Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

illustrasjonsbilde-iphone-640-360-foto-jason-lee-reuters-ntb.jpg
Foto: Jason Lee / Reuters / NTB

Nettvett – hva er greit og ikke?

I dag tar vi bilder og videoer oftere enn før. Men det er mye vi må tenke over før vi tar opp kameraet.

Vi har den siste tiden fått inn flere bekymringsmeldinger om at det fotograferes og publiseres uønsket materiale på sosiale medier, gjerne via lagskontoer. Vi ønsker derfor å presisere hva som er greit og ikke.

Det er alltid viktig å ha respekt for andre menneskers rett til personvern. Noe som er greit for en er ikke alltid greit for en annen. Andre kan ha særlige grunner for at de ikke ønsker å bli tatt bilde eller video av – for eksempel at de bor på hemmelig adresse.

Noen synes kanskje ikke det er greit at morsomme klipp blir delt, selv om andre synes det. Husk derfor alltid å spørre om lov før bildet/videoen tas og før det deles. Andre ting som er lurt å tenke over er at uønsket publisering og deling kan føre til erstatningsansvar og straffeansvar i henhold til personopplysningsloven og åndsverkloven. I tillegg er hovedregelen at det alltid skal innhentes samtykke fra de som kan identifiseres på bildene/videoene.

Filming i norske idrettshaller er ikke tillatt uten samtykke.

Idrettsstyret vedtok i 2022 retningslinjer for filming og strømming.

Om «annen filming» understrekes det at all filming som viser andre enn egne barn og unge ikke skal tillates, med mindre det i forkant er innhentet samtykke fra den enkelte som filmes.

Disse retningslinjene innebærer at den som ønsker å filme fra kamper til for eksempel analyseformål, eller til egen privat bruk, trenger aktivt samtykke fra de som filmes. Dersom spillerne som filmes/fotograferes er under 15, må også foreldrene gi sitt samtykke.

For oss i Norges Håndballforbund er det viktig at idretten tilhører alle og at alle føler seg inkludert. Derfor har vi laget en oversikt som det er lurt å ha i bakhodet før man deler innhold i diverse digitale kanaler. For når det først er delt, så er det offentlig uavhengig om det er publisert på en lukket gruppe eller ikke.

  1. En tommelfingerregel kan være at man tenker igjennom: Ville jeg selv syntes det var greit at bildet/videoen blir delt?
  2. Ikke ta bilder/video av folk som ikke vet om det, som ikke vil at du skal publisere, eller som kan synes bildet/videoen(e) er flaut. Husk å innhente samtykke før fotografering/filming, uansett om du tenker å publisere innholdet eller ikke.
  3. Ikke glem at det du publiserer på nettet, er synlig for alle, og at det ikke forsvinner fra det digitale universet. Det er veldig lett å ta et skjermbilde eller skjermvideo. 
  4. Vær bevisst på hvilke situasjoner det tas bilder eller video i. Ta aldri bilde/video av nakne personer eller lettkledde barn, og publiser ikke bilder av kroppsdeler som normalt er tildekket med minimum svømmeklær.
  5. Dersom et samtykke trekkes tilbake, må publiserte bilder og videoer slettes der de er lagret og delt.

Strømming av nasjonale serier på MyGame

Når det gjelder strømming og opptak av kamper, skal dette på generelt grunnlag ikke forekomme i klasser yngre enn 18 år. 11. januar besluttet NHF å åpne for strømming for nasjonale serier for ungdom på MyGame. Det vil bli gjort en ny vurdering av strømming i klassene 15-17 år før sesongen 2024-25.

I klassene fra og med 18 år (inkl. Lerøyserien) er strømming tillatt innenfor vedtatte retningslinjer.

Under finner du flere nyttige linker om nettvett for klubber, foresatte og spillere:

Retningslinjer for filming og strømming

Last ned samtykkeerklæring for publisering av bilder og film

Idrettsforbundets retningslinjer for publisering av bilder og film av barn