Annonse:
Gjensidige Cup 2023
Annonse:
Gjensidige Cup 2023

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Togstad-2.jpeg

- Det blir ingen "søndagsskole"

Øyvind Togstad har vært ute i «varmlufta» før, både som dommer og delegat. Nå er det på´n igjen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håndballregion Nord sin styreleder er med 22 års erfaring som internasjonal dommer fullstendig klar over at det blir tøffe tak når EURO2020 kastes i gang.

Togstad er oppnevnt til delegat med base i Wien. Ikke bare skal ha skjøtte delegatjobben; han skal også ha ansvar for de to andre delegatene og dommerne som skal i aksjon i den østerrikske hovedstaden:

- Jeg er fullstendig klar over at dette ikke blir noen «søndagsskole», men en jobb som skal utføres under tøft press. Det trigger meg.

- Hva trigger?

- Å kunne håndtere presset, å være til hjelp og støtte for både de andre delegatene og dommerne. For å si det sånn, i den jobben jeg nå er oppnevnt til å skjøtte, er det ingen ulempe å ha så lang fartstid som internasjonal dommer.

Ingen ulempe, det er kanskje også såpass krevende at det burde vært et krav å ha internasjonal dommererfaring. Det kommer kanskje, men ikke i denne omgang.

- For dommere og delegater er det vel en fordel både å ha litt sand i ørene og «sol» i øynene for ikke å bli hovedpersoner i kampene og også kunne gjøre en god jobb.

- Det er alltid en fordel, kommer det kjapt fra Øyvind.

Togstad-1.jpeg

Øyvind Togstad (t.v.) som delegat under håndballverdens klubbhøydepunkt, champions league Final4 for menn.

 

- Hva konkret består delegatjobben i?

- Under kampen skal delegaten være en støttespiller for dommerne ikke minst for å unngå at situasjoner blir håndtert feil som kan gi grunnlag for protester. Under dette mesterskapet blir det to delegater «på bordet». Den ene har ansvar for dommerne, og den andre med fokus på regelverket.

- Men jobben din er ikke begrenset til to ganger 30 minutter...

- Nei, absolutt ikke. Det blir lange dager. Før kampen gjelder det sammen med dommerne å forberede seg. Etter kampen skal dommerprestasjonen evalueres, både muntlig og skriftlig. I tillegg skal jeg som leder for delegatene i Wien bidra til at vi koordinerer opptredenen i alle gruppene, at vi holder den samme linjen.

I det forestående europamesterskapet er det en vesentlig nyhet på delegat-/dommersiden:

23 dager med stress og press

- For første gang er ikke alle oppnevnte dommere med fra start. Flere av dommerne kommer inn underveis i mesterskapet; heller ikke de fleste delegatene blir i aksjon under hele EM. Med 24 lag blir mesterskapet på mer enn tre uker (23 dager), og for å begrense tidsbruk og gjøre oppgaven litt lettere å håndtere, har man valgt å gjøre det på denne måten.

For Øyvind Togstad er EURO 2020 det andre mesterskapet som delegat. Han debuterte i rollen under EURO 2018 for kvinner. I tillegg har han sittet «på bordet» under Finale4 i Champions League for herrer i Köln og vært delegat på flere tøffe champions league-kamper

- Jeg legger ikke skjul på at det føles godt å bli utnevnt til EURO-jobben. Når man driver med dette, er det selvsagt et mål å få oppdrag i de største mesterskapene.

En livsstil

Og for Øyvind Togstad er det ikke snakk om å komme inn i EURO etter noen dager. Han skal være med fra start, og han er allerede oppnevnt til delegatjobb både i hovedrunden og i finalehelgen i Stockholm. Tre og ei halv uke med tøffe tak på sidelinjen og svært  lange arbeidsdager.

- Det kommer til å ta på, men det er blitt en livsstil smiler Øyvind.