Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20200311-pressefoto-Erik-Langerud-Corona-Foto-SAS.jpg

- Gi oss tillit, så skal vi ta ansvar

Generalsekretær Erik Langerud opplever at myndighetene lyttet til onsdagens budskap fra idretten.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Håndballen og idretten er en del av løsningen - ikke en del av problemet.

Det sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud. Han var blant idrettens representanter i møtet som ble avholdt med myndighetene onsdag ettermiddag. Her pekte idretten på betydningen av å holde et godt aktivitetsnivå, for både barn, ungdom og voksne - for bredde og topp.

- Vi var veldig tydelige på hvor viktig det er å komme i gang med idretten igjen, uavhengig av alder og nivå, sier Langerud.

- Norsk håndball har i snart to år vist at vi kan gjennomføre aktivitet og samtidig bidra til godt smittevern. Dette først og fremst takket være de flinke folkene i klubbene der ute, som etterlever protokoller, arrangementshåndbøker og de gjeldende smittevernsregler. Gjennom dette har norsk håndball bidratt til å dempe smittespredning i flere saker, sier Langerud, og oppsummerer idrettens budskap til myndighetene slik:

- Gi oss tillit, så skal vi ta ansvar!

I møtet var idretten representert av Norges Idrettsforbund, Norges Håndballforbund, Norges Fotballforbund, Norges Ishockeyforbund og Norges Skiforbund. Myndighetene var til stede gjennom Kultur- og likestillingsdepartementet ved statsråd Anette Trettebergstuen, samt Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Idretten formidlet også hvor viktig det er at myndighetene lager treffsikre kompensasjonsordninger, som dekker opp for de restriksjonene idretten er blitt - og blir - påført.

NHFs generalsekretær Erik Langerud var i denne forbindelse tydelig på at tilskuddsordningen som skal gjelde fra 1. januar så raskt som mulig kommer på plass, for å få forutsigbarhet for idretten. Disse er på vegne av hele norsk idrett oversendt departementet 21. desember.

  • Les mer her om hvilke elementer idretten mener bør være med i den nye tilskuddsordningen!

Internasjonal aktivitet var også en del av onsdagens møte. NHF fremmet behovet for å få en rask forsikring og avklaringer av hvilke retningslinjer og mulige unntak som skal gjelde for internasjonale kamper fra 1. mars og videre framover. Dagens unntak fra forskriften utløper 28. februar, forteller Langerud.

- Vi har både klubber og landslag som har terminfestet kamper og samlinger i perioden. Vi er alle avhengig av å kunne planlegge. For å få gjennomført disse aktivitetene ber vi om en videreføring av de unntak som i dag gjelder, sier generalsekretæren.

Han ønsker videre å utvikle samarbeidet mellom idretten og myndighetene.

- Vi ønsker at det legges til rette for en enda tettere dialog med myndighetene i forbindelse med endring av restriksjonene. Dette for at vi skal kunne gi våre klubber god og korrekt informasjon, så raskt som mulig. Det er også viktig med en rask prosess fra regjeringen har kunngjort sine endringer, til forskriften er oppdatert.

Diskusjonen om toppidrettsbegrepet ble også luftet:

- Vi har bedt om at idretten selv må få definere hva som er toppidrett. For håndballens del er det et klart utgangspunkt at de nasjonale seriene, det vil si våre tre øverste nivåer, skal beregnes inn i definisjonen, sier Erik Langerud.

- Vi er generelt svært opptatt av at det er forholdsmessighet mellom smitterisiko og restriksjoner, og at tiltakene må være forståelige, enkle å kommunisere og enkle å håndheve. Mitt inntrykk er at både politikerne og helsefagmiljøene forstår idrettens utfordringer. De lyttet godt, og lovet å ta med våre innspill i arbeidet med å definere hvordan tiltakene skal se ut etter 14. januar, avslutter Langerud.