11-års serien

Utgruppert forsvar, det komplette spillet

Det spilles 6’er håndball i klassen 11 år (fem utespillere + målvakt), samt med redusert målhøyde. Spilletiden er 2 x 20 minutter med 10 minutters pause. Det spilles utgruppert forsvar i første omgang. Lagene har mulighet for en Time-Out i hver omgang. Det brukes ENKEL LIVE (Elektronisk kamprapport) i 11-årsklassen.

Personlig straff:
En utvisning i 6'er håndball er kun personlig. Dette betyr at laglederen umiddelbart kan sette inn en ny spiller til erstatning for den utviste. Den utviste spilleren er klar for ny deltakelse etter 2 minutter. Utvisningstiden styres av sekretariatet.

Avkast:
Det er ikke avkast i J/G 11 år. Omgangen starter med avkast fra banens midtpunkt, etter loddtrekking. Etter scoring settes ballen i spill igjen ved at målvakten foretar utkast fra målfeltet

Spillebytte:
I barnehåndballen har man hatt muligheten til å bytte spillere uavhengig av om laget har ballen eller ikke.

Det er viktig at dere gjør dere godt kjent med «SESONGBESTEMMELSENE» for Region Øst.

Hvorfor «utgruppert forsvar»?
Håndball som idrett er stadig i utvikling hvor innstillingen til ulike forsvarsformasjoner er endret. Ved å lære utgruppert forsvar så må en tilpasse både spillet og bruk av spilletyper, noe som gjør at spillerne får nye utfordringer, bredere erfaringsgrunnlag som igjen påvirker den individuelle spillerutviklingen positivt.

I tillegg er hensikten:

• Skape bevegelse med og uten ball
  • Skape rom for bevegelse
  • Involvere flere i angrepsspillet
  • Engasjement
  • Utvikle kant og linjespill
  • Inspirere flere til å spille «utgruppert forsvar»
  • En del av progresjonen ved spillerutvikling i Regionen

Hva menes med og hvordan spille «utgruppert forsvar»?

• Minimum to spiller skal være utenfor 9-meteren og søke ball. Det er IKKE lov med «frimerke» eller «halvbanepress». De som ligger utgruppert, kan jobbe frem mot ballfører, men må jobbe ned igjen når ballen spilles videre.
  • Har motstanderen 4-5 spillere innenfor 9-meteren, får forsvarende lag også anledning til å ha 4-5 spillere innenfor 9-meteren. Dette kan skje når det brukes overganger.
  • Utgruppert forsvar er på lik måte som nedgruppertforsvar et «sone-forsvar». 1’ere, 2’ere og 3’ere har hver sine oppgaver. Se riss og forklaring under.

Standard oppsett - utgruppert forsvar for 11-årsseriespill.
(bilde 1)

Som nevnt tidligere er utgruppert forsvar et «soneforsvar» på lik linje med nedgruppert forsvar, men med et større rom for bevegelse.

• 1’er beveger seg rundt sidesektorene (rød sirkel) og forflytter seg med ball.
  • 2’er beveger seg rundt 9 meteren rundt både sidesektor og midtsektor (orange sirkel), og forflytter seg med ball.
  • 3’er beveger seg inne på linje området (gult rektangel) og forflytter seg med ball.

(bilde 2)

• 1'er beveger seg rundt sidesektorene (gul sirkel) og forflytter seg med ball.
  • 2'er beveger seg rundt 9 meteren rundt både sidesektor og midtsektor (rød sirkel), og forflytter seg med ball.
  • Fremre 3'er beveger seg i spissen av forsvaret rundt 9 meteren (grønn sirkel) og forflytter seg med ball.

3:2 er en formasjon som passer mot lag som spiller med linjespiller eller kjøre mye overganger. 2:2:1 passer mot lag som ikke spiller med linjespiller. Kommer det overganger er det at 3'er faller ned.

Det er ikke ønskelig at det spilles i et fast 3:2 mønster (bilde 1) eller 2:2:1 mønster (bilde 2), men at forsvaret beveger seg i forhold til ball (bilde 3).

(Bilde 3)

Som du ser her, har spillerne forflyttet seg etter ball. Her er et eksempel på at ball er på venstreside (venstre sidesektor) av banen og forsvaret har forflyttet seg med spillet.

Legg merke til at forsvarsspillerne har avstand fra angrepsspillerne, slik at det skal være mulig for angrepsspiller å motta ball. Snapp av ball er lov. Dette vil si at en IKKE kan stå konstant i pasningsbanen, men spilleren kan rykke inn i pasningsbanen for å snappe ball. (se video av snapp inne på forsvarsskolen)

En overgang er når en angrepsspiller løper inn på linja. En overgang kan komme fra både kant- og bakspillerposisjon.

Ved overganger kan forsvarsspillerne følge angrepsspillerne innom 9m. Forsvarsspilleren skal ikke rive, dytte eller holde angrepsspilleren som løper overgang. Se mer på Skuddskolen (linjespiller).

Vi anbefaler FORSVARSSKOLENsom hjelpemiddel.

Har du noen gode erfaringer eller tips som du vil dele med andre? Ta kontakt med Iver Godal Stølen.