Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sentral_talentsamling2017-alle_900.png
Spillerne som representerte Region Nord på årets Skiensamling J/G 2002 (Foto: Geir Nicolaysen)

Lærerik samling i Skien

Både spillere og regionale landslagstrenere har fått godt utbytte av den sentrale talentsamlingen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

En spent og forventningsfull gjeng spillere født i 2002 var samlet i Skien mandagsformiddag, klare for gjennomføring av årets sentrale talentsamling. Spillerutviklere fra alle regionene var også tilstede i Skien, blant annet for å lede håndballøktene og for å bygge opp en god dialog og relasjonsbygging med landslagstrenerne. Hovedmålet med en slik talentsamling er å inspirere håndballungdom - men også å skape en arena for kompetanseutveksling fra sentralt til regionalt hold. Dette er noe spillerutvikler og regional landslagstrener Jan Erik Wiedemann synes kommer godt med:

- For oss regionale trenerne var det svært nyttig å knytte tett kontakt med de respektive landslagstrenerne. De var tydelige på krav og forventninger, men samtidig åpen og imøtekommende.

Fra Region Nord deltok de regionale landslagstrenerne Åse Godvik Lampe (J2002) og Jan Erik Wiedemann (G2002) på samlingen. Også Åse synes det har vært fire innholdsrike dager med mye håndball og høyt nivå:

- Som trener under samlingen har det vært artig å følge med de samme spillerne over flere dager. Fått sett hvordan de står på og tar til seg tilbakemeldingene de får fra oss trenerne. Det å ha vært med på å gi de en god opplevelse av "samlingsmiljøet" har også vært veldig givende.

Den fire dagers lange samlingen ble avholdt i flotte fasiliteter i Skienshallen med fire håndballøkter, en fysisk økt i flerbrukshall og en fysisk økt i styrkerom. Annmalie Lyngås Skjelstad fra Stjørdals-Blink hadde bare gode tilbakemeldinger å gi etter deltakelsen:

- Det var et veldig bra opplegg. Flinke trenere og veldig dyktige spillere med høyt nivå. Synes også at "timeplanen" var veldig bra satt opp. Hadde det rett og slett veldig bra på samling!

Sentral_talentsamling2017 kl. 11.15.55.png
Informasjonsmøte før samlingen starter (Foto: Geir Nicolaysen)


Treningsøktene - lærerikt og artig

Innholdet på håndballtreningene var spesielt duellspill 1 mot 1, samt øvelser basert på kast og mottak i fart. Målvaktene fikk ekstra oppfølging av egne målvaktstrenere som også deltok på samlingen. Her var Region Nord representert med målvaktstrenerne Torgeir Wikhammer og Margrethe Moen.

- Det var en utrolig opplevelse med fantastiske trenere og kjempegode spillere. Vi hadde mange gode opplevelser, både på og utenfor banen. Veldig god mat også!, oppsummerer en fornøyd Skogn-gutt, Alexander Jullumstrø, etter samlingen.

- Også god og nyttig erfaring for meg som spiller, legger Bodø-spilleren Ruben Knutsen til.

De fysiske øktene fokuserte spesifikt styrketrening, samt viktigheten av bevegelighet og mobilitet.  Først og fremst var det innlæring av riktig løfteteknikk, og utprøving av ønsket øvelsesutvalg som var temaet på de fysiske øktene.

Det vil gjennomføres fysiske tester på første landslagssamling for dette årsskullet. Emil Persgård (Følling IL) synes det var spennende med innføring i løfteteknikk, men opplevde som flere andre løpetesten som ganske hard:

- Den første økten var bra, for da lærte vi oss hvordan man skulle løfte vekter. Geiser-testen var veldig tung. De to andre testene var ikke like tunge, men det var gøy å prøve disse også.

De fysiske øktene ble ledet av de yngre landslagenes fysiske trenere Håkon Halvorsen (Gutter) og Tom Morten Svendsen (Jenter). Hver region stilte med en representant på fysisk trening, hvor Geir Nicolaysen deltok fra Region Nord.

