Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel
Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Lizabeth Menzies / Centers for Disease Control and Prevention / AFP / NTB Scanpix
Foto: Lizabeth Menzies / Centers for Disease Control and Prevention / AFP / NTB Scanpix

Oppdatert koronainfo

På denne siden har vi samlet informasjon rundt koronavirusets påvirkning på håndballen.

Saken ble sist oppdatert 4. mars.

Lokale myndigheter har enkelte steder innført strengere retningslinjer, men nasjonalt gjelder følgende retningslinjer:

Barn og unge: Lag på juniornivå og yngre kan gjennomføre innendørstrening i normale former. Disse lagene kan også delta i kampaktivitet, så lenge motstanderne er fra samme kommune. Maks 50 personer totalt kan være til stede på innendørsarrangement. Dette tallet inkluderer alle som er til stede på arrangementet/kampen, inkludert både spillere, trenere og andre.

Topphåndballen: Alle kamper som skulle vært spilt i REMA 1000-ligaen og 1. divisjon i perioden frem til og med 31. mars, er utsatt. Norges Håndballforbund planlegger for oppstart av kampaktivitet for topphåndballen igjen tidligst uken etter påske.

Øvrig seniorhåndball: Med unntak av lag/spillere fra REMA 1000-ligaen og 1. divisjon, kan seniorlag som hovedregel trene utendørs, og da med én meters avstand. 

Smittevernets «gylne treenighet» gjelder for alle lag, trenere og spillere:

1. Om du føler deg syk – hold deg hjemme – alltid. Dette gjelder alle grupper: Spillere – trenere – lagledere – funksjonærer – tilskuere – osv.

2. God hånd- og hostehygiene skal praktiseres på trening og kamp – alltid.

3. Hold avstand og unngå nærkontakt utenfor trening og kampaktiviteten som foregår innenfor spillebanen – alltid.

Husk at alle skal følge 1-meters regelen – til enhver tid – med unntak av spillere i oppvarming og trenings-/kampaktivitet. 


Nederst på denne siden finner du all informasjon NHF har publisert vedrørende koronavirusets påvirkning på håndballen.

Her er de overordnede protokoller (dato for siste oppdatering står i parentesen):

For barn gjelder:

For spillere over 20 år gjelder:

Se også:

OBS! Vi gjentar at det kan finnes lokale tilpasninger som følge av kommunale retningslinjer. Disse plikter klubbene å sette seg inn, og følge.

Vi oppfordrer på det sterkeste at alle respekterer instruksen for smittevern som gis fra helsemyndighetene.

Kamper

Seriespillet i REMA 1000-ligaen og 1. divisjon startet som planlagt, men med spesielle krav til avvikling av kampene. Flere kamper er blitt utsatt underveis i sesongen som følge av både nasjonale og lokale påbud.

Det er også publisert en veileder for gjennomføring av kamper og arrangement i barne- og ungdomshåndballen.

Det er fortsatt uklart hvordan kamptilbudet blir for 2.-6. divisjon.

Oppdatert informasjon om LERØY-serien og Bringserien ble publisert på handball.no 11. november:

Og en kunngjøring om NM Junior ble presentert 21. januar 2021:

NM Beach er berammet til å gå av stabelen 11. - 13. juni 2021:

Trening

Treninger og kamper (mot lag fra egen region) ble igangsatt for lag og utøvere til og med 19 år fra 1. august 2020.  Senere er også 20-åringer blitt inkludert i denne delen av aktiviteten. I siste halvdel av januar 2020 er kamper ikke tillatt.

Retningslinjene for nærkontakt-trening innen topphåndballen (REMA 1000-ligaen og 1. divisjon) ble sist oppdatert 22. september 2020.

Det er i skrivende stund ikke avklart hva som skjer med 2.-6. divisjon.

