
Regionens dommerduo dømte Bring-finalen
Sindre Karlsen og Dennis Martinsen fikk æren av å dømme årets Bring-finale for gutter.
Årets finaler for Norges beste 16-åringer ble spilt i helgen. Blant mange gode spillere var det også dommere som gjennom hele sesongen har jobbet målrettet og hardt for å kvalifisere seg til slike tøffe kamper. Regionens egne Sindre Karlsen og Dennis Martinsen dømte den gjeveste finalen i Bringserien, og vi har tatt en prat med dem.
Hvordan føltes det å bli nominert til å dømme guttefinalen i Bringserien?
- Når vi ble fortalt at vi ble nominert til å dømme guttefinalen følte vi at arbeidet vi har lagt ned hele sesongen virkelig lønte seg. Det å få tilliten fra NHF til å dømme en slik kamp er absolutt noe vi setter veldig høyt og ser på som en stor motivasjon. Blandt trainee gruppen konkurrer vi alltid med hverandre om kampene, og alle viste at de var mer enn kapable til å få en slik kamp. Det at vi likevel fikk denne kampen gjør oss veldig stolte.
Hvordan var kampforberedelsene deres til finalen?
- For vår del begynte vi å se på tidligere kamper og statistikker til begge lag. Dette gjør vi for å få en forståelse for hvordan lagene tidligere har prestert, slik at vi kommer bedre forberedt. På kampdagen begynte vi med å se de andre kampene i hallen for å komme i kampmodus. En viktig del av forberedelsene våre er også å koble av. Det å gå ut og få tankene bort fra kampen er noe vi fokuserer på i stor grad, for å kunne komme inn i kampen med et klart hodet.
Hva er den største utfordringen med å dømme kamper i Bringserien?
- Den største utfordringen er nok at det er mange kamper på veldig kort tid. Dette sliter mye på lagene, men også oss. Viktigheten i hver kamp der lagene føler de må vinne er også med på å skape mer stress og forventinger til å prestere hver kamp.
Hvordan samarbeider dere som dommerpar for å håndtere presset og tempoet i slike viktige kamper?
- Vi er veldig opptatte av at vi er et team uansett. Etter å ha kjent hverandre i lang tid, så er vi gode på å skjønne når den andre føler seg stresset. Til dette har vi signaler og blikk som vi bruker mellom hverandre for å be oss fokusere på det som er viktig. Uansett hva veit vi at vi har støtte hos makker. Dette er et ekstremt viktig grunnlag for oss når vi dømmer kamper.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Hvordan forbereder dere dere mentalt og fysisk til å dømme på et så høyt nivå?
- Når vi skal forberede oss bruker vi mye tid på det med å bli kjent med lagene og spillerne gjennom tidligere kamper. Som nevnt tidligere fokuserer vi også på å ha et klart hodet. Allerede på morgen av kampdagen er en god frokost og lett aktivitet noe vi fokuserer på. Vi går alltid en liten tur ute før en kamp, der vi for det meste prater om alt annet enn kampen.
Hvordan har dere utviklet dere som dommere siden dere kom inn i nasjonal utviklingsgruppe, og har en slik utviklingsgruppe noe å si for deres prestasjon i et slikt sluttspill?
- Siden vi kom inn i Trainee har vi blitt testet på mange nye måter. Kamptilbudet i 2.div er ofte tøft, og krever derfor at vi er med å utvikler oss konstant. For å få til denne utviklingen har vi vært helt avhengige av å gjennomføre evalueringer av egne kamper, samt få mye støtte fra våre dommerutviklere. Marthe Leveraas og Ane Duun har vært våre utviklere, og har vært med å evaluere disse kampene. De prøver alltid å utfordre oss på hvordan vi skal bli best mulig.
Hvilke ferdigheter og erfaringer har dere tatt med dere fra dommersamlinger og tidligere kamper som forbereder dere til sluttspillet?
- Vår viktige ferdighet som vi har fått utviklet gjennom erfaringer er kommunikasjon. Vi er ekstremt opptatt av en åpen dialog med alle aktører rundt en kamp. Det å kunne ha en vanlig samtale med spillere, trenere, sekretariat eller vaktmester er med på å skape tillit til oss som dommerpar. Utover dette ønsker vi å kunne lede lagene til å spille slik reglene er skrevet. Dette kan noen ganger være vanskelig eller uklart, og derfor er vi opptatt av at vi som dommerpar skal være gode på å fortelle og lede spillerne i aller størst grad.
Hva motiverer dere til å satse videre som dommere, og hva er målet deres på sikt?
- Det som motiverer oss til å satse som dommere er helt klart den evige utfordringen. Å være dommer krever at man kontinuerlig er i utvikling og forbedrer de styrker og svakheter man har. Når kampene blir vanskeligere og tøffere, krever dette også at vi er godt forberedt fysisk og psykisk. Det sosiale rundt å være dommer er også noe vi setter enormt pris på. Det å kunne dra til alle steder i landet, og møte masse forskjellige folk, er veldig morsomt og givende for oss.
- Vårt mål som dommere er å kunne starte en internasjonal karriere, og aller høyest, kunne dømme i Champions League. Dette vil kreve enormt med arbeid, tid og dedikasjon, men dette er noe vi absolutt er villig til å jobbe for. Det som er viktig for oss her, er at vi skal ha det morro med dømminga hele veien. Spillerne driver med håndball fordi det er givende og morsomt, og det samme gjelder absolutt for oss som dommere også.