Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Rennebu-spillerne med verdisjekken (Putans-trening). Ordfører Ola Øie (i blå skjorte bakerste rekke) kom innom for å se Valery Putans (bak t.h.) i aksjon med noen av rennbyggernes håpefulle håndballere. (FOTOS: Tore Sæther)
Rennebu-spillerne med verdisjekken (Putans-trening). Ordfører Ola Øie (i blå skjorte bakerste rekke) kom innom for å se Valery Putans (bak t.h.) i aksjon med noen av rennbyggernes håpefulle håndballere. (FOTOS: Tore Sæther)

"Velkommen tilbake"

Det er ikke så rart at spillere og trenere i Rennebu-håndballen vil ha Valery Putans på besøk igjen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andre besøk i TrønderEnergi-prosjektet ble en like stor suksess som det første. I Rennebuhallen var 13 spillere og to håndfuller med trenere samlet da Putans kjørte i gang med J14- og G13-spillere som utøverapparat.


Her var det ikke haugevis med merkverdigheter, sammensatte og kompliserte øvelser. Det var enkelt og greit, men gjerne med en liten vri. Klubbtrenerne som fulgte økta fikk seg mang en liten – og nyttig – aha-opplevelse.

 


Trening på finter, gjennombrudd, over bøyler, forbi forsvarsspillere. Temposkifte og retningsendringer, to mot én, tre mot tre og til slutt en fem minutterskamp – jenter mot gutter. Den ble jevnspilt...

 

Etter at spillerne hadde fått sin dose, var det dags for en runde med klubbens trenere. Håndball-leder Ragnhild Øverland understreket hvor godt det var å registrere Valerys engasjement. Her var det ingen stjernenykker selv om vi altså snakker om en trener som har trent både yngreslandslag og Byåsen-jenter til gull og som nå trener både eliteserielag (Kolstad) og rekruttlandslaget (herrer).

 


Valery understreket betydningen av å gjøre ting enkelt:

- Jeg har forsøkt å lese en bok om trening – 700 sider og uten bilder! Jeg ga opp etter fem sider, sa Valery og fikk smilende respons fra rennebutrenerne.

 - Når man skal trene unge spillere, er basic så viktig. Koordinasjon og temposkifter, det er dagens håndball. Og så handler det ikke om å trene på massevis med forskjellige finter. Kan du fem, er det nok, og om du kan tre veldig godt, da er det topp, nesten beroliget Putans trenerne.

 

 

- I småspill-trening – to mot én eller tre mot to for eksempel – da gjelder det samme: Ikke kjør på med mange varianter. Unge spillere har mer enn nok med å håndtere to valg i forskjellige situasjoner. Dessuten er det viktig å favorisere angrepsspillerne når man trener de unge. Blant de yngste er det som regel enklere å stoppe en angrepsspiller enn for angriper å komme seg forbi en forsvarer.

 Om basic er viktig og finte-variantene slett ikke må være mange, er det likevel viktig å legge inn små varianter for å gjøre treningene spennende. Og også på dette området er Putans en mester; aldri to treninger som er helt lik hverandre.

 

- Etter min mening er lek et viktig moment. Når jeg trener 12-åringene i Melhus/Gimse, da legger vi inn mye lekbetonte øvelser det første kvarteret av treningen. Men selv om mye kan virke som om det bare er lek, så er mye av dette utvikling, sa Valery Putans og fortalte også at for de yngste kan det være fornuftig å bruke softballer på treningene.

Og da spillerne ble samlet i ring for å kunne gi tilbakemeldinger etter treningsøkta, fikk Valery det aller beste skussmålet en trener kan få servert da en av jentene sa: 

«Velkommen tilbake!»