Annonse:
Gjensidige Landslagsmaskotene
Annonse:
Gjensidige Landslagsmaskotene

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Togstad-2.jpeg

Lederutvikling og kommunikasjon

For en dommer er lederegenskaper helt avgjørende om du skal lykkes på håndballbanen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av egenskapene kan man trene på, samtidig som du må ha ønske om å utvikle deg. Øyvind Togstad deler sine beste tips innen lederutvikling og kommunikasjon.

Lederegenskaper er så mangt, men det å være klar og tydelig i sin kommunikasjon er særs viktig for dommere. Som dommer er man en veileder, og da er det å kommunisere hvordan man ønsker at kampen skal foregå viktig for å lykkes. Å gi klare signaler til spillere, trenere og publikum er noe av det viktigste en dommer gjør for å lykkes. Da er kommunikasjon viktig, både verbalt og non-verbalt. For dommeren er fløyta og kroppsspråket de viktigste verktøyene man har for å lede en kamp. 

 Egenskapene som er viktig for en dommer kan læres gjennom erfaring. Ved å dømme i mange år og ha fokus på egen utvikling vil man bli bedre. Som dommer må man alltid ha fokus på utvikling, man blir aldri ferdigutviklet. Du kan heller ikke forvente at det er andre som skal utvikle deg. Utvikling er et arbeid du gjør, det må tas seriøst og ingen andre kan gi deg svaret for hvordan du skal utvikle deg. Dommerutvikleren, gruppeleder, dommerkontakt og andre ressurspersoner rundt deg kan bidra i utviklingen din. De kan komme med tips, råd og være en slags coach, men du må selv være ansvarlig for egen utvikling.  

Egenskapene man utvikler som dommer kan man også ta med seg i sin sivile jobb. Man trenger lederegenskaper i mange jobber, både i frivillige organisasjoner og ens sivile jobb. Det å lede mennesker og skape entusiasme er viktig uansett hva man gjør.  

 Se videoen her: