Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommerarbeid i fokus - Lisleby.jpg

Godt dommerarbeid i Lisleby

Lisleby har alltid hatt med dommere i boblegruppa, og denne sesongen har de med tre par.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

NHF Region Øst hadde en flott kåring i 2020, hvor Eidsvold IF vant prisen Årets dommerarbeid i klubb. Vi har i kjølevannet av dette startet et prosjekt vi kaller «Dommerarbeid i fokus» hvor vi kontakter klubber vi opplever har gjort og gjør en god jobb med dommerarbeid i klubb. Vi håper at dette prosjektet vil inspirere andre klubber til å sette fokus på dommerne, og oppnå sine mål på dommersiden.

Tidligere har vi skrevet om KorsvollOppegårdUllern og Ås. Denne gangen har vi tatt en prat med dommerkontakt i Lisleby, Stine Myrrusten.

Hva har dere gjort for å skape engasjement rundt dommerne i egen klubb?

Det går på å sørge for å være til stede og snakke med trenere og lagledere. Få de til å hjelpe til og ta vare på disse jentene. Samt bli flinkere til å bruke egne dommere under treningskamper o.l. Når vi skal finne nye kandidater til dommerkurs, tar vi først kontakt med trener/lagleder slik at de tar opp dette med spillerne sine først. Får de svar og kandidatene melder interesse så holder det. Hører vi ikke noe, tar vi en tur til laget og snakker med spillerne. Da finner vi de kandidatene som har lyst. Har også tenkt til å prøve oss mot foreldresiden. Det kan jo hende vi finner noen tidligere spillere eller engasjerte foreldre som har lyst til å engasjere seg.

Hvor viktig er støtte/forståelse fra klubben i din hverdag som dommerkontakt?

For meg så var dette fraværende i starten, dette tror jeg kom av at forrige DK aldri involverte styret. Så har jeg siden jeg overtok forsøkt å ta alle avgjørelser rundt dommerne i samarbeid med Leder/styret. Det kan være rundt innkjøp, godtgjørelser, sosialt osv.

Hvordan løser dere egne kamper i hall hvor dere stiller med dommere, tenker da spesielt på 9-11 år og 12-årskampene?

Alle kamper opp til 11 år dømmes av våre barnekampledere. I J12 forsøker vi stort sett å bruke trinn 1 dommere som ikke har fått egne tildelte kamper. Vi (jeg som DK eller Marte som DU) forsøker alltid å være til stede i hallen under disse kampene. Er vi ikke der forsøker vi å avtale med andre som vi vet er i hallen. Vi kommuniserer med jentene via Facebook; har funnet ut at det er det enkleste. Jentene bruker også i hovedsak Messenger når de tar kontakt med oss og kommunikasjonen fungerer bra.

Hva er deres beste tips og forslag for å beholde dommerne lenger som dommere i egen klubb?

Dette er vanskelig og svare på, men jeg tror det viktige er å se dommerne, lytte, inkludere og gjøre ting sammen. Vi forsøker 2-3 ganger i året å samle alle sammen for å være sosiale. Her kan vi gjøre forskjellige ting som: regelprøver, diskutere hendelser, se på matcher eller dra og gjøre noe helt annet som f.eks. bowling.  

Det er viktig å være tilgjengelig. Sørge for at de har det de trenger og også legge noen «gulrøtter» på veien: Første mål Boblegruppe, neste mål reise for å dømme på turnering, også bygge videre på dette. Det er i hvert fall et mål vi har.

Hva gjør dere for at dommerne skal ha det bra og være velkommen i deres hall?

Her har vi nok litt igjen, men har aldri hørt at dommere ikke har følt seg velkommen i vår hall. Har lekt med tanken om å gjennomføre en undersøkelse blant dommere som kommer til oss, om hvordan de føler seg ivaretatt, men har dessverre ikke kommet videre med det enda takket være Covid. Men tenker at hvis vi får gjort det, så kan vi legge enda bedre til rette for de som kommer til vår hall.

Vi har et ønske om å gjennomføre møter med alle lagene for å sette fokus på hvordan man oppfører seg på banen mot dommerne. Her ønsker vi å lage et opplegg i samarbeid med trenere og gjøre dette under en trening. Videre ønsker vi også å få delta på foreldremøter til de yngste lagene for å snakke litt om hvordan man bør oppføre seg på tribunen.