Annonse:
20211125 Gjensidige på lag gjennom 30 år
Annonse:
20211125 Gjensidige på lag gjennom 30 år

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Selv om EM er viktig for Janis Pavlovics, så er sønnens kreftbehandling og med gode tilbakemeldinger som betyr mest for den latviske veteranen. (FOTO: Tore Sæther)
Selv om EM er viktig for Janis Pavlovics, så er sønnens kreftbehandling og med gode tilbakemeldinger som betyr mest for den latviske veteranen. (FOTO: Tore Sæther)

Far spiller for EM-poeng, sønn kjemper mot kreft

For Janis Pavlovics handler de nærmeste dagene om noe langt mer alvorlig enn håndball-EM.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens 36-åringen er en del av troppen som forbereder seg til hjemlandets første deltagelse i EM, får sønnen David kreftbehandling ved Rikshospitalet.

Da er det ikke lett å være i EM-bobla, uten at akkurat det er noe stort problem:

- Å tenke på David og snakke med ham på telefon hver dag gjør at jeg blir mindre stressa og spent på det som skal skje i EM, sier David med et lite smil.

Håndball i fire land

Venstrehåndsspilleren har levd en omflakkende håndballtilværelse til tross for at han ikke begynte å spille håndball før han var 17 år. Tidligere hadde han forsøkt seg med friidrett og basketball, men en mor med bakgrunn som håndballspiller bidro nok til idrettsskifte. Han spilte for armeens sportsklubb, ASKA, men ville forsøke seg utenlands og fikk klubb både i Tyskland (tre år) og Østerrike før han i 2013 havnet i Sandefjord Håndballklubb. Der spilte han i to år etterfulgt av én sesong i naboklubben Runar før han tok med kone Mona, tvillingparet David og Tom og yngstemann Janis junior og returnerte til Latvia og spill i klubben LatGols.

Dramatisk beskjed

Men i januar for ett år siden skjedde det som skulle dramatisk endre familien Pavlovics sin hverdag. Jeg sitter sammen med Janis på spillerhotellet Scandic Lerkendal. Janis forteller:

- Det ble oppdaget at David hadde fått kreft i magen. Han fikk cellegiftbehandling, men i juni kom kreften tilbake og nå med spredning. Det var en veldig kritisk situasjon. Legene ga oss ikke mye håp.

Janis ser i bordet, svelger tungt og tar en pause før han fortsetter:

- Jeg tok kontakt med Rikshospitalet og også Sandefjord-trener Einar Veierød. Klubben trengte en venstrehendt spiller og kunne tilby meg kontrakt til 2021. På sykehuset sa man at man kanskje kunne hjelpe.

Behandlingen hjelper

- Kona mi og jeg tok med David og dro til Norge mens mormor passet de to andre guttene. Situasjonen var kritisk. Det ble bestemt at man ville gi David 12 behandlinger. Etter tredje behandling ble det klar bedring, og denne uken får han behandling nummer ni, forteller Janis med et smil.

 

JANIS-2.jpeg

Janis i duell med Lasse Balstad i treningskamp mot det norske rekruttlandslaget. (FOTO: Robert Magnussen)

 

Litt tilbake til håndballen; hvordan ser du på EM-kampene som dere skal spille her i Trondheim?

JANIS.jpeg
To venstrehendte latviske EM-
debutanter; 215 cm høyre 
Dainis Kristopans og veteran
Janis. (FOTO: Tore Sæther)

 

- Vi er jo debutanter og møter sterke lag. Men vi har Kristopans (215 cm lang bakspiller) på laget, og han kan skyte hull i et hvert forsvar. Selv håper jeg at jeg får spille to kamper for da har jeg nådd 100 landskamper, og det er det bare tre andre latviere som har klart.

- Og når kontrakten din i Sandefjord utløper, da blir det hjemreise til Latvia?

- Nei, det gjør det ikke. Vi tar sikte på å bosette oss i Norge og vil søke norsk statsborgerskap når det er mulig. Og så håper jeg at guttene mine begynner å spille håndball. Tom er forresten venstrehendt som meg. Kanskje han en dag får landskamper for Norge, sier Janis Pavlovics med et godt smil.