Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel
Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Lizabeth Menzies / Centers for Disease Control and Prevention / AFP / NTB Scanpix
Foto: Lizabeth Menzies / Centers for Disease Control and Prevention / AFP / NTB Scanpix

Oppdatert koronainfo

På denne siden har vi samlet informasjon rundt koronavirusets påvirkning på håndballen.

Saken ble sist oppdatert 7. april.

I kommuner som inngår i den nasjonale tiltaksgruppe 5A (se oversikt her), kan voksne pr. dags dato ikke bedrive organisert trening, uansett nivå. Spillere tilhørende juniorlag og yngre kan trene utendørs i grupper av maks 10, så lenge deltakerne kommer fra samme kommune.

Det kan finnes lokale restriksjoner som er strengere enn de nasjonale, både i kommuner som inngår i 5A, og de som ikke gjør det. Alle klubber plikter å følge disse. De nasjonale anbefalingene for kommuner som ikke inngår i 5A, er følgende:

Barn og unge: Lag på juniornivå og yngre kan gjennomføre innendørstrening i normale former. Disse lagene kan også delta i kampaktivitet, så lenge motstanderne er fra samme kommune. Maks 50 personer totalt kan være til stede på innendørsarrangement. Dette tallet inkluderer alle som er til stede på arrangementet/kampen, inkludert både spillere, trenere og andre.

Videre gjenåpning av breddeidretten for barn og unge er nevnt i regjeringens gjenåpningsplan av 7. april. Framdriften her vil avhenge av smittesituasjonens utvikling utover våren/sommeren.

Topphåndballen: Forbundsstyret har vedtatt at tabellen etter halvspilt serie skal legges til grunn for plasseringen i seriespillet for REMA 1000-ligaen og 1. divisjon (begge kjønn) sesongen 2020/2021. 
I REMA 1000-ligaen kvinner og 1. divisjon kvinner mangler fortsatt kamper på å få fullført halvspilt serie. Disse kampene skal gjennomføres så snart som mulig, etter at myndighetene har åpnet for toppidrett igjen, og etter at lagene har fått en forsvarlig og normal treningsperiode. Det tas også sikte på å gjennomføre sluttspill og kvalifisering (begge kjønn).
Her kan du lese mer om videre seriespill i topphåndballen, inkludert tabeller justert for halvspilt serie.

Oppdatering for topphåndballen etter regjeringens pressekonferanse 7. april:

Gjennom dialog med myndighetene i etterkant av regjeringens kunngjøring onsdag, har Norges Håndballforbund fått bekreftet at toppidretten vurderes separat. Det er forventet at denne vurderingen fra myndighetene vil bli kommunisert i løpet av kommende uke. Vi avventer denne offentliggjøringen før vi fastslår om de planene for sesongavslutningen som ble presentert for klubbene før påske, kan iverksettes eller må justeres.

Øvrig seniorhåndball: Nasjonalt gjelder at lag fra 2. divisjon og lavere kan trene utendørs, så lenge det er mulig å holde god avstand. Det vil ikke bli gjennomført noe kamptilbud for disse klubbene inneværende sesong. NB! Med ett unntak: Muligheten for en kvalifisering om begrenset opprykk fra 2. divisjon til 1. divisjon holdes åpen til medio april.

Smittevernets «gylne treenighet» gjelder for alle lag, trenere og spillere:

1. Om du føler deg syk – hold deg hjemme – alltid. Dette gjelder alle grupper: Spillere – trenere – lagledere – funksjonærer – tilskuere – osv.

2. God hånd- og hostehygiene skal praktiseres på trening og kamp – alltid.

3. Hold avstand og unngå nærkontakt utenfor trening og kampaktiviteten som foregår innenfor spillebanen – alltid.

Husk at alle skal følge 1-meters regelen – til enhver tid – med unntak av spillere i oppvarming og trenings-/kampaktivitet. 


Nederst på denne siden finner du all informasjon NHF har publisert vedrørende koronavirusets påvirkning på håndballen.

Her er de overordnede protokoller (dato for siste oppdatering står i parentesen):

For barn gjelder:

For spillere over 20 år gjelder:

Se også:

OBS! Vi gjentar at det kan finnes lokale tilpasninger som følge av kommunale retningslinjer. Disse plikter klubbene å sette seg inn, og følge.

Vi oppfordrer på det sterkeste at alle respekterer instruksen for smittevern som gis fra helsemyndighetene.

Kamper

Seriespillet i REMA 1000-ligaen og 1. divisjon startet som planlagt, men med spesielle krav til avvikling av kampene. Flere kamper er blitt utsatt underveis i sesongen som følge av både nasjonale og lokale påbud. 22. mars 2021 vedtok Forbundsstyret at de to øverste divisjonene (begge kjønn) skal avvikles som enkel serie.

