Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20200119-Bring-G16-Stord-Foto-Peter-Tubaas.jpg
Foto: Peter Tubaas

Tilbake til kamp etter avbrudd i treningen

Forbered spillerne til å tåle kampaktivitet etter en lengre treningspause.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange kommuner i Norge har stengt muligheten for inndendørstrening. I den forbindelse vil Norges Håndballforbund komme med en anbefaling om hva du som trener bør gjøre for å sikre at spillerne/laget er klare og forberedt til å spille seriekamper. Anbefalingen vil avhenge av hva slags trening spilleren har gjort i perioden det har vært nedstenging.

Det du som trener må ha i bakhodet, er at spillerne gradvis skal bygges opp i løpet av mange treninger for å kunne være klare til kamp. Kampaktivitet foregår som oftest med høyere intensitet enn det man har i den vanlige treningen. Du skal samtidig være oppmerksom på antallet dueller, retningsendringer, pasninger og skudd. Det er utrolig viktig at spillerne starter i det små, da det er en stor risiko for både belastnings- og akutte skader hvis treningsbelastningen og høyintensitetstreningen økes for raskt. Det er også viktig at du som trener tar hensyn til individuelle behov og den enkeltes treningsbakgrunn.

Generelt bør det brukes god tid til oppvarming. Kroppen skal forberedes på å være i aktivitet. Start med lette øvelser hvor intensiteten gradvis økes og tilpasses inn mot den planlagte treningen.

Ta vare på skulderen! For de som ikke har kastet i perioden er det behov for å dosere antall kast og skudd i mange uker.

Trening av retningsendringer, hopp og landinger bør også doseres med utgangspunkt i det spilleren har trent i perioden. Legg det alltid inn i oppvarmingen.

Husk at det er veldig forskjellig fra spiller til spiller hvordan kroppen reagerer på en lang pause. Det kan være avhengig av treningsnivå og ikke minst lengden på den pausen som har vært.

Har laget ditt ikke mulighet for å trene inne, så benytt tiden godt utendørs. Legg inn retningsforandringer (selv om de kanskje ikke kommer opp i maks fart), kast og skudd med ulike redskaper (baller til utebruk, snøball, steiner ol) og tren styrke med fokus på forside/bakside lår, muskler på baksiden av skulderen – spesielt de som utad roterer skulderen, og ikke minst styrke for kroppsstammen.

Forslag til øvelser kan du finne på Håndballtreningssiden vår.

Trener laget ditt godt utendørs som erstatning for innendørstreningen, blir spillerne bedre forberedt til å fortere kunne komme opp i høyere intensitet og flere gjentakelser når de får muligheten innendørs igjen.

Til slutt er det viktig at du som trener passer på å få en fornuftig kampaktivitet hvor kampene ikke kommer for tett. Husk på anbefalingene på maks antall kamper.

Lykke til med treningen!