Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Regional Bylagscup_2024_Dommer.jpg
Foto: Ida Berger Simonsen (NHF RØ)

- Dommere har ikke fire treninger i uka

Lørdag 27. januar gikk Regional Bylagscup av stabelen i Tærudhallen, hvor ni dommerpar var nominert.

Lørdag 27. januar gikk Regional Bylagscup av stabelen i Tærudhallen. I den forbindelse samles dommerpar fra Boblene og utviklere i hallen for en dag med utfordringer, oppfølging og håndballglede.

Regional Bylagscup er en turnering der spillere fra de ulike SPU-miljøene blir satt sammen til lag som en del av kartleggingen i SPU15. På bakgrunn av spillernes prestasjoner gjennom hele SPU-sesongen, ble det tatt ut 12 jentelag og 6 guttelag.

I den forbindelse ble 9 par nominert av boblesjefene til å dømme turneringen. Dette er par som har prestert godt gjennom sesongen og hvor flere av dem til vanlig dømmer 14-årsklassen. Denne turneringen blir ansett som en trygg arena å prøve seg på en høyere klasse, da både spillere og lagledere fokuserer på å spille god håndball. Fra 14- til 15-årsklassen er det en overgang da det er nye regler som trer i kraft, samt at spillerne begynner å bruke klister. Dette gjør at spillestilen ofte blir annerledes enn den er i 14-årsklassen.

Alle dommerpar hadde utvikler på alle kamper, og fikk gode tilbakemeldinger og arbeidsoppgavene underveis. Utviklerne som var til stede var Tone Tveter, René Borgerød, Rolf-Erik Eriksen, Runar Skagseth og Øyvind Lind Kvanmo. Sistnevnte presiserer viktigheten av veiledning da unge dommere ofte står i tøffe situasjoner, hvor avgjørelsene er viktig fordi dommere ofte kun får trening når det er kamp.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Dommer_Regional Bylagscup_Dal_Rose_Eriksen.jpg

Anton Toft Dal & Oliver Alexander Oppegaard Rose med utvikler Rolf-Erik Eriksen

- Jeg tenker at alle som er involvert i håndball bør huske at dommere bare får trene på dømming når det er kamp, altså når det er blodig alvor for alle andre. Dommere har ikke fire treninger i uka hvor de øver på å dømme. Jeg vil si at det beste med å være utvikler for dommerpar som ønsker seg opp og frem er at du får være en støttespiller i utviklingen deres mot å bli enda bedre dommere. Min motivasjon er først og fremst at jeg får bidra til denne utviklingen. Det å se unge dommerpar løfte seg og ta nye utfordringer på høyere nivå, gir meg mye glede og ikke minst motivasjon til å fortsette, forteller Kvanmo.

Fellesbetegnelsen for alle dommerparene som var med i turneringen er at dette er unge, motiverte par, som ønsker å utvikle seg til å bli gode stabile dommere. Å dømme SPU er en motivasjon, da den består av gode spillere og flinke lagledere, noe som igjen fører til dommere ønsker å prestere i denne turneringen.

Anton Toft Dal var en av dommerne under turneringen, og er veldig fornøyd med oppfølgingen.

- Det var en utrolig morsom opplevelse å dømme noen så gode spillere. Kampene under turneringen var mine første med ny makker og jeg anbefaler det virkelig! Det er utrolig deilig å ha utvikler på kampene som kan hjelpe deg med alt fra tegn til arbeidsoppgaver. Veiledningssamtalene hjalp veldig da vi var helt nye sammen. Samtalene gjorde at vi allerede nå er komfortabel på arbeidsoppgavene våre, sier han.

Noah Rukundo Nordin og Thea Kjeldsen Holm var også fornøyd med gjennomføringen.

- Å dømme SPU15 var fantastisk moro. Vi fikk dømme på et veldig høyt nivå og vi trengte ikke å være redd for å feile. Det var også spennende å se på andre gode jevnaldrende dommere, som deler noe av den samme gnisten som oss. Veiledningssamtalene var konstruktive og ga oss god input som vi kan ta med oss videre i dømmingen, sier Noah Rukundo Nordin.

 - Veldig gøy å kunne få delta på SPU15! Vi fikk mye lærdom fra dette og god veiledning fra Tone Tveter. Veldig hyggelige folk på SPU15, fra spillere til utviklere. Dette er noe jeg ville anbefalt til andre dommere og kunne tenkt meg å være med på igjen, forteller Thea Kjeldsen Holm.

Artikkelen fortsetter etter bildet.Dommer_Regional Bylagscup_Holm_Gruer.jpg

Thea Kjeldsen Holm & Julie Trengereid Gruer Foto: Tone Tveter

Dommerne som var nominert:

  • Aurora Prestesæter & Inger Marie Forstrøm Christiansen – Boble Oslo
  • Maxim Ivov Sarmadjiev & Noah Rukundo Nordin – Boble Nedre Romerike
  • Michala Berge Holm & Sigrid Lerheim Birkeland – Boble Nedre Romerike
  • Anton Toft Dahl & Oliver Alexander Oppegaard Rose – Boble Oslo
  • Maria Taarud Figenbaum & Synne Ertvaag Brekke – Boble Oslo
  • Hanne Amalie Semb & Emilie Slapgård Mitchley – Boble Follo
  • Norah Labuschage & Nora Ekornholmen – Boble Øvre Romerike
  • Guro Høsteland Sundby & Martine Stensrud Børresen – Boble Follo
  • Thea Kjeldsen Holm & Julie Trengereid Gruer – Boble Øvre Romerike

Vi avslutter med å gjenta oppfordringen fra 2022:

La dette være en oppfordring til alle som er i hall – husk at det kan være første kampen dommerne dømmer, første kampen på nytt nivå, første kampen med makker, og at nerver kan forstyrre konsentrasjonen. Kjefting og press fra alle kanter hjelper ikke på konsentrasjonen og selvtilliten. Trenere, spillere og dommere gjør feil under en kamp, men det skal være rom for utvikling. Alle ønsker å utvikle seg, og her må alle bidra.