Annonse:
Pocket Valley
Annonse:
Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Eirik Engelsen-foto- Altaposten.jpg

Våre nøkkelspillere

- Hyppig nærkontakt med klubbmiljøene er én av Region Nords suksesskriterier.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet: Klubbrådgiver Eirik Engelsen i aksjon som lagleder i Altahallen i en kamp mellom Alta og Bravo i 2014. Kommende sesong skal han både spille på Bravo HKs 2.divisjonslag og være assisterende trener. (FOTO: Altaposten)

 

Det sier klubbrådgiver Eirik Engelsen. Han har 23 klubber og tre soner (Øst- og Vest-Finnmark og Troms) i ”stallen” sin. Med et så stort geografisk område og så mange klubber er det åpenbart at 32-åringen er mye på farten:

- Ingen tvil om det, men det er også en vesentlig del av jobben; besøke klubbene og bistå dem så godt vi kan i deres håndballhverdag.

Eirik, som kommende sesong skal være spillende assistenttrener for Bravo HKs 2.divisjonslag, skryter for øvrig av de store klubbene lengst nord i håndballriket:

- Flere av de store klubbene er positive pådrivere og hjelpere for de små og nyoppstartede klubbene. Ta Vadsø for eksempel som selv har fordoblet antall lag og som likefullt har inkludert håndballferske Tana i flere av sine egne aktiviteter. Karasjok har også fått nyttig drahjelp.

For de aldersbestemte lagene i Troms og Finnmark er reiseavstander til kamp en stor utfordring – både tidsmessig og økonomisk:

- Ved å få økt aktiviteten og få flere lag, slipper vi å måtte ty til avdelingsoppsett som omfatter lange reiser til kamp. Vi merker forøvrig nå en gledelig økning i antall gutter som vil spille håndball. Landslagets gode prestasjoner har opplagt hatt sitt å si.

Klubbrådgiver Eirik er også opptatt av å intensivere trenerutdanningen:

- Vi opplever en stor etterspørsel etter kurs. I Finnmark for eksempel har vi nå mellom 80 og 100 som har begynt på trener 1-kurs, og det er bra. Vi må sørge for at vi har nok trenere til å ta vare på den spillerveksten som vi nå registrerer.

Fra mai i fjor til mai i år har de tre sonene lengst i nord hatt en økning i antall lag på mellom 9 og 16 prosent.

Den gledelig store aktivitetsøkningen har sine utfordringer, ikke bare på trenersiden?

- Halltid er en knapphetsressurs. I de store byene, Tromsø, Alta og Vadsø, er det alt for få hallflater til å kunne gi et treningstilbud til alle håndballspillerne.

- Hva er det artigste med jobben din, Eirik?

- Det er å være med rundt og registrere den store aktiviteten og at det dukker opp nye klubber med lag. I Hammerfest for eksempel har det vært en tid nesten uten håndballaktivitet. Nå har vi Stein HK der med et titalls lag. En frisk håndball-medvind blåser over Troms og Finnmark, og det synes jeg er inspirerende å oppleve, sier klubbrådgiver Eirik Engelsen.

Håndballaktiv uten spillerbakgrunn

I motsetning til Eirik Engelsen har soneleder i Hålogaland, Ronny Sørensen, ingen spillerkarriere å vise til. Men Ronny har definitivt tatt sine ”håndballtak”, og gjør det fortsatt – som trener for G16-laget i klubben sin, HK Landsås, som tidligere styreleder og nå styremedlem i klubben og som turneringsleder i Landsås-cup, junis store håndballbegivenhet i Harstad.

Og på toppen av dette, sonelederjobben...

- Ja, fordi jeg gjerne vil bidra til å hjelpe klubbene i sonen vår og være et bindeledd mellom klubb og region. Når jeg kan være tett på klubbene, vil jeg også lettere kjenne til deres utfordringer. Én ting er kurstilbudet. Jeg opplever at det er mange som vil ”på kurs”, både trenerkurs og dommerkurs. Nå har vi 15-16 stykker på trener 1-kurs og rundt 25 på trenerkurs for minihåndball.

- Hva gjør jobben artig, Ronny?

- Det er en kombinasjon av å møte folk med felles interesse, håndballen, og i tillegg kunne være med å påvirke utviklingen av håndballen i området vårt.

I Hålogaland-sonen med sine fem klubber er Harstad og Landsås de to store, mens Kvæfjord og Lia-Brage er to små og ganske ferske som håndballklubber. Det er fire klubber som ligger uvanlig nær hverandre til nordnorske forhold å være. Ankenes, et par timers biltur fra Harstad, gjør at avstander er et tema også i Hålogaland:

- Selv om det ikke er så lett å møtes alle fem klubber så ofte som vi gjerne skulle, så har vi likefullt bra kontakt, blant annet gjennom en lukket gruppe på facebook som vi har opprettet – og som brukes, forteller Ronny Sørensen.

Soneleder siden 2014

I Lofoten og Vesterålen er det Randi Rasmussen  som styrer ”soneleder-butikken”:

- Som styremedlem i  den nye Region Nord fulgte oppgaven som soneleder. Etter at jeg gikk ut av regionstyret i fjor, fortsatte jeg som soneleder, og det er en på mange måter takknemlig jobb fordi jeg på den måten møter mange med samme store håndballinteresse som jeg selv har.

- Sonen vår er jo ganske liten. Vi er nær hverandre og kjenner hverandre godt. Det gjør også at vi kan spørre om og greit snakke sammen om det meste.

- Hallsituasjonen er en stor utfordring i deler av regionen. Er det slik også hos dere?

- Situasjonen er bra bortsett fra i Sortland. Der er det hard kamp om halltiden med mange andre idretter, som også vil ha treningstid i hallen.

- Det aller morsomste med jobben din, hva er det?

- Jeg tenker at jeg som soneleder ikke minst er det for ungdommene. Derfor synes jeg det er både artig og koselig når jeg kommer til en hall og blir møtt med et ”hei, Randi”, av 12-, 13-, 14-årige håndballspillere, sier Randi Rasmussen.


FAKTA

 Ronny Sørensen.jpeg

RONNY SØRENSEN
Soneleder Hålogaland.

Alder: 45 år.
Egen klubb: HK Landsås.
Håndballaktiv i dag:
Trener for G16-lag, sitter i styret i klubben (har vært styreleder), er turneringsleder i Landsås-cup, som arrangeres i juni hvert år.
Antall klubber: 5. 

 

 soneleder RANDI RASMUSSEN.jpg

RANDI RASMUSSEN
Soneleder for Lofoten og Vesterålen.

Alder: 45 år.
Egen klubb: Gravdal HK.
Håndballaktiv i dag:
Trener for G/J 8.
Antall klubber:  9.

 

 Erik Engelsen.jpeg

EIRIK ENGELSEN
Klubbrådgiver for Øst-Finnmark, Vest-Finnmark og Troms.

Alder: 32 år.
Egen klubb: Bravo HK.
Håndballaktiv i dag:
Spiller og assisterende trener for klubbens 2.divisjonslag.
Antall klubber: 23.