Geir Nicolaysen, fagansvarlig for spiller- og trenerutvikling i Region Nord, kan ikke få understreket nok hvor viktig teknikken er med styrketreningen:

- Det er SVÆRT viktig at man lærer seg riktig løfteteknikk før man legger på ekstra belastning. I testene til landslagsledelsen er utførelse mye viktigere enn antall kilo man løfter.

Sentral_talentsamling2017_beskjært.png Sentral_talentsamling2017_beskjært3.png
Oppsummering og prat etter gjennomført treningsøkt. (Foto: Geir Nicolaysen)

Landslagsledelsen for gutter vil teste følgende første landslagssamling 2018:
(Utførelsen av testen er viktige enn antall kilo)

 • Frivending
 • Knebøy
 • Benkpress
 • Kast med 3-kg medisinball
 • Stillelengde
 • Løpstest ”Geiser-test"

Landslagsledelsen for jentene vil teste følgende første landslagssamling 2018:

 • 3-steg
 • Skudd fra gulvet (km/t)
 • Skudd med hopp (km/t)
 • Kast med 2-kg medisinball
 • Retningsforandringsløype (Agility)
 • Beep-test (engelsk versjon)

Vennskap - det gode miljøet

Samlinger er en god møteplass og et godt utgangspunkt for å bygge nye relasjoner og bli kjent med mange nye spillere som deler samme interesse. Nye bekjentskap og nye vennskap er også en del av det man kan forvente seg etter en en slik samling:

- Det sosiale var veldig bra! Alle kunne prate med alle. Følte at noen hadde noen å være med uansett om de ikke kjente noen fra før, sier Annmalie.

- Det var artig å være med til Skien, med mange gode håndballspillere. Jeg hadde det bra på samlingen, og ble kjent med mange nye folk. Det var veldig lærerikt og interesant å se hvor gode håndballspillere det er rundt om i landet, påpeker Emil.

Sentral_talentsamling2017 kl. 10.45.17.png  Sentral_talentsamling2017 kl. 11.15.11.png
En blid gjeng fra Region Nord samlet i Skien på talentsamling (Foto: Geir Nicolaysen)

Det er nå det starter - for alle

I løpet av høsten skal Region Nord avholde fylkessamlinger og sine første regionale landslagssamlinger for spillere født i 2002. Mye av innholdet fra øktene i Skien vil bli tatt med videre i det regionale spillerutviklingsarbeidet.

- Fra mitt ståsted var samlingen av svært høy kvalitet. Utøverne fikk oppfølging av meget dyktige trenere. De fikk sett og erfare landslagstrenerne på tett hold, samtidig som de fikk mål krefter mot de beste 15-åringene i landet. Dette ga dem forhåpentligvis mye ekstra motivasjon i sitt videre treningsarbeid, sier spillerutvikler Jan Erik Wiedemann.

På de regionale landslagstreningene som arrangeres til høsten vil det være innføring i de nevnte testøvelsene, samt en gjennomgang av riktig løfteteknikk på styrkeøvelsene og hvilke mobilitetsøvelser man må jobbe med for å få teknikken riktig.

Landslagstrenerne skal besøke alle regionene i månedene september og oktober, for å kartlegge ca. 150 jenter og ca. 150 gutter. Disse besøkene er utgangspunktet for uttaket til den første landslagssamlingen i januar 2018 for J/G 2002. Det er derfor nå det hele starter for spillerne født i 2002 - uavhengig deltakelse på sentral talentsamling eller ikke.

- Jeg personlig ser frem til å jobbe videre med guttene i Region Nord, og håper og tror vi skal klare å utvikle fremtidige landslagsspillere, avslutter Wiedemann.

Vi anbefaler derfor alle regionens 2002-spillere til å stå på videre med sitt treningsarbeid - og ha det gøy med håndballen!

ANBEFALT VIDERE LESING: