Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommerarbeid i fokus Ski3.jpg
Dommerne på paddelturnering. Foto: Privat

Tilhørighet og samhold mellom dommerne

Ski IL Håndball har for første gang i historien kunnet hjelpe andre klubber med deres dommerkvote.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

NHF Region Øst hadde en flott kåring i 2020 og 2022 hvor Eidsvold IF og Lisleby vant prisen Årets dommerarbeid i klubb. Vi har i kjølevannet av dette startet et prosjekt vi kaller «Dommerarbeid i fokus» hvor vi kontakter klubber vi opplever har gjort og gjør en god jobb med dommerarbeid i klubb. Vi håper at dette prosjektet vil inspirere andre klubber til å sette fokus på dommerne, og oppnå sine mål på dommersiden.

Tidligere har vi skrevet om KorsvollOppegårdUllernÅs og Lisleby. Denne gangen har vi tatt en prat med dommerkontakt i Ski, Linda Rishaug. 

Hva har dere gjort for å skape engasjement rundt dommerne i egen klubb?
De siste årene har vi forsøkt å bygge en trygg ramme rundt dommerne våre slik at de føler en tilhørighet til klubben og et samhold mellom dommere.  Vi har nå et dommerteam på 41 dommere og 4 utviklere som stiller opp for hverandre. 

Vi har arrangert paddelturneringer, hatt pizzakvelder, og i år hadde vi juleavslutningen vår i Stil Arena hvor vi så 2 av Lerøy kampene til vår samarbeidsklubb Follo. Her var målet å møtes, ha litt sosialt samvær, men også få inn litt faglig innhold, som å se på situasjoner fra kampene. Her fikk vi også snakket litt med de ferskeste dommerne om hvordan det er å være dommer i klubben og utviklingsmuligheter. Og de fikk bli litt kjent med de mer erfarne dommerne i klubben.  

Artikkelen fortsetter under bildet.Dommerarbeid i fokus Ski2.jpg

Hvor viktig er støtte og forståelse fra klubben i deres hverdag som dommerkontakter?  
Det er vel den helt avgjørende faktoren for å lykkes med dommerarbeid i klubb! Og her må jeg virkelig berømme Styret og daglig leder! 

Etter mange år hvor dommerarbeid i klubb ikke har vært en prioritert har vi nå et styre og en daglig leder som ser viktigheten av å ha en god dommerstall. Før hadde vi så og si bare papirdommere. I år har vi for første gang som jeg vet om i klubbens historie, kunne hjelpe klubber i nærheten ved å leie ut kvotedommere. 

Dommerarbeid har virkelig blitt et fokusområde for Ski IL håndball og da er det lett for meg som dommeransvarlig å fokusere på de riktige fokusområder. Jeg tror man må sette av både tid og penger for at dommerarbeid i klubb skal lykkes og det ser vi tydelig nå i Ski IL Håndball, at den store jobben vi som klubb har gjort de siste årene gir avkastning. 

Artikkelen fortsetter under bildet.Dommerarbeid i fokus Ski5.jpg

Hvordan løser dere egne kamper i hall hvor dere stiller med dommere, spesielt i 9-11 årsklassene og 12-årskampene?
Vi har en egen gruppe i Spond for de som dømmer opp til 12 år. Her melder de seg på når de kan dømme og ca. 6 dager før tildeles kampene. Vi prøver så langt det går å fordele kampene slik at det til slutt blir ganske likt og fair.

Denne sesongen har vi ikke arrangert egne dommerkurs av ulike årsaker (planlegger flere kurs etter jul) Men allikevel har vi fått mange nye barnekampdommere. 8-10 jenter født i 2008 dro på kurs med, ikke mindre enn, 1 time reisevei! Så nå har vi en stall på 27 barnekampveiledere hvor noen selvsagt er mer ivrige enn andre. 

I tillegg har klubben 4 utviklere, som også er aktive dommere selv i tillegg til meg. Noe som gjør at vi på alle kampene vi har arrangert i egen hall har hatt en observatør til stede med unntak av ett par kamper. Dette for at dommerne skal få mulighet til utvikling med utviklere med faglig høy kompetanse, men også for å skape en trygg ramme rundt kampene for dommerne våre. Vi ser dessverre alt for ofte situasjoner som ikke er ønskelig t.o.m. på kortbanekamper. Og dessverre må observatørene på 17 og 18 år lære godt voksene mennesker folkeskikk.    

Artikkelen fortsetter under bildet.Dommerarbeid i fokus Ski4.jpg

Hva er deres beste tips og forslag for å beholde dommerne lenger som dommere i egen klubb?
Jeg trur det må være å se på dommerne som et eget lag. Og sette av resurser til arbeidet i klubb. Hjelpe dem med å bytte kamper, følge de opp. Se noen kamper med dem, og bli kjent med dommerne dine. 

For kvotedommerne har vi også en egen gruppe i Spond. Når regionen har tildelt kamper, lager jeg et arrangement for hvert dommerpar, med de dommerne som er satt opp, slik at de må bekrefte at de kan dømme de kampene de er satt opp på. Kan de ikke det, byttes kampene først og fremst innad i gruppa. Evt. hører jeg med nærliggende klubber om hjelp. På denne måten vet jeg at dommerne har sett at de er satt opp på kamper i god tid før kampene spilles. Da slipper de og jeg økt stress et par dager før. Ber de selvsagt følge med på MinHåndball, men jeg trur at den lille jobben jeg gjør i forkant her gjør jobben som dommeransvarlig i klubben litt lettere, og i tillegg har dommerne også fått vite om kampene i god tid.

Men det viktigste for å beholde trur jeg er å engasjere ungdommene, gi de ansvar og lønn etter innsats. Få de til å føle en tilhørighet til klubben og se og føle at de er viktige for oss. 

Vi prøver blant annet å bruke dommerne våre til annet lønnet arbeid i klubben, slik at vi ikke mister de til butikker og andre steder som ansetter unge mennesker. Blant annet leier vi de inn hvis vi trenger sekretariatsvakter, bruker de til store arrangement som Intersport Loppetassen f.eks. De mest erfarne dommerne oppfordrer vi til å ta utviklerkurs slik at de får flere muligheter til å tjene penger. For er det én ting som er 100 % sikkert, er at det er lønna som er det som er den aller største motivasjonsfaktoren til dommerne! 

Artikkelen fortsetter under bildet.Dommerarbeid i fokus Ski6.jpg

Hva gjør dere for at dommerne skal ha det bra og være velkommen i deres hall? 
Vi har alltid en Fair Play-vakt i hallen, i tillegg til utviklere på kamper t.o.m. 12 år. Jeg prøver også å være en del i hallen og snakke med tilreisende dommere. Nettverket som skapes i hall er viktig for å lykkes som dommeransvarlig. I tillegg snakkes det mye om Fair Play til trenere, foreldrekontakter og foreldre. Det kan aldri nevnes for ofte! Vi vet jo alle at det finnes mange dommere på trenerbenken og ikke minst på tribunen. Så fokus på positive holdninger og litt voksenopplæring av normal folkeskikk er dessverre nødvendig. 

Sist foreldrekontaktmøte hadde vi med en utvikler som snakket om fokus på positive tilbakemeldinger til dommere. Vi ønsker at Skihallen og Ski Alliansehall skal være ett sted dommerne våre, og tilreisende dommere, skal føle seg velkommen, ivaretatt og satt pris på.