Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ås_dommer_Sara og Ingvild_640.jpg
Sara og Ingvild har dømt flere sesonger. Har dommer 1 og er med i boblene i Follo.

God rekruttering av dommere i Ås

Etter noen år med innleide kvotedommere er Ås IL Håndball nå «selvforsynt» med egne.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

NHF Region Øst hadde en flott kåring i fjor, hvor Eidsvold IF vant prisen Årets dommerarbeid i klubb. Vi har i kjølevannet av dette startet et prosjekt vi kaller «Dommerarbeid i fokus» hvor vi kontakter klubber vi opplever har gjort og gjør en god jobb med dommerarbeid i klubb. Vi håper at dette prosjektet vil inspirere andre klubber til å sette fokus på dommerne, og oppnå sine mål på dommersiden.

Tidligere har vi skrevet om Korsvoll, Oppegård og Ullern. Denne gangen har vi tatt en prat med dommerkontakt i Ås, Øystein Sundby.

Hvordan er deres dommersituasjon?

Etter noen år med innleide kvotedommere er Ås IL Håndball nå «selvforsynt» med kvotedommere og det gror også godt i rekrutteringen. Kommende dommerspirer kan ikke komme raskt nok i gang med dommerkurs barnehåndball og inneværende sesong har vi så langt 10 nye dommere blant 14-åringene. I tillegg til dette har vi 8 dommere med dommer 1 kurs, 4 som tar dommer 1 kurs før jul, 2 18-åringer som veileder barnedommere og 3 voksne som både dømmer og er veiledere. De siste års arbeid gir nå resultater for klubben. Innværende sesong har vi overskudd og kunnet leie ut kvotedommere for andre klubber.

Hvordan løser dere kamper i egen hall hvor dere stiller med dommere, spesielt i 9-11 årsklassen og 12-årskampene?

Alle barnehåndballdommere følges opp av dommerveileder på kampene de har. Kampplanen settes i grove trekk opp på starten av sesongen, men det blir alltid en del justeringer, spesielt i høst har det vært mye justeringer. Det ferskeste dommerne får prioritet på 9-11 årskampene og 12-årskampene blir tildelt erfarne barnedommere og dommere med dommer 1 kurs. At vi nå har fått noen yngre veiledere for de yngste dommerne er en vinn-vinn-vinn situasjon. De yngre dommere veiledes av ungdommer, og ikke bare voksne, og samtidig får eldre dommere ytterliggere utfordringer og muligheter for å tjene noen kroner. I tillegg avlastes dommeransvarlig og de voksne veilederne. 

Koronaperioden ga oss mange utfordringer i dommerarbeidet også. Det var rett og slett for lite kamper som er blitt avviklet og det ga ikke nok mulighet for dømming og utvikling. Noen av de ferskeste har valgt å ikke gå videre, men vi er fornøyd med rekruttering og antall som tar steget videre til dommer 1.

Ås_dommer_Tellev og Adrian_640.jpg
Foto: Tellev og Adrian er to ferske dommer barnehåndball som nå er kommet godt igang. 

Hva er deres beste tips og forslag for å beholde dommerne lenger som dommere i egen klubb?

Det beste tipset for å beholde dommerne i klubben er å sikre dem passe antall kamper, eller jobb som utvikler, slik at dommerne ikke trenger å bruke tid på annen jobb ved siden av idretten og skole.

Lite kamper for tildeling har også vært et problem tidligere. For to sesonger siden valgte flere lovende dommere i klubben å gi seg. Det ble for lite tildelte kamper og dommergjerningen tapte da i kampen mot annen deltidsjobb som ga en mer stabil inntekt. Det er veldig synd at det ble slik og at disse som nå er 18 år ikke lenger dømmer for oss, og at håndballfamilien mister noen som kunne bidratt på brukbart nivå i mange år fremover.

Hvor viktig er støtte/forståelse fra klubben i deres hverdag som dommerkontakter?

Som dommeransvarlig i Ås IL Håndball er jeg også en del av styret i håndballklubben. I Ås er det ikke tvil om at dommerarbeidet er viktig – på lik linje med all annen aktivitet. Det betyr mye for standingen. Alle dommere får dommerdrakter (avhengig av nivå), en god fløyte og annet utstyr som de måtte trenge som dommere.