Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ellingsøy-Samla hender i været.jpg

Håndballunderet

Ellingsøy er ei lita øy i Ålesund kommune, ei fotballøy. Men så kom Linda, Marianne og en hall…

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Øya, forbundet med omverdenen med både bru og undersjøisk tunnel, bor det rundt 2500 innbyggere. For den som ville drive med ballidrett, var det fotball som var eneste valg. Inntil i fjor.
Da sto en idrettshall ferdig. Plutselig var det mulig å spille håndball på øya. Det var bare én hake ved det; håndball var så godt som fremmedord:

- Det skal visstnok ha vært et håndball-lag i idrettslaget på starten av 1950-tallet og som selvsagt spilte utendørs, men det er altså det, forteller Linda Nøstdahl. 38-åringen og hennes seks år yngre medansvarlig, Marianne Rognan, er begge innflyttere på øya.

Ellingsøy-Linda og Marianne.jpg
Sunnmøringen Linda (øverst) og nordlendingen Marianne har lagt et grunnlag for et intet mindre enn en håndballunder på den lille øya: Fra null registrerte håndballspillere til nesten 90 i dag. Fenomenalt! Linda forteller:

Ny hall, betyr det også håndball…?

- Da hallen sto ferdig i fjor, sendte jeg en henvendelse til idrettslagets styre og lurte på om det nå var planer om å få dratt i gang med håndball. Det var det ikke, men jeg var mer enn velkommen til å ta tak i det. Jeg har selv spilt håndball i ti år i Spjelkavik og hadde bestemt meg for at om jeg kunne bidra til at mine to jenter fikk begynne å spille håndball, så skulle jeg det.

Ellingsøy-Full rulle i heile hallen.jpg
På onsdager er det full håndballfres i den nye hallen på Ellingsøy.

- Derfor tok jeg idrettslagets positive signal og sa at jeg godt kunne bidra. Så traff jeg Marianne på butikken. Vi kjente ikke hverandre, men jeg visste at hun, som meg, hadde to jenter. Jeg spurte om hun kunne tenke seg å være med. Marianne er ja-menneske og nordlending; hun svarte ja.

Full støtte i idrettslaget

Så i oktober i fjor gikk det ut et skriv om oppstart for minihåndball-trening for jenter. Damene gikk til innkjøp av 12 baller:
- Idrettslaget og leder Jon Eikrem ga oss full støtte og frie tøyler fra dag én, forteller Linda.

Ellingsøy-4 klasse.jpg
Fjerdeklassingene i aksjon med Angelica i front - fintetrening mot trener Marianne...


På den første treningen dukket det opp 30(!) jenter. Linda og Marianne skjønte vel ikke helt hva de hadde tatt på seg.

- Heldigvis hadde vi med oss to 16-åringer som selv spilte håndball og som kunne være med som trenerassistenter. I tillegg fikk vi også hjelp av en mor til en spiller. Nina har vært med oss fra dag én og har vært gull verdt på denne håndballreisen.

64 småjenter og 24 store ”jenter”

De 30 jentene som dukket opp på første trening er i dag blitt til 64. I tillegg kommer et damelag som har 24 registrerte spillere. I Ellingsøy Idrettslag er håndball plutselig blitt en viktig del.

Ellingsøy-3og4 klasse.jpg

Jentene i tredje og fjerde klasse i full gang - med kantinnstarting og skudd fra midten bak, kan det se ut som...


Hver onsdag stiller Linda og Marianne, to  trenerassistenter - 12-åringene Vilja og Caroline – og fem andre trenere, Sindre Alnes er eneste hane i kurven – til treninger. Først er 1.og 2. klassingene i aksjon i én time; deretter tredje- til femteklassingene i halvannen time.

Mange spiller også fotball

- Neste sesong kan det nok hende vi legger på med én felles trening. Foreløpig føler vi det er greit som det er. Mange av jentene spiller også fotball. Det er skikkelig gøy ha vært med å starte dette og se hvor flinke jentene er blitt på så kort tid, sier Linda.

- Jentene har tatt imot håndballsjansen med begge hendene. Hva med foreldrene?

- Jeg synes responsen har vært bra. Mange møter opp og ser på treningene, og på cuper og kamper er det supert oppmøte. Så er det litt verre å få med folk i styre og stell. Men det er vel et problem også for svært mange andre klubber. I fjor var det så å si bare Marianne og meg. Vi var med på alt. Nå har vi heldigvis fått på plass et håndballstyre i idrettslaget uten at vi to er med.


Ellingsøy-high five.jpg
High five for Ellingsøy håndball - Emma Kristine (t.v.) og Malin.


Med ferge og bil til bortekampene

- J10-laget spiller i serie, og da blir det vel litt reising når dere skal spille på bortebane…

- Ja, det skal være sikkert og visst. Vi er åtte klubber som har J10-lag, og vi spiller to kamper når vi i helgene er på bortebane. Det er litt mye reising for 10-åringer med ferge og bil. Men slik er nå en gang vår del av Vestlandet, sier Linda Nøstdahl.

Første 2017-helg slipper Ellingsøy-jentene å reise bort for å spille kamper. Da er klubben for første gang arrangør av J10-seriekamper i sin nye hall.
Ellingsøy - maskott Elling.jpg
Maskotten Elling har vært med ELLINGsøyjentene helt fra starten :-)