Det er også publisert en veileder for gjennomføring av kamper og arrangement i barne- og ungdomshåndballen.

Det har pr. mars 2021 ikke vært mulig å gi noe kamptilbud til 2.-6. divisjon senior.

Informasjon om avlysning av LERØYserien og Bringserien 2020/2021 ble publisert på handball.no 11. november:

Men det tas sikte på å komme sterkt tilbake med et godt tilbud for sesongen 2021/22. Artikkel publisert 4. mars 2021:

En kunngjøring om NM Junior ble presentert 21. januar 2021:

NM Beach er berammet til å gå av stabelen 11. - 13. juni 2021:


Avlysninger

Norges Håndballforbund og Norges Fotballforbund bestemte i samråd bestemt at Landsturneringen 2020, som skulle vært avholdt 4.-6. september i Kristiansand, ble avlyst.

Også veteran-NM 2020 ble avlyst. Turneringen var planlagt gjennomført i oktober 2020 i Bergen.

Det samme gjelder Bylagsturneringen 2021. Turneringen, som opprinnelig var tidfestet til 26.-28. februar og så utsatt til 14.-16. mai, er avlyst. 

Her finner du informasjon om de juridiske konsekvenser for idretten som følge av koronaviruset.

Norges Håndballforbund er i tett dialog med Norges Idrettsforbund (NIF) om håndteringen av situasjonen. NIF har på sine hjemmesider opprettet en temaartikkel om koronaviruset.

Idrettslag må i utgangspunktet avholde et fysisk årsmøte innen utgangen av mars 2021. Som følge av pandemien har NIF besluttet at fristen utsettes til 15. juni 2021, slik at så mange som mulig kan gjennomføre et fysisk årsmøte. Dersom dette ikke lar seg gjennomføre fysisk, må idrettslaget gjennomføre årsmøtet digitalt eller skriftlig innen 15. juni.

Idrettslag og frivillige foreninger kan søke om kompensasjon for tapte inntekter. Sist var  var koronatiltakspakke 3 tilgjengelig. Les mer her! 

Norges Idrettsforbund har utviklet en tjeneste for registrering av deltakere på arrangement. Kanskje noe for nettopp din klubb? 

Idrettsforbundet har også laget en samlesak som viser ulike støtteordninger klubber kan søke på.

Det er også kunngjort at årsmøter nå kan avholdes digitalt, uten krav om fysisk oppmøte. Norges Idrettsforbund har laget en artikkel med veiledere som viser tre ulike måter å avvikle årsmøter på.

Alle klubber er pålagt å ha desinfeksjonsutstyr i forbindelse med sine aktiviteter. Slikt utstyr kan kjøpes hos Norges Håndballforbunds utstyrsleverandør AssistCo.

Pr. mars 2021 er det ikke tillatt å gjennomføre topphåndballkamper i Norge, verken mot nasjonal eller internasjonal motstand. 

Både Håndballjentene og Håndballgutta kvalifiserte seg til OL i Tokyo gjennom kvalifiseringsturneringer i Montenegro i mars 2021. Sommer-OL ble som kjent flyttet ett år på grunn av pandemien, og skal etter planen starte 23. juli 2021.

All aktivitet for beachlandslagene i 2020 ble avlyst. Til gjengjeld er EHF Beach Handball EURO 2021 berammet til 13.-17. juli i Bulgaria, med Norge påmeldt både i herre- og dameklassen.

EM for Juniorgutta og U-gutta ble avlyst i 2020. IHF utsatte VM for juniorjentene og U-jentene fra 2020 til 2021, men endte opp med å vedta avlysning. EHF har satt opp et U19-EM i Kroatia i august, hvor de norske U-gutta skal delta. 

Det europeiske håndballforbundet (EHF) avlyste alt av europacupspill sesongen 2019-2020, med unntak av avslutningen av Champions League for menn. Kvalifiseringen til EM for kvinner ble også avlyst, og lagene som spilte EM i desember ble tildelt plass som følge av ranking. Les mer her!

Ti norske lag skulle spille europacup sesongen 2020-2021 - les mer på vår samleside om norske lag i e-cup. Haslum og Arendal, som skulle vært med i kvalifiseringen til EHF European League, kunngjorde 20. august at de trakk seg på grunn av koronasituasjonen. Senere ble også Byåsen Håndball Elite og Molde Elite nødt til å trekke seg fra EHF European League, mens Kolstad og Drammen trakk seg fra EHF European Cup.

Herrenes kvalifisering til EM 2022 startet høsten 2020, men mange kamper er blitt utsatt som følge av koronarestriksjoner rundt omkring på kontinentet.