Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Månedens spiller-juni-JOHANNE.jpeg

Enhånds-spilleren

Johanne Hjortdal ble født med bare én hånd, men aktiv håndballspiller, det er hun.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Spesielt utfordrende? Jeg tenker ikke noe på det. Jeg har jo ikke opplevd noe annet, sier 15-åringen fra Sykkylven på Sunnmøre.

Johanne ble født med noe som heter dysmeli, og for hennes del betyr det at hun ikke har hånd på høyrearmen. Tidligere har sykkylvenjenta drevet både med friidrett, fotball og turn. Nå er det bare håndball som gjelder.

 Men Johanne er ganske så fersk som håndballspiller:

- Jeg begynte å spille rundt juletider i 2015. Siden det var mange av venninnene mine som spilte håndball, fikk jeg også lyst til å prøve. Og så opplevde jeg fort at det var kjekt å drive med håndball, forteller J16-spilleren i Sykkylven.

Å ha bare én hånd når du skal spille håndball må by på noen utfordringer som vi som har to hender slipper...

- Tja, du må jo ha ekstra god kontroll da og øve spesielt mye på mottak med én hånd. Vi trener håndball sammen to ganger i uka. Jeg kunne godt ha tenkt meg å trene mer håndball, men jeg trener i tillegg litt styrke, forteller Johanne, mens treneren hennes, Hege Grevrusten, sier det slik:

- Da jeg sist høst overtok som trener for jentene og så at én av spillerne manglet en hånd, kom det overraskende på meg samtidig som jeg følte at det skulle bli en spennende utfordring for meg som trener.

- Siden Johanne er så ung, født i 2002, og motspillerne i J16-klassen er både større og tøffere fysisk, er det klart at det byr på noen utfordringer når du har bare én hånd; det gjelder både i angrep og i forsvar. Men Johanne har tatt store steg i løpet av sesongen. Hun har vennet seg til fysisk tøff motstand, både som forsvars- og angrepsspiller. Hun er forresten god til å finte, skryter trener Hege.

Månedens spiller-Johanne Hjortdal.jpg

- Hva betyr så håndballen for vår Månedens Spiller?

- Det er en idrett det er kjekt å holde på med og som jeg ønsker å bli god i. Det er noe jeg brenner for.

Høye ambisjoner om spill i nasjonale serier og den slags har ikke Johanne:

- Vi har det kjekt med håndballen, og så vil vi selvsagt gjøre det så godt som mulig. Denne sesongen kom vi på fjerdeplass i den lokale serien, og det var ikke så verst, synes vår Månedens Spiller i juni.

FAKTA

Johanne Hjortdal
15 år
Klubb: Sykkylven IL
Håndball siden:
Siden vinteren 2015 (halvannet år)
Posisjon på banen:
Høyrekant.
Til daglig:
Elev ved Sykkylven ungdomsskole.