Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

NYE NIDARØ-alt-B-ute.jpg

Takk til kritikerne

- Kritikerne til utbyggingen på Nidarø skal ha takk for at de utfordret oss til å tenke nytt.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.


Det sier Kjell Håvard Nilsen (bildet), prosjektansvarlig for Nye Nidarøhallen. I plansaken som ble sendt i april, var den nye storhallen presentert med 28 meter mønehøyde og 23 meter vegghøyde. Nettopp størrelsen på den nye hallen har vært noe som har gjort mange kritiske til planene på Nidarø.

Kjell Håvard Nilsen.jpeg

- Innvendingene mot de første planene førte til at prosjektteamet fant på en smart konstruksjonsløsning og klarte å senke mønehøyden til 24,25 meter og vegghøydene redusert fra 23 meter til henholdsvis 20,2 og 20,8 meter. I tillegg har vi klart å myke opp det første litt kasseaktige preget den nye hallen ga.

- Hva tenker du om uttrykket ”monsterhall” som enkelte ynder å bruke om det nye hallprosjektet?

- Jeg ser på det som en populær beskrivelsen blant dem som er motstandere av planene på Nidarø. Politkerne har bestilt en hall med visse funksjoner – 8000 sitteplasser til store håndball-evenement og 12 000 plasser til konserter. Dette legger grunnlaget for at hallen må bli i den størrelsesorden som de fremlagte planene viser. Vi kan rett og slett ikke ha et mindre volum på den nye hallen for å kunne oppfylle den politikernes bestilling, sier Nilsen.

NYE NIDARØ-alt-B-konsert-inne.jpg

Slik kan det ta seg ut med konsert i en ny storhall på Nidarø.
(Illustrasjon: LINK SIGNATUR)

- Dere har kommet frem til et lavere bygg. Like fullt har noen slått frempå om å senke hallen…

- Det stemmer. Men en slik løsning ville blant annet ha ført til at nybygget ville fått ”feil” gulvnivå mot den eksisterende (D-) hallen. Og når folk skal ut av hallen, ville vi vært nødt til å lage skråramper opp til utenivå som igjen ville ha ført til utendørs groper. Alternativt ville vi måtte utvide hele hallflaten, sier Nilsen og legger til:

- Husk at terrenget ved Ilen kirke er ni og en halv meter høyere enn gulvnivået i hallen. Dersom man har som intensjon og gjemme en ny storhall så mye som mulig, er også det en ting som taler for plassering på Nidarø. Skulle hallen blitt bygd på Brattøra for eksempel, ville vi ha fått et bygg à la Rockheim.

- Men trafikalt står Nidarø-prosjektet overfor en skikkelig utfordring…?


- I dag er det 550 parkeringsplasser rundt Trondheim Spektrum. I de nye planene vil det bli bare 180 plasser. Det fører for eksempel til at vi bygger ned arealet med asfalt og øker grøntområdet. Parkanlegget rundt den nye hallen vil bli større enn Ilaparken.

- Ved store arrangement i dag er det ingen trafikkregulering. Alle kjører nedover Klostergata og vil så nær hallen som mulig. Når det er fullt, er det fullt, og det vet ikke bilistene før de er nede ved hallen. Det skaper naturligvis store opphopninger, til sjenanse for beboerne. Med den nye hallen vil det bli stengt. I tillegg til arrangørene vil bare beboerne og rullestolavhengige få kjøre ned Klostergata når det er store konserter, messer eller idrettsarrangement.


NYE NIDARØ-vrimleareal.jpg
Vrimleområdet i den nye storhallen slik planleggerne mener det kan bli. (Illustrasjon: LINK SIGNATUR)


- Altså kan folk glemme bilen og tenke offentlig kommunikasjon i tillegg til å sykle og gå…


- Absolutt. Men det burde ikke skremme noen. Det er for eksempel bare 990 meter fra Studentersamfundet og ned til hallen. Og så  er det jo slik at alle busslinjer går gjennom byens sentrum. Til hverdagsbruk vil en ny AtB-linje med el-busser ha en rute som går ned til Nidarø. Alt i alt handler det om at folk må finne seg i nye vaner for å delta på store innendørs arrangement.

- Onsdag sa byutviklingskomiteen med knapt flertall (6-5) ”ja” til storhall på Nidarø. Skjebnen til Nye Nidarøhallen vil bli avgjort i bystyret torsdag 15.desember. Frykter du at politikerne vil løpe fra tidligere vedtak og si ”nei”?

- Min jobb har vært, og er, å gjøre prosjektet på Nidarø så godt som mulig i forhold til det vedtaket som ble gjort i formannskapet i 2014. Hvis politikerne mot formodning ikke vil slutte seg til administrasjonens ”ja”, vil det mildt sagt være uheldig. Torsdag i neste uke vil være et ”go” eller ”no go”, i alle fall i forhold til å være arrangør av to Håndball-EM-sluttspill i 2020, sier Kjell Håvard Nilsen.

NYE NIDARØ-kamp-planB.jpg

To EM-sluttpill i håndball i 2020 - både for damer og herrer - og med det norske laget i begge mesterskapene, da kan det bli seende omtrent slik ut - med 8000 på tribunen. (Illustrasjon: LINK SIGNATUR)