Annonse:
Verdiløftet
Annonse:
Verdiløftet

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mandenesspiller_mai.jpg

Jonas' sitt lag "forsvant"

Spillerne sluttet, laget ble lagt ned, men Jonas Torkildsen Hegdahl fortsatte.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jonas Torkildsen Hegdahl (17) er en av håndballens slow startere. Han er ikke blant de mange som har vokst opp i en håndballhall. Til gjengjeld har han ikke gitt seg, selv om laget hans ”forsvant” og løsningen ble veldig lang reisevei til og fra trening.

Svolvær-gutten spilte fotball fra han var 10 til han var 15 år. Han var også en snartur innom karate, men det ble håndball for Jonas da han ble med stefar, Kjell-Hugo Pedersen, på håndballtrening. Pedersen har selv spilt håndball på høyt nivå, både i Bodø HK G18 og på andrelaget. Han spilte også for Fredensborg/Ski i 1.divisjon, og litt i Sverige. Nå trente han lag i Svolvær HK og lurte på om ikke Jonas hadde lyst til å bli med og se hvordan det var på håndballtrening. Det ville 14-årigen:

- Jeg syntes med en gang at det var artig, artigere enn med fotball.

- Fordi?
- Jeg likte at det gikk mye raskere for seg i håndball; det var mer intenst, og jeg opplevde at det var større engasjement, forklarer Jonas.

Månedens spiller - mai 2017.jpg

Men moroa varte ikke veldig lenge. For etter én sesong i G14 og én som G16-spiller, var det slutt; ikke fordi Jonas hadde mistet interessen, men fordi det ikke var igjen spillere nok i Svolvær til å melde på lag den kommende sesongen.

Plan B ble å forsøke seg i Lødingen hvor stefaren skulle bli trener. Det var to små humper i veien; for det første var det ingen G16- eller G18-lag i Lødingen, og for det andre er det ti mil mellom Svolvær og Lødingen, en distanse det tar halvannen time å tilbakelegge. Altså tre timer kjøring til og fra hver trening.

- Det gjorde ikke meg noe. To håndballtreninger i uka – for min del kunne det godt vært flere.

Lødingen kunne altså ikke tilby unggutten lag med jevnaldrende. Det eneste var seniorhåndball. Men Jonas er født bare tre dager før 1999 ble til 2000, og da var det i starten bare trening og ikke kamper. I tillegg til de to ukentlige treningene med lagkompisene i Lødingen, styrke og kondisjonstrening på egen hånd hjemme i Svolvær.

Det ble en sesong med trening og nesten ingen kamper for herrelaget.
En dispens-søknad om å få spille seniorhåndball ble godtatt slik at Jonas fikk et par kamper mot slutten av sesongen.

Håndball-interessen fikk ytterligere drivkraft.

Så etter to år trening og så vidt litt kamperfaring, startet sesongen godt for Jonas – blant annet med fem scoringer i første kamp. Men i kamp nummer to ble han skadet. Et avrivningsbrudd i venstre tommel satte Jonas på benken i fire måneder. I januar var han tilbake i kamp og har okkupert venstrekant-plassen på 3.divisjonslaget.

- Hvordan er det med involvering og engasjement når du spiller ytterst i laget, da er det kanskje hurtighåndball med mye kontringsspill som gjør det moro...?

- Egentlig ikke. Vi er nok ikke laget med best treningsgrunnlag og heller ikke laget som spiller med høyt tempo. Vi må satse på å spille litt mer kynisk, roe ned spillet. For min egen del handler det om å være veldig nøyaktig når sjansen på kanten byr seg. Vanligvis er det ikke så mange muligheter i løpet av en kamp, innrømmer Jonas og roser lagkameratene i Lødingen for måten de eldre, rutinerte spillerne tok imot en håndballsugen 15-åring.

- Og hvor går håndballveien videre, Jonas?

- Jeg vil jo forsøke å bli så god som jeg kan. Ambisjonene er høye. Forhåpentligvis kan jeg ende opp med å leve av håndballen, håper Jonas Torkildsen Hegdahl.

Fakta
Jonas Torkildsen Hegdahl
17 år
Klubb: Lødingen
Spilt håndball siden:
14-årsalderen
Posisjon på banen:
Venstrekant
Til daglig:
Går andreåret på Aust-Lofoten vgs.