Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Utetrening_Haslum_J15.jpg
Foto: Haslum J15

Hvordan få til gode treninger ute?

Mange synes det er utfordrende å få trent godt i denne perioden, og vi har derfor satt sammen noen tips.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Breddehåndballens aktiviteter innendørs er stanset midlertidig.* Det er likevel viktig å få trent godt, og lagene bes om å finne gode løsninger utendørs. Norges Håndballforbund kom i desember med en anbefaling om hva du som trener bør gjøre for å sikre at spillerne/laget er klare og forberedt til å spille seriekamper. Dette gjelder særlig ungdomsspillere.

I perioden vi er inne i nå er det også viktig å se alle og jobbe for å beholde alle spillerne. Dette gjelder både de yngste, mellomstore og de eldre spillerne. Det viktigste er kanskje ikke å møtes fysisk, eller å trene aller best. Fokuset må fortsatt være å holde sammen som gruppe og lag – og kanskje møtes på nett uten å gjøre en fysisk økt, men bare å prate sammen.

Det er ikke kampene som nå er motivasjon for de fleste. Motivasjonen ligger i å få trene innendørs, i hallen som vi alle er så glade i. Mange spillere i Region Øst har ikke fått trent inne på snart to måneder. Noen mindre, og noen mer. Selv om vi ikke får trent inne, er vi nødt til å finne kreative løsninger som holder motivasjonen til spillerne oppe. Trener laget ditt godt utendørs som erstatning for innendørstreningen, blir også spillerne bedre forberedt til å raskere kunne komme opp i høyere intensitet og flere gjentakelser når de får muligheten innendørs igjen. Nederst i denne saken finner du forskjellige treningsprogrammer og øvelser, samt forslag på treningsbingo og VM-konkurranse.

Forslag til øvelser

  • Legg inn retningsforandringer (selv om de kanskje ikke kommer opp i maks fart)
  • Kast og skudd med ulike redskaper (baller til utebruk, tennisballer, snøball, steiner ol.)
  • Tren styrke med fokus på forside/bakside lår, muskler på baksiden av skulderen – spesielt de som utad roterer skulderen, og ikke minst styrke for kroppsstammen
  • Lag morsomme aktiviteter som for eksempel akebrettstafett, snøballkonkurranser, «tre-på-rad» og håndballbingo
  • Bruk naturen: En stamme kan være en stepkasse, en stein kan være en vekt og bakker er helt supre til intervaller
  • Tren hurtighet og spenst i trapp. Veldig ofte strøs trapper, slik at man kan trene i disse om vinteren
  • Kombiner løpeturen med styrketrening ved å for eksempel ta dips, steg/hopp opp på benk/stubbe, armhevinger på et tre/benk/stubbe for hvert sted som egner seg på løpeturen

Vær og vind
Når vi trener ute, må vi tilpasse treningsøkten etter været. Pass på at dere ikke løper på vanskelig/glatt underlag og bruk riktig klær og utstyr. Hvis det er veldig kaldt en dag, hva med å gjennomføre treningen på Teams?

*Den nasjonale anbefalingen om midlertidig stans av innendørsaktivitet varer til og med søndag 17. januar. Vi venter ny informasjon mot slutten av neste uke. Utover dette vil det kunne finnes lokale retningslinjer av lengre varighet. Dette vil det bli informert om fra den enkelte region i Norges Håndballforbund.

Har dere noen kreative måter å trene på? I så fall vil vi gjerne høre om dette; enten ved å tagge oss på Facebook, Instragram, eller ved å sende en mail til nhf.ron@handball.no

Håndballbingo
Dersom du har færre eller kanskje ingen felles håndballtreninger med laget i denne tiden, hva med å prøve håndballbingo? Du setter kryss i alle bingorutene når du har gjennomført aktiviteten. I den lille ruten under hver aktivitet så krysser du også av hvor lang tid du har øvd/brukt på øvelsen. Denne bingoen kan endres så den passer til alle aldersgrupper.

Mal på håndballsbingo (word)
Eksempel på håndballbingo (PDF)

VM-konkurranse
Når kuldegradene synker og de fleste av oss som liker å drive med ball innendørs, ikke finner motivasjon til å holde på ute – kan VM for herrer redde engasjementet og samholdet i laget! Dette kan alle få til, uansett alder og kjønn. 

Følg med på siden til Håndballgutta for informasjon om kampene. Samle spillerne i en tråd på Messenger, på Teams eller andre nettbaserte fora. Lag alt fra enkle til avanserte oppgaver i forbindelse med kampene:

  • Hvem scorer kampens første mål?
  • Tipp resultatet
  • Hvem blir banens beste spiller?
  • Hvor mange kontringer resulterte i scoringer?
  • Hvor høy redningsprosent tror vi at Frankrikes målvakt ender på?
  • Hvor mange brudd lager begge lag?

Skap engasjement i en skriftlig chat! Husk en liten premie 😊

Her finner du eksempler på to forskjellige treningsprogrammer vi har laget. Programmene er primært laget for egentrening, men det er ingenting i veien for å gjennomføre disse sammen - enten på Teams eller med én meters avstand.

Treningsprogram for aldersbestemte klasser (13-18 år)
Treningsprogram for vår/sommer 2020

Her finner du eksempler på treningsprogrammer og øvelser fra NHF Sentral og Region SørVest. Programmene er primært laget for egentrening, men det er ingenting i veien for å gjennomføre disse sammen - enten på Teams eller med én meters avstand.

Slik trener vi sammen
Egentreningsprogram fra Region SørVest
Håndballfysisk trening
Ungdomshåndball – fysisk trening
Leker og stafetter

Her finner du eksempler på forskjellige øvelser fra Olympiatoppen. 

Håndballrelaterte øvelser (video)
Stabilisering/styrke (video)
Bevegelighet - grunnprogram (video)
Aktiv bevegelighet (video)
Balanse – grunnøvelser (video)
Basetrening (video)
Kraft/styrke (video)