Annonse:
20211125 Gjensidige på lag gjennom 30 år
Annonse:
20211125 Gjensidige på lag gjennom 30 år

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Petter Øverby i god gang igjen i bundesligaklubben sin og klar for sitt tredje mesterskap med Håndballgutta. (FOTO: Tore Sæther)
Petter Øverby i god gang igjen i bundesligaklubben sin og klar for sitt tredje mesterskap med Håndballgutta. (FOTO: Tore Sæther)

Forsvarssjefen er på plass igjen

«Han har vært syk, lenge borte, nå er han her, vår forsvarssjef – Petter Øverby!»

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omtrent slik lød det, fritt oversatt fra tysk, i Arena Nürnberger Versicherung da Petter Øverby 28. november gjorde comeback etter langt fravær på grunn av betennelse på hjertet.

Blir emosjonell

- Det var stort, jeg blir emosjonell bare ved å snakke om det. Og så come back mot Kiel, kanskje sesongens absolutte høydepunkt, med fullsatt hall – 8000 hjemmefans, sier Petter når vi sitter og intervjuer ham på Håndballguttas hotell to dag før første EURO-kamp. Mer om det senere.

Først rundt 12 år tilbake i tid. 16-åringen fra Kongsvinger har allerede vist frem sitt talent. Han er på plass i Elverum, og med ny trener – Christian Berge – får Petter sin eliteseriedebut:

Fikk "BB-skjorte" av Berge

- Jeg husker kampen av flere grunner, også fordi jeg fikk banens beste-drakt – av Christian, som ble kåret til banens beste. Jeg har drakten ennå. Christian startet jo i Elverum som spillende trener. Han husker sikkert ikke dette med drakten, sier Petter og smiler. Han hadde rett!

 

 

Petter og CB.jpeg

Christian Berge: Fikk Petter skjorte av meg? Det husker jeg ikke. Men jeg husker at jeg som fersk Elverum-trener hadde litt trøbbel med å håndtere to så gode strekspillere som Petter og Magnus Gullerud. (FOTO: Tore Sæther)

 

Under intervjuet kommer landslagssjefen forbi. Jeg stopper ham og spør om han husker noe fra Petters debutkamp i eliteserien. Ikke mye, viser det seg, og slett ikke dette med drakten. Men Berge kommer med en innrømmelse:

- Jeg fikset ikke riktig det med Petter, fordi vi allerede hadde Magnus Gullerud (året eldre) i laget, og jeg var som fersk trener veldig resultatfokusert. Det gikk helt klart ut over Petter.

Nå har landslagssjefen god grunn til å være fornøyd med å ha begge de to tidligere Elverum-strekspillerne i sin EM-tropp.

Håndballvei med mange stopp

Petter åpnet med «BB-drakt», fikk en håndballvei som førte ham videre til Bækkelaget og Nøtterøy før han returnerte til Elverum. På yngreslandslagene spilte han 65 kamper og scoret 100 mål. A-lagsdebuten kom med Robert Hedin som sjef – i juni 2013 mot Romania. Før dagens EM-premiere mot Bosnia-Herzegovina viser A-landslagsstistikken 61 kamper og 27 scoringer. Underveis har han på klubbnivå rukket én sesong i danske Kolding og er nå inne i sin andre sesong i Erlangen, hvor kontrakten omfatter ytterligere to sesonger

Nedturen i 2018

Men selv med lang fartstid med flagget på brystet og en solid posisjon i en tysk bundesligaklubb, har ikke Norge-karrieren bare vært en opptur for den kraftige strekspilleren på to meter og med matchvekt i dag på 107 kilo.

Han har to VM-sølv, fra 2017 og 2019, mellom det har han en stor skuffelse fra 2018; han ble ikke uttatt i troppen til EM. Henrik Jakobsen «lånte» drakt nummer ni. (I EM nå har Petter drakt 11.) Petter havnet utenfor landslagssbildet i halvannet år – fra juni 2017 til januar 2019.

Eneste riktige innstilling

- Jeg hadde spilt lite høsten 2018 i Kolding og hadde litt helseproblemer. Kom skikkelig i gang igjen i desember uten at det hjalp meg til å komme med i EM-troppen til Christian. Klart det var skuffende, men det skjerpet meg bare til å stå på videre. Det handlet – og handler – jo bare om å prestere i klubb og vise at du er god nok. Det er eneste riktige innstilling. Så er det jo også slik at det er veldig stor og tøff konkurranse om plassene på streken i landslaget.

