Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Utleirahallen.jpg

Gratis idrettshall til alle barn og unge!

Vi utfordrer alle lokale politikere og partier til å satse på ungdommen og vedta gratis hall-leie i sin kommune

Norges håndballforbund Region Nord ønsker at kommunene i regionen støtter de lokale idrettslagene med å legge til rette for positive folkehelsetiltak for barn og unge i sine nærmiljøer. De lokale idrettslagene legger ned en veldig stor innsats for å fremme sunne holdninger i nærmiljøet og for å sikre barn og unge et rikest mulig aktivitetstilbud. Derfor er en av våre fanesaker at kommunen bør ha gratis hall-leie for barn og ungdom i trening og kampsammenheng.
Gratis hall til alle barn og unge er et godt bidrag til folkehelsen i Norge.

I Håndballforbundet Region Nord er det:

  • 191 aktive klubber
  • 2 197 spillende lag
  • 14 460 lisensierte spillere
  • 35 375 medlemmer
  • Står for 27% av aktiviteten i norsk håndball

Disse klubbene aktiviserer hvert eneste år tusenvis av jenter, gutter, foreldre og andre foresatte til å være spillere, dommere, lagledere, trenere og alt som hører med for å drive en klubb og et lag.

Håndballklubbene i 40 av disse kommunene betalte i 2022, hele 9 308 622 kroner for å leie en hall eller deler av en hall for å kunne drive med idretten sin. Klubbene i de 52 andre kommunene slapp denne utgiften fordi kommune styrene har vedtatt at hall-leie for barn og unge er gratis. 
For at klubbene skal kunne betale 9 308 622 kroner i leie til kommunen kreves det mange timer med dugnadsarbeid, og da er kun leien betalt - i tillegg kommer utgifter til kamp, reise til kamp, overnatting, drakter og mer.

Det er store forskjeller på hvor mye de enkelte klubbene betaler for å leie hall. Klubbene i Volda kommune er blant de som betaler mest pr time, mens klubbene i Narvik kommune ligger i den motsatte enden. Molde var den kommunen som krevde inn mest leie av håndballklubbene med hele 1 207 850 kroner i 2022.

Haller i RN. riktig..png

Grønt: Kommuner som ikke krever leie til trening.
Rødt: Kommuner som krever leie til trening

Temaet økonomi som barriere, har de siste årene hatt stort fokus, også opp mot barn og unge i idrettsbevegelsen. Det er viktig at idretten sammen med politikerne finner gode ordninger og forebygger utenforskap i norsk idrett, uavhengig av den enkelte families økonomiske status.

Det er viktig at alle kan få spille kamper, selv om det innebærer 8 timer i buss og 2 ferger. De demografiske utfordringene vi har i Region Nord gjør at klubber og spillere har høye reisebudsjett og kostnader. Gratis hall-leie er kanskje den største sponsorpakken et idrettslag kan få fra sin hjemkommune, så vi i Håndballforbundet Region Nord utfordrer derfor alle lokale politikkere og partier til å satse på ungdommen og vedta gratis hall-leie i sin kommune.
Det synes vi også at du som velger skal gjøre, utfordre politikerne i din kommune!

Godt valg!!

Frode børstad.jpeg
Frode Børstad
Styremedlem i Norges håndballforbund Region Nord