Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Covidcup_teams.png
Alle trenerne fra hver deltakende klubb er med på Teams-møte.

COVIDCUP - et eksempel til etterfølgelse

Trygg/Lade og Utleira J2006 savnet cuper og seriespill slik vi kjenner det, og tok saken i egne hender.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

I det siste har vi nok alle følt en del på begrensninger, kanskje mer enn vi hadde trodd og mer enn vi håpet. Etter en treningskamp i mars satt lagledelsen til de to 14-årslagene fra Trygg/Lade og Utleira en annen vri på koronasituasjonen – en diskusjon om mulighetene:

"Er det noe vi kan gjøre for å få spennende aktivitet fremover nå som koronasituasjonen har satt en effektiv stopper for cuper og seriespill slik vi kjenner det?"

Og det var nettopp slik COVIDCUP ble en realitet: En koronatilpasset "off-season" treningsturnering som skal sikre utviklende håndballaktivitet i en tid med mye begrensinger. Konseptet var klart: Alle J14-lag i Trondheim Kommune får delta gratis så lenge de forplikter seg til å bidra med noe slik at COVIDCUP kan være et innhold som styrker håndballmiljøet i kommunen, lagene og spillerne.

Alle på laget er viktig
COVIDCUP arrangeres som treningskamper satt i et system med gruppe- og finalespill. I alle kamper gis det normal poenggivning for uavgjort og seier. Målforskjell har derimot ingen betydning, men det gis 2 ekstrapoeng dersom minst 70 % av spillerne i kamptroppen inkl. målvaktene skårer mål i kampen. Det står følgende i reglementet: "Ved poenglikhet mellom to eller flere lag skal plassering bestemmes med gjennomsnitt andel målskårere pr. kamp".

Vi har tatt en prat med to av initiativtakerne; Trond Viggo Pedersen (Trygg/Lade) og Frode Kristiansen (Utleira). Dette er en topp idé. Hvorfor var det så viktig for dere å ha med akkurat disse reglene om målskårere?

- Dette er en «treningsturnering», og bak dette ligger det en oppmuntring til å utvikle flest mulig spillere og flest mulig egenskaper hos den enkelte spiller. Ei som er knallgod i forsvar kan bli spilt opp mer i angrep på egne sjanser, og en knallgod målscorer kan øve mer på tilrettelegging for andre. Ved at målforskjell ikke betyr noe, ligger det også en oppmuntring i å øve på det man ikke nødvendigvis er best i, og da også utligne eventuelle nivåforskjeller mellom lag pga alle vil ha noe å trene på, sier Frode.

Hvordan har det gått?

- Vi er nå godt i gang med innledende gruppespill, og for eksempel var et lag bare én målscorer til/fra unna for å gå til A-sluttspill - selv om de tapte alle sine kamper, men var så flinke til å få mange spillere i målprotokollen, fortsetter han.

IMG_8371.jpg
Arkivfoto av Utleira J2006.

Hvordan har responsen vært på opplegget?

-
Responsen er utrolig god, og klubbene som deltar bidrar alle med sitt. Fått tilbakemeldinger om alt fra at opplegget er genialt, til at dette bidrar sterkt til at lag vil kunne bestå. Alle kamper streames live og er tilgjengelig for alle, og vi ser at det er en interesse hos mange om å se også andres kamper = håndballinteresse. Har også fått med flere sponsorer som ser verdien i dette, og andre samarbeidspartnere som bidrar gratis med alt fra håndballrelaterte foredrag på nett kun for de som deltar til ulike premier, forteller de.

- Også media har fattet interesse, og Adresseavisen var på kamp i går, og det kommer snart reportasje fra de om det som skjer. Ser ikke bort fra at dette initiativet kan fortsette også senere sesonger da kamp bare er en del av opplegget. Vi er heller ikke er ferdig før All-star-kampen som spilles etter sommerferien. Da skal alle deltakende klubber ha med to spillere hver i en kamp mellom bydeler. Forhåpentligvis med publikum av alle spillere fra alle deltakende lag i hallen.

image001.png

Klubbrådgiver for Sone Trondheim, Ola Tømmerås, er imponert over det disse to klubbene har fått til, i et tiltak som nå har blitt et felles prosjekt og samarbeid mellom flere klubber:

- Ja, jeg synes det er fantastisk at et slik tiltak gjennomføres, spesielt med det fokuset på samarbeid og dialog mellom klubbene. Det at alle bidrar til noe, gjør at dette blir et supert aktivitetstilbud lagene får til sammen.

IMG_8372.jpg
Akrkivfoto av Trygg/Lade J2006.

Et eksempel til etterfølgelse

Tror du dette er noe andre bør lære av og ta til etterfølgelse?

- Absolutt - dette kan gjennomføres for flere aldersgrupper eller innad i en klubb, sier Ola. Deler av konseptet, da tenker jeg spesielt på dette med ekstrapoeng for mange målskårere, er et fokus flere gjerne kan legge inn i egne turneringer og treningskamper fremfor fokus på resultat. Her ser vi et godt eksempel på at å skifte fokus også gir utvikling, mestringsfølelse og gode prestasjoner på banen.

Frode og Trond Viggo er enig - og ser også her kun muligheter:

- Det er noen fordeler ved å bo i Trondheim som kan samle 14 klubber og 17 lag i samme årsklasse. Men tanken bak er så enkel at den også kan gjøres innad i en klubb eller sone/område dersom det tillate. Da vi startet dette hadde vi håpet på fire lag som vi ville vært fornøyd med. Ikke bare tenk kamp, men lagsinnhold utenom kamper: for eksempel fysiske økter live på nett for alle der man rullerer på hvem som har ansvar, foredrag om kosthold, stream kamper sånn at alle får sett, spør bedrifter rundt dere om premier og tenk at premier skal være mer enn den som står igjen som vinner til slutt.

- Og ikke minst, hold kamper som treningskamper uten publikum. Ikke samle kamper tett etter hverandre, men spre det over lang tid sånn at kohorter ikke blandes mer enn de ellers ville gjort. La smittevern være et premiss - men ikke et hinder, avslutter de.

Ta dem gjerne på ordet, og arranger COVIDCUP i ditt nærområde.

___________________________________________________________

image003.jpg

Kort om COVIDCUP:

  • Trygg/Lade og Utleira J2006 er initiativtakere,
    og har invitert alle J2006-lagene i Trondheim Kommune til å bli med.
  • COVIDCUP er treningskamper satt sammen i et system. I fellesskap må lagene være arrangører for treningskampene, ordne halltid, dommere o.l.
  • Det spilles innledende gruppespill fra 6. april til 16. mai, med sluttspill fra 18. mai til 27. juni. I sluttspillet deles det inn i A- og B-sluttspill.
    ___________________________________________________________