Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommerarbeid i fokus_Oppegård.jpg
Alle jentene i Oppegård J15 er aktive barnhåndballdommere.

Oppegård har fokus på barnehåndballdommere

Målet er å ha såpass stor stall av dommere at vi også kan hjelpe andre klubber.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

NHF Region Øst hadde en flott kåring før sommeren, hvor Eidsvold IF vant prisen Årets dommerarbeid i klubb. Vi har i kjølevannet av dette startet et prosjekt vi kaller «Dommerarbeid i fokus» hvor vi kontakter klubber vi opplever har gjort og gjør en god jobb med dommerarbeid i klubb. Vi håper at dette prosjektet vil inspirere andre klubber til å sette fokus på dommerne, og oppnå sine mål på dommersiden.

Tidligere har vi skrevet om Korsvoll. Denne gangen har vi tatt en prat med dommerkontakt i Oppegård, Celine Hind Fintland.

Hva har dere gjort for å skape engasjement rundt dommerne i egen klubb?
For det første så setter vi stor pris på dommerne våre ved å gi dem god oppfølging, og vi legger til rette for at de skal kunne utvikle seg om de ønsker det. Når noen dommere utmerker seg litt ekstra blir de staseliggjort på facebooksiden og nettsiden vår. Sist ute var Isak Söder Josefsen og Mads Moen Aamodt som har utmerket seg med å ta seg helt til utviklingsgruppe 1! Det er veldig gøy for både gutta og dommerkulturen innad i Oppegård.

Hvordan løser dere kamper i egen hall hvor dere stiller med dommere, spesielt i 9-11 årsklassen og 12 årskampene?
Tidligere dommerkontakt, Espen Bækkevold, gjorde en ekstremt god jobb når j2005 skulle engasjeres til å ta Dommer barnehåndball. Dermed har vi en god stall med ca. 22 barnehåndballdommere (inkludert to supre gutter) som alle er veldig ivrige. Det gjør jobben min med å fordele kamper mye lettere. I 2020 utdannet vi 15 nye barnehåndballdommere. og venter på å utdanne 15 nye – og allerede her opplever vi et engasjement hos 14-åringene.

I mitt dommerarbeid har jeg gjort det enkelt for min egen del - ved at jeg har lagret dommerparene med gruppenavn på Messenger. Jeg har også lagret de respektive dommerne sine kamper på Min Håndball-appen - som gjør at jeg kan se hvilke tidspunkter de ikke kan dømme for å spare tid.

Vi har 3-4 dommerutviklere i klubben, som får en godtgjøring for arbeidet. Kampveiledere er tilstede på hver hjemmekamp og gir barnehåndballdommerne tilbakemeldinger. Dette opplever jeg som ekstremt viktig da vi både viser tilstedeværelse, gir tilbakemeldinger, og er tilgjengelig om det skulle være noen ukomfortable trenere som tar litt for mye plass - da sier vi ifra!

Dommerarbeid i fokus_Oppegård2.jpg

For dommere uansett nivå så er motivasjonen i de aller fleste tilfeller godtgjøringen, men uten skikkelig oppfølging og fokus på barnehåndballdommernes velvære - så vil ikke godtgjøring være nok om de føler et ubehag ved dømming. Vi fokuserer på å bygge opp deres indre driv for dømming.

Vi dommerutviklere har et fellesdokument hvor vi skriver tilbakemeldinger som er gitt til dommerparene, slik at vi ikke gir de samme tilbakemeldingene om og om igjen. For å følge deres progresjon. Målet er at alle skal være på nivået hvor de kan dømme tøffe 12-årskamper på best mulig måte med selvtillit.

Hva gjør dere for at dommerne skal ha det bra og føle seg velkommen i deres hall?
Dommere fra vår og andre klubber er hjertelig velkommen, og vi ønsker at alle skal føle at de blir godt i varetatt i hallen. Klubben har stort fokus på Fair Play, noe som også skal gjenspeile våre egne treneres holdninger til dommere under kamp. I tillegg så blir dommerne som kommer i hallen tilbudt fersk mat i kiosken (når det ikke er covid).

Hva er deres beste tips og forslag for å beholde dommerne lenger i egen klubb?
Det å virkelig sette pris på dommerne i klubben. Vise dommerne de mulighetene de har til å utvikle seg som dommere. Ikke legge skjul på at godgjøringen er bedre jo høyere man dømmer, dette funker utmerket som en ytre motivasjon. Flere dommere ønsker observatører for å klatre opp i nivåer.

Det vil alltid være kvotedommere som slutter pga. fraflytting grunnet studier eller at de får seg andre jobber som opptar tid. Da er mitt beste tips å gi de ivrige barnehåndballdommerne, de som faktisk viser engasjement, muligheten til å ta Dommer 1-og 2-kurs tidlig. Når disse kursene er tatt i 16-17 års alderen, er det mye lettere å beholde dommerne og evt. kvotere de inn i senere tid.

Dommerarbeid i fokus_Oppegård_j05.jpg

Essensielt for å opprette en god dommerkultur er å ha en stødig dommerkontakt, en de alltid kan spørre om de lurer på noe eller hva det skulle være. I Oppegård er jeg, Celine, dommerkontakt, men får god hjelp av mine forgjengere Espen Bækkevold og Trine Moen, som virkelig er en god støtte. Det kan være et godt tips til andre klubber: At en har hovedansvaret, men at man har mulighet til å støtte seg på andre for å få litt hjelp når det blir mye i perioder (for det blir det).

Mitt mål for denne og de kommende sesongene er å tilby alle barnehåndballdommere, som er motiverte og tar til seg tilbakemeldinger fra dommerutviklere, får muligheten til å ta Dommer 1-kurs. Og deretter beholde de som kvotedommere i klubben i mange år. Målet er å ha såpass stor stall av dommere at vi også kan hjelpe andre klubber som sliter med å fylle opp kvoten.

Hvor viktig er støtte/forståelse fra klubben i deres hverdag som dommerkontakter?
Det er enormt viktig. Det at klubben anerkjenner at det å ha dommeransvar krever mye tid og planlegging, gjør at jobben blir satt pris på, som igjen blir tatt mer seriøs.

Jeg som er dommerkontakt er også en del av styret i klubben og sportslig utvalg. Så her følges dommerarbeidet nøye opp i begge gruppene.