En humoristisk melding til Berge

I Kroatia endte Håndballgutta utenfor pallen – tapte bronsefinalen mot Kroatia. Det fikk Petter til å servere en humoristisk finte til Christian Berge da han var tilbake i landslaget: «Du vet jo det, Christian, at om du vil ha medalje, så må du ta ut meg...»

Savnet av kaptein Bjarte

Tøff konkurranse om strekplassene; denne gangen er køen av kandidater dessverre blitt redusert. Først pådro Henrik Jakobsen seg en alvorlig kneskade. Så kom sykdommen til Bjarte Myrhol. Spesielt lagkapteinens forfall er betydelig.

- Å klare oss uten Bjarte, blir nytt for oss alle. Klart vi savner ham. Vi håper alle først og fremst at han blir fort friskt og kan være klar til OL-kvalifisering i april – om vi må ut i den. Vi som skal fylle strekrollen er klare til å plukke opp fanen og holde den høyt. Vi har stolte strektradisjoner i norsk håndball. Både Magnus (Gullerud) og jeg har godt med erfaring, men så klart blir det spesielt og skulle erstatte verdens beste strekspiller. Vi får spille på vår måte, med våre ferdigheter og sørge for å score når vi har sjansen og hindre motstanderne i å score – på en litt annerledes måte enn det Bjarte ville ha gjort.

Tilværelse i slow motion

Tilbake til problemene med hjertet som oppsto sist sommer. Under trening fikk han unormalt høy puls. Tester ble gjort, og det ble konstatert en betennelse. Petter fikk treningsforbud og streng beskjed om at han ikke skulle gjøre noe som helst som fikk pulsen over 100.

- Det var for eksempel ikke snakk om å gå trapp dersom det fantes en heis. Det var som å leve livet i sakte kino. Jeg er utrolig glad for at jeg hadde kjæresten min, Gyri, hos meg hele tiden.

Det førte til to måneder totalt uten trening. Ingen lett situasjon å takle for en toppidrettsutøver:

Sette seg selv i beredskapsmodus

- Når du ikke kan gjøre nesten noe som helst, så tenker du mye – om hva som ligger foran deg. Én reaksjon var at jeg begynte å undersøke om ledige hus i Norge. Det handlet litt om å være i beredskapsmodus. Jeg visste jo ikke om det ble mer topphåndball for meg.

Petter Øverby.jpeg

Petter Øverby (t.h.) spiller en viktig rolle i Erlangen - ikke minst som forsvars-
sjef. (FOTO: HC Erlangen hjemmeside)

Heldigvis ble det helsemessig fremgang. Første forsiktige skritt var intervaller med så lite som ett minutts jogging og med puls under 120. Etterhvert ble det rom for å øke på, og etter tre ukers trening følte Petter at dette gikk veien.

Nå er det EKG-test og blodprøver to ganger i uka. Alt er normalt. Normalt er det også at Petter Øverby er klar for mesterskap i sin Norge-drakt nummer ni!

Men hva møter oss i de tre kampene i Trondheim, Petter?

- Bosnierne forventer jeg vil gjøre sitt beste med å dra ned tempo. De har god målvakter og spiller et tøft og hardt forsvarsspill. Vi får sørge for at de ikke får spille sitt spill og løpe mye på dem.

- Frankrike er Frankrike, for å si det slik. Vi vet hva vi møter. De har verdensklassespillere i alle posisjoner. Skal vi nå semifinalen, må vi slå Frankrike. Vi får utnytte hjemmebanefordel og intens støtte fra publikum.

- Portugal; jeg tror folk ikke er klar over hvor godt lag dette er. Det er slik at tre-fire av de største og mektigste fotballklubbene har tatt opp i seg håndball. Det gir resultater. De har klubber som allerede gjør det godt i Champions League, og det er ikke «kjøpalag», men klubber med mange portugisere i stallen. Jeg føler at Portugal på sett og vis er i samme posisjon som det vi var før EM i 2016, og vi overrasket som kjent veldig mange...

NORGE I KVELD:
klokken 20:30 mot Bosnia-Herzegovina