Annonse:
Gjensidige Cup 2023
Annonse:
Gjensidige Cup 2023

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

November-forbildet.jpeg

"Yngve, ælske du håinnbaill?"

Spørsmålet fikk Yngve Sommervoll av en av spillerne på J09-laget som han trener. Han bekreftet det.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

 

Jenta lyste opp og svarte: «De’ gjør æ å!»

- Når du får slike spørsmål og tilbakemeldinger, da trenger du ikke mer, sier lederen i Nidelv IL sin håndballavdeling. Yngve Sommervoll er vårt «Månedens Forbilde» for november.

Man kan trygt si at for 38-åringen er frivillig arbeid en viktig del av farsarven. Oppvokst på Skogn, og der var far Øystein FAU-involvert, turleder, leder i idrettslaget, hallansvarlig i Skognhallen og mye mer. Unge Yngve fikk føle hva frivillig arbeid er for noe; å være til glede og nytte for mange rundt seg uten å få kroner og ører igjen for det, men vel så viktig kommentarer som den den 10-årige jenta kom med. På Skogn ble det en slags første fase i frivillighetsarbeid.

Skogningen flyttet til Trondheim i 2002, ble raskt del av det rikholdige håndball-samfunnet i NTNUI og spilte på studentenes lag helt frem til 2015. De siste årene har han og noen NTNUI-lagkompiser byttet arena og spiller 4. divisjonshåndball for Utleira. «En artig håndballarena,» er hans egen karakteristikk.

 

YNGVE OG NTNUI-KOMPISER.jpeg
Yngve (6) sammen med NTNUI-kompiser
med medalje fra årets Veteran-NM.
NTNUI'erne kom helt til semifinale.
(FOTOS: Privat)

 

Rekrutterings-ansvarlig

Men tilbake til bydelsidrettslaget på Nidarvoll. Da datteren Una var fem år fikk Yngve tilgang til gymsalen på Sunnland skole, samlet nesten 20 jenter og rett og slett introduserte dem til håndball. Det ble lagt merke til i håndballstyret, og Yngve ble hyret på som rekruttansvarlig:

- Det var en oppgave som hørte til i styret. Oppgavene var og er å ha ansvar for å rekruttere nye kull, skaffe treningsmuligheter, følge opp foreldregruppene og arrangere minihåndball-dag.

De to siste årene har rekruttsjefen og hans medhjelpere også arrangert håndballskole i høstferiene. Første året var det 50 små spillere med: - Men det følte vi var i meste laget for å kunne håndtere skikkelig, på ei flate, forteller Yngve. Dermed ble det en litt redusert utgave i høst:

Fulltegnet på «et kvarter»

- I fjor var det fritt for alle å melde seg på. I år tenkte vi at vi skulle holde dette som en intern håndballskole i klubben. Vi satte en grense på 44 og tenkte at vi kunne invitere spillere fra andre klubber om vi ikke fylte opp. Det ble ikke aktuelt. De 44 plassene ble fylt på et blunk, forteller Sommervoll. Håndballskolen arrangerer klubben i samarbeid med Byåsen-akademiet.

Etter at Yngve hadde vært rekrutteringssjef noen år, trakk lederen for håndballen seg i fjor, og Yngve fikk spørsmål om å overta. «Ja», var svaret; så nå har rekrutteringssjefen og trener for J09 fått utvidede «fullmakter», eller mer presist enda større og flere arbeidsoppgaver – som leder for de rundt 250 håndballspillerne i Nidelv IL.


YNGVE OG TOMMY.jpeg

Tommy Schanke-Stenstvedt både foreslo Yngve som Månedens Forbilde og overleverte blomster og forbilde-nyheten. 

- Yngve stiller alltid opp for barna og klubben. Han har et stort engasjement for nærmiljøet og er et flott forbilde for barn og unge, sier Tommy Schanke-Stenstvedt, som er co-trener med Yngve på jenter 09 og den som sendte oss mail og mente at Yngve var et meget velegnet Månedens Forbilde.


Spissing i breddeklubben

Nidelv er en breddeklubb, men nå har klubbens J16-lag kvalifisert seg til Bringserie-spill. Hvordan håndterer dere det?

- Topping og spissing som dette innebærer har vært uvant for oss som har breddefokus. Vi har trengt litt tid til på å fordøye det, men jeg synes det skaper driv og ekstra engasjement, og det liker jeg. Vi er innstilt på at vi skal klare å håndtere begge typer satsninger.

 

YNGVE OG NIDELV J09.jpeg

Ei stor gruppe med 2009-jenter og god stemning under forrige sesongs cup-utflukt til Molde.For Yngve og hans medhjelpere er klubbidentiteten veldig viktig. Verktøy i dette arbeidet er for eksempel «avkast» (sesongåpningsarrangement) for hele klubben. Felles reise til en cup på vårparten hører også med:

240 nidelv’ere på Byåsen-kamp

- Og så drar vi samlet på eliteseriekamper til Byåsen og Kolstad. Forrige sesong var vi 240(!) fra Nidelv på en Byåsen-kamp. Våre J09-jenter var maskoter under spiller-innløpningen. Stas.

- Forslagsstiller Tommy understreket ditt nærmiljø-engasjement...

- Jeg er opptatt av at det skal finnes kommunale tilbud til barn og unge i bydelen. I Nidarvoll-området er det i dag dårlig med slikt, det er bare skolen. Nå jobber vi intenst med å få en best mulig hall-løsning i forbindelse med den nye skolen på Sunnland. Vi ønsker oss en hall med to spilleflater, men innser at det per i dag nok ligger an til at vi må nøye oss med ei flate.

- Skulle det nå bli slik, vil vi uansett få en langt bedre hallsituasjon når dette står ferdig, etter planen i 2023, enn det vi har i dag med vår egen gamle Nidelvhallen. Vi får en ny hall og en hall som kommer sentralt i bydelen. Begge deler er klare forbedringer av dagens situasjon, sier Yngve og legger til at klubben opplever et godt samarbeid med næringslivsaktører i bydelen, som Kjeldsberg og Veidekke: - Det er mange som vil spille på lag med oss, registrerer Yngve. Ikke rart, tenker vi, med en slik leder og ledelse.

 

YNGVE-LAGLEDER.jpeg
Lagleder-Yngve på benken sammen med 09-
jentene sine.

 

Ydmyk og glad


Til slutt litt tilbake til Månedens Forbilde. Hvordan reagerte du da Tommy Schanke-Stenstvedt dukket opp på spillermøte onsdag og fortalte om nominasjonen?

- Jeg skjønte lenge ingen ting. Vi hadde kalt inn til spillermøte på skolen uten foreldrene til stede. Da jeg kom, var både spillere, foreldre og sportslig utvalg til stede. Hvorfor i all verden? Jeg fikk det rett og slett ikke til å gå opp.

- Og da Tommy avslørte nominasjonen...?

- Da ble jeg veldig glad. Det var rett og slett rørende. Jeg kjenner jo til regionens forbilde-prosjekt, men at jeg skulle bli en del av det, være i gruppe med folk som Willy Refsnes og andre som har lagt ned massevis av timer i årevis, innsats som langt overgår det jeg har, det gjør meg både stolt og ydmyk, sier Yngve Sommervoll.

 "Månedens Forbilde" for desember - hvis du har forslag,

fyll ut skjemaet du finner bak denne lenken:


Linken finner du her.