Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: GUNNAR KNUTSEN
Foto: GUNNAR KNUTSEN

Mye snø ble redningen

Det høres sikkert litt rart ut, men faktisk så banet kraftig snøfall vei for ny, flott hall i Ørsta.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien frem til ny hall, til erstatning for den 50 år gamle hallen, den er både lang og kronglete; det historiske gjennombruddet like så. Gunnar Knutsen har stått i stormen i mange, mange år:

 - Allerede på 90-tallet ble det laget skisser og til og med forprosjekt, men det førte ikke hallplanen videre. Det hele ble lagt bort, for så å bli hentet frem igjen i 2003. 

Veldig nær gjennombrudd

Likevel gikk det nye fem år før hall-entusiastene så lys i tunnelen:

 - Vi var veldig nær i 2008. Da gjorde formannskapet vedtak om å bygge en ny hall. Men i kommunestyret kom det et benkeforslag på en plasthall, som skulle huse både håndball og fotball, forteller Knutsen.

Det ble en ny tøff kamp. Knutsen og de øvrige hallforkjemperne innhentet informasjon både om plasthaller og værforhold hvor de kunne finne den, i Norge og utenlands. 

Så kom snø til å spille en avgjørende rolle:

Haller kollapset

- Meteorologene kunne fortelle at snømengde i et normalår her hos oss i Ørsta er ni meter. Denne vinteren kom det masse snø flere steder, og én etter én kollapset plasthaller i Trondheim, Raufoss og Malmö, haller som var lik den som lå an til å bli bygd i Ørsta. 

Heldigvis skjønte man at det ikke var «miljø» for plasthaller heller ikke i Ørsta. En flott flerbrukshall er nå på plass, en hall hvor også friidretten har fått utmerkede forhold – med 60 meters løpebane, med hoppegrop og med spydseil. I tillegg kan den nye Ørstahallen by på et topp klatreanlegg. 

 

Gunnar Knutsen tok avkast i den første kampen i nyhallen. 
(Foto: Joachim Åsebø, MøreNytt)


Slipper å si «nei»

- I dag har Ørsta-håndballen 18 lag påmeldt til seriespill, 17 av dem i aldersbestemte klasser. Hva betyr den nye hallen for håndballen, Gunnar?

- Først og fremst betyr det at vi nå slipper å si «nei» til nye håndballspillere. Dessuten vil den nye treflate-hallen gjøre at vi kan få trent på litt bedre tider, og så er jo fasilitetene tipp topp moderne med gode publikumsfasiliteter. Det siste har også vært et savn i gamlehallen. Nå har vi plass til 1100 tilskuere på håndball, og det dobbelte når vi rigger hallen til konserter.

- Den 50 år gamle hallen, skal dere fortsatt bruke den?

- Nei. Vi skal rense gulvet og ta vare på det. Gulvet er ett av dekkene som ble brukt under OL i London, og kan komme til nytte i nyhallen når vi skal bruke hele hallflaten til én kamp.


Nyhallen har også fått god publikumskapasitet. (FOTO: Gunnar Knutsen)


Hall-leie innføres

- Ørsta har vært én av de nesten 60 kommunene i Håndballregion Nord som ikke har tatt betaling for at barn og unge skal få trene. Nå innføres hall-leie. Hva synes du om det?

- Vi skulle gjerne vært hall-leie foruten; men 150 kroner timen, i alle fall er det bestemt skal være taksten ut året, det skal vi nok klare. Fordi nyhallen gir oss mye større inntektsmuligheter enn før. I april skal vi for eksempel arrangere ei turnering med 70 lag. Vi får langt bedre muligheter til å skaffe oss reklameinntekter, og i hallen er det to kiosker - den ene driver idrettslaget, forteller Gunnar Knutsen.

FAKTA

ØRSTAHALLEN
Kommune: 
Ørsta
Ferdigstilt:
Januar 2019
Eier:
Ørsta kommune
Kostnad:
190 mill. kr. inklusive P-plasser, utendørs tribuner og oppvarmingsareal
Spillemidler/momsrefusjon:
28,7 mill. / 36,4 mill.
Antall spilleflater: 

Fasiliteter (styrkerom/klubbrom etc.)
styrkerom, klubbrom, 60 m innendørs løpebane, turngrop, 10 garderober
Publikumskapasitet:
500 (fasttribune) og skyvetribune kapasitet 612.

Annet/merknad:
Hallen har én av Skandinavias beste klatreanlegg.(FOTO: Gunnar Knutsen)