Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Anders – The Voice under EURO2020

Tatt i en håndball har han, men spilt håndball har han ikke – The Voice i EURO2020 i Trondheim.

Servicetekniker i drivstoffbransjen er 30-åringen til daglig. Om du er i en håndballhall i trondheimsområdet på kveldstid og i helgene, er sjansen mer enn stor for at du treffer Anders med en mikrofon i hånden. Store som små arrangement. Kamper med små gutter og jenter eller spillere i verdenstoppen. Det spiller ingen rolle for Anders. Fritidsjobben som speaker liker han, for å si det forsiktig.

Men Anders ble trønderhåndballens «the voice» ved en tilfeldighet.

Under oppveksten på Tiller var det nærmeste han kom håndball en fire år yngre bror (Even) som spilte håndball, en far som var oppmann for 93-årgangen hvor også Lasse Balstad og Mathias Grubba var på laget. Og når det var Tiller-cup, fikk pent resten av Bergheim-familien også stille opp, Anders som en del av frivillighetskorpset som tok seg av overnattingen til tilreisende lag.

ANDERS-4.jpeg

 

Speaker-debuten kom noen år senere:

- Jeg var vel ca. 14. Speakeren i Tillercupen var på vei til banen med et lydanlegg da han falt og måtte kjøres til sykehus. Lydanlegget fikk seg også en smell. Jeg ble spurt om jeg kunne klare å få skrudd det sammen. Siden jeg på den tiden spilte bassgitar i band, var det en oppgave jeg kunne løse. Da lydanlegget var i orden, sto man likefullt uten speaker. Jeg ble spurt om å holde lyden i gang, og slik startet det, forteller Anders.

Tiller håndball investerte i et musikkanlegg. Nesten hver helg i håndballsesongen mens han var midt i tenårene, var den ferske speakeren i aksjon, enten for eget lag eller han solgte musikk- og speakertjeneste til andre lag. 50 kroner kampen.

Ove Grubba var trener for G93-årgangen, og Anders var fortsatt speaker når G93, G94 og J93 var i aksjon. Grubba så speakertalentet i den unge tillerkaren. Han tok med seg Anders til en utgave av Møbelringen-cup for at Anders kunne å observere hvordan rutinerte karer som Endre Storholt og Tor Idar Aune drev det. Deretter nærmest dyttet Grubba Anders inn på kontoret til Byåsens daglige leder, Torbjørn Balstad, og forkynte klart og tydelig: «Her har du den nye Byåsen-speakeren».

Det skjedde for snart ti år siden. Anders er fortsatt Byåsen-speaker – i tillegg til Kolstad-speaker. Og når det er åpningscuper, sluttspill og landskamper, Bergheim er fast inventar. Da var det vel også rimelig liten tvil om at organisasjonskomiteen for EURO i Trondheim ikke så behov for å gå over elva etter vann da man skulle bestemme seg for EURO-speaker.

 

ANDERS-2.jpeg

Det mangler ikke på engasjement når Anders får en mikrofon i hånden. (FOTO: Robert Magnussen)

Sist høst ble det ny tur til Stavanger, til Håndballjentenes Intersport Cup. Anders skjønte at han lå godt an til å bli EURO-speaker.

- Helt siden det i 2014 ble klart at det skulle spilles EM i Trondheim, har jeg hatt som ambisjon om å bli en del av arrangementet. Etter testen i Stavanger – jeg fikk «speakre» under kampen mellom Japan og Argentina – så har det kriblet i kroppen med tanke på det som venter oss i Trondheim Spektrum de nærmeste dagene.

Hva som driver Anders til å bruke så mye tid i håndballhaller med mikrofonen i hånd?

- Responsen fra publikum, det er drivkraften. Under EM skal jeg være på storskjermen, for å si det slik, servere litt fakte og «tenne» publikum.

- Men under et internasjonalt mesterskap må en speaker opptre annerledes enn som speaker på en klubbkamp...

- Absolutt. Under EM må jeg passe på å behandle begge lag likt. Som speaker på klubbkamp, kan jeg være litt mer hjemmelagets speaker. Men fair play gjelder også for oss speakere, under alle kamper.

- Hvilke er de viktigste egenskapene en speaker må ha?

- Først og fremst må man snakke tydelig. Jeg merker forresten at med mikrofonen i hånd snakker jeg «penere» enn det jeg gjør til vanlig. Så skal en speaker ha respekt for alle aktører – begge lags spillere og dommerne. Engasjement er selvsagt også viktig. Du kan ikke være en god håndballspeaker hvis du ikke liker håndball.

- Etter seks dager på EURO-parketten, da blir det vel en skikkelig nedtur å være speaker på en lokal klubbkamp...

 

ANDERS-3.jpeg

Anders lager god stemning. Her fra en Kolstad-kamp hvor han utdeler "BB" til målvakt Lars Eggen Rismark. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

 

- Slett ikke. Alle kamper og arrangement har sine egne rammer og sitt eget liv. Engasjement finnes uansett, sier Anders Bergheim. Når EURO pakker sammen i Trondheim, er det allerede dagen etter eliteseriekamp for kvinner i Trondheim Spektrum – Byåsen mot Aker Topphåndball.  Speaker? Anders Bergheim, så klart.