Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Korsvoll_dommere.jpg
Fornøyde Korsvoll-dommere i hallen

Dommerarbeid i fokus hos Korsvoll

Korsvoll har ingen problemer med å fylle opp dommerkurs med ungdom fra egen klubb.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

NHF Region Øst hadde en flott kåring før sommeren, hvor Eidsvold IF vant prisen Årets dommerarbeid i klubb. Vi har i kjølevannet av dette startet et prosjekt vi kaller «Dommerarbeid i fokus» hvor vi kontakter klubber vi opplever har gjort og gjør en god jobb med dommerarbeid i klubb. Vi håper at dette prosjektet vil inspirere andre klubber til å sette fokus på dommerne, og oppnå sine mål på dommersiden.

Først ut er Korsvoll. Vi har tatt en prat med dommerutvikler Ole Christian Fjeld.

Hva har dere gjort for å skape engasjement rundt dommerne i egen klubb?
Korsvoll har «alltid» hatt dedikerte dommerkontakter som har ivaretatt dommerne, men klubben tok noen ekstra steg med tanke på dommerutviklere når 2001-kullet ble Barnehåndballdommere. Vi visste da at vi hadde få potensielle dommere i 2002/2003-kullet. Det var derfor viktig at vi klarte å motivere 2001-kullet til å holde det gående frem til 2004-kullet var klare. Det ble rekruttert eldre dommere i egen klubb som utviklere, og 2001-kullet fikk god faglig oppfølging i både egen og andres haller. Samtidig ble dommerhonorarene styrket med et eget lønnssystem for å gjøre det mer lukrativt for ungdommene å dømme. Det fungerte bra så det har vi fortsatt med, og vi har nå 11 dommere fra 2004-kullet som har fått prøve seg som Dommer 1 i år. Samtidig står et tyvetalls Barnehåndballdommere klare - og venter utålmodig på at koronasituasjonen skal roe seg slik at vi kan holde Dommer 1 kurs for dem.

Klubben har i dag ingen problemer med å fylle dommerkurs med ungdom fra egen klubb. Det å dømme håndball er riktignok ikke en oppgave som passer for alle, men alle som vil skal få prøve seg hos oss. Samtidig har det vært en tydelig bevisstgjøring i klubben om at dommeren er banens viktigste utøver. Det er et pågående arbeidet all den tid nye årganger og nye trenere kommer til. Det skal alltid være «trygt» å dømme i egen hall. Grunnleggende trygghet som dommer må skapes av klubben, tenker vi.

Hvordan løser dere kamper i egen hall hvor dere stiller med dommere, spesielt i 9-11 årsklassen og 12 årskampene?
Å dømme i egen hall skal være en god arena for å få grunnleggende trygghet på plass. Av samme grunn har klubben alltid en utvikler på plass de dagene vi har egne kamper. Siden klubben har såpass mange Barnehåndballdommere har vi gjennom 2020 bistått andre klubber som har hatt manko, og vi har da alltid sørget for at de blir fulgt av en utvikler. 

I de yngste klassene handler arbeidet primært om tegn, lyd, plassering og at paret blir samkjørte. I de eldre klassene og særlig 12 årsklassen har fokus vært på bestrafningstrappa. Det å bli såpass trygg at man tør å blåse 7 meter og tør å gi en 2 minutter. Dette er tøft for mange, og da er det trygt å kunne ha fokus på det i egen hall. Vi tror for øvrig at endringen i 12 årsklassen har gagnet dommerne også. Det er litt lettere å dømme sin første 2 minutter når man vet det ikke får noen «praktisk» betydning for laget når man kan sette inn en ny spiller.

Hva gjør dere for at dommerne skal ha det bra og føle seg velkommen i deres hall?
Vi har utviklere på plass lenge før dommerne våre kommer i hallen. Kvotedommere følges opp i andre haller 2-3 ganger hver sesong. Ofte dukker det opp «andre» dommere da det innimellom sniker seg inn noen kamper i eldre årsklasser. Der hender det også at dommerne får tilbakemeldinger siden utvikler allerede er i hall. De aller fleste setter pris på det.

Hva er deres beste tips og forslag for å beholde dommerne lenger i egen klubb?
Å gi dommerne faglig påfyll tror vi er viktig, slik at de selv også føler at de utvikler seg som dommere. Utover det har vi forsøkt å ha regelkvelder og en sosial avslutning for dommerne på klubbhuset når sesongen er over. Når ungdommen blir «voksne» ser vi dessverre et frafall som sikkert flere klubber sliter med. Ungdommen reiser for å studere og da blir det selvfølgelig et naturlig frafall. Den største grunnen til at vi «mister» dommere, og da kanskje særlig kvotedommere, skyldes dessverre en helt annen ting. Av dommere som gir seg får vi alt for ofte høre at det skyldes all kjeften de får. Her har vi alle et felles ansvar, et ansvar vi må ta på alvor. Klubbene på sin side må oppdra lagledere. Arrangører må ta sitt ansvar for dommerne når de er i hall. Gjør laglederne oppmerksomme på at dere ikke aksepterer benkedømming i hallen deres! Dette er ikke en dommerutvikler jobb, det er et felles ansvar vi må ta om vi da fortsatt ønsker dommere som orker å løpe sammen med ungene våre.

Hvor viktig er støtte/forståelse fra klubben i deres hverdag som dommerkontakter?
Både dommere, utviklere og dommerkontakter har ganske greie arbeidsvilkår i Korsvoll. Alle er klar over dommerens rolle i sporten vår, og dommerarbeid er et eget punkt under hvert styremøte. Årets dommerarbeid blir godt opplyst om under årsmøte og i årsberetningen. Klubben har vært flink til å skape forståelse for at unge dommere, på linje med unge spillere, er i hall for å lære. Det gir gode læringsvilkår for dommerne i egen hall.