Banens gigant, Sander Sagosen. (FOTOS: Robert Magnussen)

EURO-dag 2: Ustoppelige Sander

Dette var kvelden da Sander Sagosen skulle skinne, på hjemmebane og med 8500 på tribunen.

Allerede fra første minutt så du en konsentrert Sander. Det gikk riktignok et femminutt før han leverte varene offensivt, herlig innspill til Petter Øverby.  Siden ble det treffer etter treffer – 12 mål på 14 skudd, fenomenalt! – og i tillegg flere assist og stødig defensivt. Aldri har det vært så liten tvil om hvem som skulle få beste spiller-premien.

I noen korte øyeblikk kjente jeg aldri så lite uro:

Da målvakt Buric i norskeklubben Flensburg reddet det ene etter det andre norske skuddet (ni før pause), mens våre burvoktere ikke fikk tilsvarende tak på det hele. Og så holdt en 40-årig bosnisk skytter på å gjøre livet utrivelig – scoret på sine seks første skudd.

Sander scoret ikke bare 12. Han var også nest sist på flere scoringer.

Men det var slett ingen grunn til å være redd, fordi vi spilte oss til så mange sjanser, og vi løp på dem, som det heter, med kontringsscoringer som resultat. Vi hadde en forsvarssjef i Petter Øverby som også scoret på alle sine fem sjanser, og vi fikk vist frem at vi har ekvilibrister på kantene i Blonz, Gulliksen, Jøndal og Bjørnsen.

Det er all grunn til å glede seg til søndagens dyst mot et fransk lag som etter tapet mot Portugal må slå Norge.

Ingen sensasjon

Franskmennene var favoritter, men slett ikke av det skyhøye slaget. De hadde tross alt tapt på bortebane mot portugiserne i kvaliken til dette mesterskapet og så vidt slått dem på hjemmebane. Etter lenge fransk føring, var portugiserne i ferd med å skaffe seg en klar pauseledelse – hadde det ikke vært for Nikola Karabatic (hvem andre...) med to kjappe scoringer. Dermed bare 12-11 til pause for portugiserne.

Det kunne se ut som en «vanlig» utvikling, franskmennene vinner til slutt. Portugals playmaker Rui Silva, skytter Andre Gomes og målvakt Alfredo Quintana ville det annerledes. Frankrike er i trøbbel, rett og slett.

Jeg kan ikke huske å ha sett Didier Dinarts karer gjøre så mange feil. Jeg noterte 14 tekniske feil, altså angrep uten avslutning, og når målvaktene til sammen reddet seks skudd – mot Quintanas ti, da gikk det som det gjorde.

Jubel i portugalleiren - vel fortjent og ikke totalt uventet...

Så skal vi før søndagens kamp huske et gammelt jungel-uttrykk; en skadet «ulv» er farlig å møte.