Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole
Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Blåser for scoring.jpg

Dommer barnehåndball

- Klubben trenger dommere, og jeg synes dette er både artig og givende, sier Hanna Richter Wold.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

14-åringen har spilt håndball for Orkanger IF omtrent halve livet. Etter å ha gjennomgått et teorikurs, var hun klar for aksjon med dommerfløyta, i klubben sin tradisjonsrike miniturnering i Orklahallen. Og overdreven eller hissig bruk av fløyta er det ikke snakk om:

- Jeg er opptatt av å veilede mest mulig, sier Hanna. De fire kampene sammen med fire år eldre, og ”ordentlige” dommer, Elisabeth Vollum, synes Hanna gikk veldig bra.

Men vil hun fortsette med dømming, ta dommerkurs og dømme også kamper over J11/G11-klassen?

- Det har jeg ikke tenkt så nøye over. Foreløpig synes jeg at dette har vært en hyggelig opplevelse.

 

dommer-2.jpg

Hanna Richter Wold (t.v.) og Elisabeth Vollum veiledet og dømte sammen fire kamper i moderklubben, OIF, sin miniturnering tidligere i november. (Foto: TORE SÆTHER) 

Dommer og 2.divisjonsspiller

Elisabeth var altså Hannas makker denne lørdagen. 18-åringen har også spilt håndball siden hun var ”bitte liten”. I dag bekler hun bakspiller-rolle på 2.divisjonslaget – i tillegg til å være dommer:

- Jeg har dømt i fire år og synes det er artig. Du lærer å opptre selvstendig og også tørre å si ifra, synes Elisabeth. I kamper med eldre spillere er hun for øvrig fast makker med Synne Togstad, datter av Øyvind, håndballregionens leder og tidligere internasjonal toppdommer.

Om Elisabeth kommer til å fortsette med dobbel dose håndball, spille og dømme, det er kanskje ikke gitt:

- Selv om dømmingen er artig, så er det å spille artigst, innrømmer hun.

Dommer-rekruttering en utfordring

For Morten Isachsen, som har ansvaret for dommerne i Region Nord, er dette en langt fra uvanlig situasjon:

- ”Dommer barnehåndball” kan være starten på en dommerkarriere, men det er slett ikke alle som starter som Hanna som også tar dommertrinn 1. Det gjelder det samme for dommere som for spillere; det er størst aktivitet blant de yngste, og så blir det avskallinger jo eldre man blir. Det er den store utfordringen vi står overfor også når det gjelder å rekruttere til dommergjerningen, sier Morten Isachsen.