Annonse:
Annonse Polar
Annonse:
Annonse Polar

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fornøyde jenter fra Melhus! Foto: Privat
Fornøyde jenter fra Melhus! Foto: Privat

Håndballens gode koronahistorier

Vi har passert ti måneder med koronatiltak. Mange av klubbene takler situasjonen på imponerende vis.

Byvandring, akebrettrening, medlemsvekst, digitale treff: Svært mange håndballklubber har taklet koronasituasjonen på inspirert og kreativt vis.

Det er i dag 314 dager siden kampaktiviteten i norsk håndball først ble stoppet. Beslutningen 12. mars 2020 var en av mange brikker i det som i praksis ble en lukking av det norske samfunnet.

I dag, 20. januar, er det igjen greit å trekke innendørs for å trene for barn og unge - så lenge det ikke finnes lokale restriksjoner mot dette.

Dette er et stort skritt i riktig retning. Likevel er det ikke til å komme bort fra at de drøyt ti månedene som har gått siden mars 2020, i tillegg til noen skritt framover innimellom, også har gitt oss en del skritt tilbake, og kanskje enda oftere - noen skritt til siden. Det har vært lett å miste både fotfeste og oversikt for våre klubber og medlemmer. 

Generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund var tidligere i januar klar på at det er grunn til å frykte stort frafall blant barn og unge. Samtidig med dette jobbes det flere steder i landet iherdig og godt for å sikre håndball for alle, selv om forutsetningene er krevende.

Norges Håndballforbunds regioner og klubbene kan rapportere om flere eksempler på kreativ og god jobbing med å holde aktiviteten oppe, hindre frafall og gi et godt tilbud selv i disse vanskelige tider.

Byvandring i Bergen

Som i Fyllingen Håndball. I den siste perioden har Jenter 15-laget brukt utendørsmulighetene til å skape motivasjon, læringsglede og samhold, og ikke minst til å utøve fysisk grunntrening.

«Vi startet ved Fløyen og gikk i raskt tempo på byvandring. Vi gikk til Mariakirken og tilbake over Bryggen. Turen gikk gjennom Kong Oscars gate til Domkirken og deretter til Byporten. Videre gikk vi forbi togstasjonen og Lille Lungårdsvannet. Derfra gikk vi via Sentralbadet til Nøstekaien/Nøsteboden. Hele veien fikk jentene korte historier om de ulike plassene/bygningene», forteller trenerteamet i en e-post til Norges Håndballforbund Region Vest.

Artikkelen fortsetter under bildet.

imagey9cna.png

Lærerik byvandring i Bergen. Foto: Privat

«Til slutt gikk turen til Maria og Robert sitt hjem i Skottegaten. På veien dit fikk vi se Bergens minste enebolig! I Skottegaten sto Kristine (mor til Maria) og ventet på oss. Vi fikk varm solbærtoddy og litt sjokolade. Da var vi klare for trappeløp på Verftet og intervall på Nordnes. Fantastisk dag med fantastiske jenter!»

Ivrige spillere i Melhus

Per dags dato er det 18 positive, ivrige og aktive jenter som spiller for Melhus Håndball J09. 

- Jentene er ivrige og kommer på treninger to dager i uken, og vi har to lag i seriespill. Dette synes jentene er spennende, og de ønsker helst å spille enda flere kamper, forteller trener Camilla Solberg i en artikkel som er publisert på Norges Håndballforbund Region Nord sine sider.

Da forrige sesong brått ble slutt, var trenerne veldig bekymret for at de kom til å miste spillere. Da det var mulig å trene igjen, ble den frykten gjort til skamme:

- Jentene var tydeligvis utsultet på trening og sosial omgang, for de aller fleste ønsket å delta. Da gjennomførte vi økter med lek, skadeforebygging, vannlek og alternativ trening. Vi hadde godt oppmøte på alle utetreningene før vi tok sommerferie. På høsten hadde vi en treningsdag, med flere treninger, og mat mellom øktene. En suksess! legger Camilla til.

Pandemien har hindret gjennomføring av kveldsmatspising og andre sosiale aktiviteter jentene ofte har etter trening. Så snart det tillates, er dette noe trenerne vil prioritere å få i gang.

Også på guttesiden holder de aktivitetsnivået oppe i klubben, noe ikke minst Gutter 14-laget er et bevis på. Her er Valery Putans trener.

Leder i Melhus Håndball, Jan Frode Hatlen, forteller at de før jul lyktes med å ha et visst antall publikum på kampene, fordi de har et lokalsamfunn hvor engasjementet og dugnadsviljen er stor.

- Og vi har foreldregrupper som stiller opp og gjennomfører arrangementene på en god måte. Vår smittevernveileder viser hvordan vi i praksis sluser inntil 12 publikummere per lag gjennom hallen med egen inngang og utgang, og har et relativt stramt regime. Samtidig gjør dette at vi har fått lov av kommunelegen å ha noen på tribunen. Den støtten barna får i en slik tid tror vi normaliserer livet til barna, og gir dem glede i en tid dominert av pandemien, sier Hatlen, og legger til:

- Våre lag, som Jenter 11 og Gutter 14 er eksempler på, har så lenge det har vært lov hatt en eller annen form for aktivitet. Fra styrkeøvelser i skogen, løpeturer og i de beste periodene i høst: full trening og kampaktivitet.

Nytt lag i Grue IL

I de sørøstlige deler av Innlandet ligger bygda Kirkenær. Der sørger Grue IL for å gi et velfungerende og kjærkomment tilbud til bygdas barn og unge. Også der har mange nye fjes dukket opp det siste året. Hele 22 seksåringer og et helt nytt Gutter 12-lag er rekruttert.

Laget fra Norges Håndballforbund Region Innlandet deler villig noen av tiltakene de jobber med for å rekruttere spillere.

Les mer om hvordan Grue IL jobber her!

Se også video fra Grue IL, spilt inn før jul:


Treningstips

Vi vet at mange vrir hodene sine for å finne smarte måter å trene på i disse tider. Er du ute etter gode øvelser utendørs, kan du jo ta en titt på hva Norges Håndballforbund Region Sør foreslår på sine hjemmesider.

Region Øst har også samlet inspirasjon og smarte tips – for eksempel kan kanskje håndballbingo være et kjærkomment avbrekk for å holde lagånden oppe?

Og vi vil også trekke fram egentreningssiden til Region Sørvest, som gir en rekke gode forslag, spesielt for de lag og spillere som tilhører aldersgruppen 13-18 år.

Så, mens vi venter på at ting skal normalisere seg (igjen) – hent inspirasjon, grip mulighetene, og jobb sammen for å skape et best mulig tilbud.

Det får vi alle igjen for når det endelig er normal aktivitet igjen!