Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20170119_Jøndal,-Magnus-JPN_NOR-foto-France Handball 2017_900.jpg

VM-sølvet

Håndballguttas strålende VM-prestasjoner har gitt både store og små VM-feber.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

 - Jeg samlet guttene på G10-laget i Strindheim hjem hos oss til pizza og VM-kampen mot Makedonia. Det var 17 gutter som storkoste seg. Det var reneste vekkelsesmøtet, smiler Rune Forbord. Den tidligere toppdommeren, blant annet med VM-kamper på dommer-cv’en, har også fått tre nye gutter som vil være med å spille håndball. En direkte effekt av VM-euforien, mener Forbord. Men hvordan bruke VM-sølvet til ytterligere håndballvekst?

- Det er naturligvis tusenkroners-spørsmålet. VM-prestasjonen vår er på mange måter en gratissjanse for å få økt rekruttering til håndballen. VM har gitt oss mange artige kamper og opplevelser. Det ser til og med 10-åringene.

- Så hvordan konkret overføre dette til hverdagen. Jeg tror det er viktig å spille på helter. Vi i Trøndelag har Sander (Sagosen) og miljøet rundt Charlottenlund for eksempel, og vi har Kolstad i eliteserien. Når vi får Norge-kamper i Trondheim, er det viktig å inspirere yngre spillere til å gå i hallen og se kampen. Jeg er sikker på at landslagsspillerne vil komme til å by på seg selv, sier Rune Forbord og har enda et moment han mener er usedvanlig viktig i rekrutteringsarbeidet:


Rune og Zeljko.jpg
Rune Forbord (t.v.) og Zeljko Tomac ikke bare gleder seg over norsk VM-sølv, men mener medaljen også er en gylden mulighet for å blåse enda mer liv i norsk gutte- og herrehåndball. (Foto: TORE SÆTHER)

- Engasjerte foreldre og foresatte.

- Det er kanskje det aller viktigste enkeltmomentet. Det er vel og bra at tidligere spillere blir igjen i håndballen etter karriereslutt. Men vi trenger rekruttere bredt også på ledersiden. Vi kan ikke bare lene oss på at det er en forelder som trener et lag fordi sønn – eller datter – er storspiller på laget. Det blir et alt for skjørt byggverk. For hva skjer når gutten eller jenta slutter eller flytter til en annen klubb.

Høyest opp i ”utviklingskjeden”, blant seniorspillerne, er det også nå en gylden anledning til å blåse ekstra liv inn i virksomheten. La gå at det bare var tre av våre VM-spillere som har norsk klubbadresse, og én av dem er allerede klar for tysk toppklubb neste sesong.

Utvikle våre egne klubber

- Naturligvis er det et stort og avgjørende pluss for landslaget at vi har mange spillere ute i store utenlandske klubber. Men neste trinn er at vi også får utviklet våre egne klubber. Det skaper nærhet til forbilder for de yngste rekruttene, og det gir flere av våre spillere mulighet til å få internasjonal matching gjennom europacupspill, sier Zeljko Tomac. Han er ikke i tvil om at norske klubber klarer å utvikle spillere til høyt nivå:

- Se bare på tre av våre gutter som gjorde et utmerket VM og som så sent som forrige sesong spilte i norsk toppserie. De er ikke blitt toppspillere bare i løpet av de siste månedene fordi de spiller i Danmark, understreker Tomac og nevner Magnus Jøndal (ØIF Arendal), Gøran Johannessen (Viking) og Eivind Tangen (Fyllingen-Bergen).

 

vm-trio.jpeg

Tre av sølvguttene våre som så sent som i fjor spilte i norske klubber; f.v. Eivind Tangen, Gøran Johannessen og Magnus Jøndal. (Foto: NHF)

 

- De tre er en bekreftelse på at det går an å bli riktig god også i en norsk klubb. Men for at det skal utvikles enda flere toppspillere som igjen gjør at klubbene får den matchingen som skal til, kreves det flere ambisiøse klubber som skaffer seg muskler til å satse. Elverum er det beste eksempelet. Vi må investere i spillere, gi dem anledning til å kunne trene som heltidsutøvere – uten å være hundre prosent proffspillere, sier Zeljko Tomac. Han har allerede fått flere henvendelser fra store håndballnasjoner som Frankrike, Tyskland og Spania med spørsmål om situasjonen for norske spillere:

- Klubblederne har naturligvis god oversikt over hva våre gutter kan, på banen. Det de ønsker mer kunnskap om, er hvilke typer de er, hvor treningsvillige de er og hva de driver med utenom håndballen. At slike henvendelser kommer nå, skyldes selvsagt mye VM-innsatsen vår. Men generelt har skandinaviske spillere en høy stjerne i mange storklubber – takket være det karer som ikke minst Christian (Berge), Børge (Lund), Steinar (Ege), Glenn (Solberg) og Frode Hagen har prestert i store europeiske klubber, sier Zeljko Tomac.