Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

i-gpNTh5z-X3.jpg
Foto: Jon Forberg

Kampforberedelser for dommere

Hvordan forbereder du og din makker deg til kamp? Nå deler Jørgen sine beste tips!

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innlegget er skrevet av Jørgen Jørstad.

Elite-vlog: Kampforberedelser 

Hei alle sammen. 

Jeg heter Jørgen Jørstad, dømmer på nasjonalt nivå og er i NHFs Internasjonale dommergruppe, for dommere som både er og skal bli internasjonale toppdommere. 

Kampforberedelser er en meget viktig del av dommergjerningen. De grunnleggende kravene, som god regelkunnskap, hyppige regelprøver og beep-tester, er noen av forutsetningene for å utføre dommergjerningen, og er punkter som NHFs dommeransvarlige både regionalt og nasjonalt forventer at er på plass.  

Lag, spillere og trenere bruker masse tid på trening og forberedelser til kamp for å prestere best mulig, og da er det forventet og nødvendig at vi dommere gjør akkurat det samme. 

Kampforberedelser er alle rutiner og virkemidler vi dommere bruker for å forberede oss best mulig til kamp, og dette begynner allerede i god tid før selve kampdagen. Det er viktig å planlegge reisen, slik at man kommer til hall i god tid. Skal dere dømme i en hall dere ikke har vært i før, legg gjerne inn litt ekstra tid for å være på den sikre siden. Dette bidrar til å redusere unødvendig stress og høye skuldre i inngangen til kampen. 

Hvilke lag er det dere skal dømme, har dere erfaring med disse fra tidligere kamper? Hvis dere skal dømme nye lag kan det være lurt å spørre dommerkolleger som nylig har dømt disse lagene om tips. Kan de si noe om spillesystemer og forsvarsformasjoner? Sjekk hvordan tabellsituasjonen er. Spiller lagene for topplassering eller å unngå nedrykk? Er det to lag som ligger nært hverandre på tabellen kan det bety at kampen vil bli jevn. Dette er noen faktorer som kan være lurt å tenke gjennom. 

På nasjonalt og internasjonalt nivå bruker vi mye tid på forberedelser knyttet til video. Vi ser alltid lagenes siste kamper, i tillegg til lagenes forrige møte hvis de møtes for andre gang for sesongen. Dette gir oss innblikk i hvordan lagene spiller både offensivt og defensivt. Bygger de angrepsspillet sitt rundt strekspiller eller vingspillere? Tar de ut målvakt og spiller 7 mot 6? Spiller de utgruppert forsvar? 5-1? 6-0? Er det enkeltspillere som er mer fremtredende?  

På regionalt nivå kan det være litt mer vrient med videoforberedelser, men de fleste lagene filmer egne kamper, så er man ute i god tid kan dere kontakte lagene for å få tilsendt videoene. 

Håper dere for den kommende sesongen lager dere gode rutiner knyttet til kampforberedelser, og gjerne ta kontakt med meg dersom dere har ytterligere spørsmål om hvordan jeg og min makker forbereder oss til kamp. 

Lykke til med kommende sesong!

Mvh 
Jørgen Jørstad
Internasjonal gruppe