Avlysninger

Norges Håndballforbund og Norges Fotballforbund bestemte i samråd bestemt at Landsturneringen 2020, som skulle vært avholdt 4.-6. september i Kristiansand, ble avlyst.

Også veteran-NM 2020 ble avlyst. Turneringen var planlagt gjennomført i oktober 2020 i Bergen.

Her finner du informasjon om de juridiske konsekvenser for idretten som følge av koronaviruset.

Norges Håndballforbund er i tett dialog med Norges Idrettsforbund (NIF) om håndteringen av situasjonen. NIF har på sine hjemmesider opprettet en temaartikkel om koronaviruset.

Idrettslag må i utgangspunktet avholde et fysisk årsmøte innen utgangen av mars 2021. Som følge av pandemien har NIF besluttet at fristen utsettes til 15. juni 2021, slik at så mange som mulig kan gjennomføre et fysisk årsmøte. Dersom dette ikke lar seg gjennomføre fysisk, må idrettslaget gjennomføre årsmøtet digitalt eller skriftlig innen 15. juni.

Idrettslag og frivillige foreninger kan søke om kompensasjon for tapte inntekter. Sist var  var koronatiltakspakke 3 tilgjengelig. Les mer her! 

Norges Idrettsforbund har utviklet en tjeneste for registrering av deltakere på arrangement. Kanskje noe for nettopp din klubb? 

Idrettsforbundet har også laget en samlesak som viser ulike støtteordninger klubber kan søke på.

Det er også kunngjort at årsmøter nå kan avholdes digitalt, uten krav om fysisk oppmøte. Norges Idrettsforbund har laget en artikkel med veiledere som viser tre ulike måter å avvikle årsmøter på.

Alle klubber er pålagt å ha desinfeksjonsutstyr i forbindelse med sine aktiviteter. Slikt utstyr kan kjøpes hos Norges Håndballforbunds utstyrsleverandør AssistCo.

24. januar 2021 ble topphåndballens unntak fra karantenebestemmelsene (koronaforskriftens § 6f) midlertidig opphevet. Det vil si at lag som kommer til Norge for å spille E-cup kamper eller landskamper må i 10 dagers karantene ved ankomst. Det samme gjelder for norske lag som returnerer til Norge etter å ha spilt i utlandet. Regjeringen vil på regelmessig basis vurdere om nevnte unntak kan gjeninnføres.

OL-kvalifiseringen er utsatt for begge kjønn, og OL i Tokyo er flyttet til sommeren 2021. Håndballjentene skulle spilt kvalifisering i Montenegro 20.-22. mars 2020, mens Håndballguttas pulje var berammet til Trondheim Spektrum 17.-19. april. IHFs siste plan er at kvalifiseringen for menn skal gjennomføres 12.-14. mars 2021, mens kvinnenes turneringer skal avvikles helga etterpå - altså 19.-21. mars. 

All aktivitet for beachlandslagene er avlyst. Det samme gjelder EM for Juniorgutta og U-gutta, mens IHF har utsatt VM for juniorjentene og U-jentene, med håp om gjennomføring i 2021.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) avlyste alt av europacupspill sesongen 2019-2020, med unntak av avslutningen av Champions League for menn. Kvalifiseringen til EM for kvinner ble også avlyst, og lagene som spilte EM i desember ble tildelt plass som følge av ranking. Les mer her!

Ti norske lag skulle spille europacup sesongen 2020-2021 - les mer på vår samleside om norske lag i e-cup. Haslum og Arendal, som skulle vært med i kvalifiseringen til EHF European League, kunngjorde 20. august at de trakk seg på grunn av koronasituasjonen. Senere ble også Byåsen Håndball Elite og Molde Elite nødt til å trekke seg fra EHF European League, mens Kolstad og Drammen trakk seg fra EHF European Cup.

Herrenes kvalifisering til EM 2022 startet høsten 2020, men mange kamper er blitt utsatt som følge av koronarestriksjoner rundt omkring på kontinentet.