Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole
Annonse:
2024 Håndballjentenes håndballskole

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

D3S_0298-XL.jpg

Byåsen finaleklar

Byåsens sterke andreomgang førte til en komfortabel seier mot Sola i kveldens semifinale i junior-NM.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ti av spillerne brukte ”lånt” drakt med annet navn på ryggen: 

- Det var litt spesielt å spille med Ida (Alstad) sin drakt, innrømmer Mathilde Caroline Holck. Forklaringen; i likhet med resten av juniorene som ikke er i klubbens elitestall, spilte Mathilde med drakter med andre navn enn sitt eget.

 Byåsen har et samarbeid med Utleira som gjør at spillere på 2.divisjonslaget til Utleira kan spille for Byåsen. I kveld var det tre Utleira-jenter i troppen til trenerduoen Roger Kvannli / Harald Pedersen. Mathilde var den eneste som var i startoppstillingen og som også spilte nesten hele kampen.

Mathilde Caroline Holck strekspilte nesten hele kampen og klarte seg bra. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

Lærer nye ting hele tiden

 19-åringen fra Utleira er omskolert bakspiller til strekspiller (for halvannet år siden). Hun føler hun har fått mye igjen for å spille i et lag ”fullt av” eliteseriespillere:

- Det er mer trøkk og tempo enn det jeg er vant med. Jeg føler at jeg lærer mye hver gang jeg er på trening og spiller sammen med disse jentene.

Inspirerende, tydeligvis, for Mathilde vil gjerne prøve ut hvor god hun kan bli:

- Jeg er forberedt på å jobbe så mye som det trengs for å nå så langt som jeg er i stand til, sier Utleira-jenta. I dag trener hun fire-fem håndballøkter i uka og legger på både ei intervall- og ei styrkeøkt.

Hva sier trener Kvannli, strekspiller selv i sin aktive karriere – også fra tysk bundesliga – hvordan råd gir han til lagets strekspiller:

- Hun har absolutt mulighet til å nå eliteserienivå. Hun har en grei strekspiller-størrelse, er lærevillig, og innsatsen har hun også på plass. Nå gjenstår å være dedikert mye trening over tid, så får vi se hvor langt hun kan nå.

Jevnt ganske lenge

Til kveldens semifinale stilte Byåsen med seks spillere fra elitestallen, tre fra samarbeidsklubben Utleira og syv fra Byåsens egen breddeavdeling. Halvparten av Sola sine 14 spillere er i elitestallen og spiller på elitelaget. Det kunne kanskje indikere jevn match, og det var det ganske lenge. Byåsen ledet med tre mål til pause, og ti minutter ut i andreomgangen var det fortsatt bare tre pluss til hjemmelaget.

Men så trøtnet Sola-spillerne, selv om venstrehåndsskytteren Anna B. Kallestad herjeg med Byåsen-forsvaret. Selv Byåsen beste i kveld, målvakt Tonje Lerstad slet med å få tak på Sola-skytterens knallperler.

 Men én skytter i særklasse var naturligvis ikke nok mot Byåsen:

- Vi bestemte tempo i hele kampen, og utover i andreomgangen merket vi at  Sola-spillerne ble ganske slitne, konstaterte trener Kvannli og la til:

- Vi glapp litt i starten av andreomgangen, ble litt ukonsentrerte og droppet litt tempomessig. Men vi fikk strammet det til, og dermed var det greit resten av kampen.

Soleklar målvakt-seier

Også i kveldens semifinale fikk vi bevis for hvor viktig en god målvakt er og hvor avgjørende en seier i målvaktduellen kan bli for utfallet av kampen: Mens Tonje Lerstad sto igjen med en redningsprosent på 50, endte Sola-keeperen opp med å redde 29 % av skuddene.
Med en slik duell-seier vinner du som oftest håndballkamper.

Andre positive moment, Kvannli?

- Jeg synes vi spilte bra i forsvar. Husk at det er flere av disse spillerne som ikke er vant til å spille forsvar i slike roller som det de må ta i juniorlaget.
- Ida (Hernes) står på veldig og sliter nærmest ut sin forsvarsspiller, og Moa (Høgdahl) synes jeg gjør en bra jobb som spillestyrer - det er hun ikke på eliteserielaget - og gjør stort sett også en grei jobb i forsvar.

Trekløveret på pallen

Om vi skulle plassert tre av Byåsen-jentene på ”pallen”,  ville det ha blitt:
* Tonje Lerstad – overlegent banens beste målvakt – med imponerende redningsprosent
* Ida Hernes – stor energi, gjennombruddsvilje og kraft

* Maja Magnussen – prikkskyting fra høyrekanten, seks mål på åtte skudd. Flott!

Tekst: Tore Sæther
Foto: Robert Magnussen

FAKTA

Byåsen – Sola 30-19 (14-11)
Semifinale NM junior
Utleirahallen
Byåsen: Tonje Haug Lerstad, Ingrid Alver Hovsbakken – Sanne Vold Johnsen 1, Andrea Jørgenvåg 1, Eline Kvåle Sakshaug 1, Moa Høgdahl 2, Tuva Ulsaker Høve 2, Mathilde Caroline Holck 1, Maja Magnussen 6, Nora Høyem Olsen 1, Oda Uthus 1, Ida Charlotte Handberg, Hanne Olsvik, Ida Hernes 9(1), Maria Hjertner 5, Tine Larsen.

Toppscorer Sola:
Anna B. Kallestad 7(2)
NB!
Oppsal blir Byåsens finalemotstander etter å ha slått Vipers 30-18 i den andre semifinalen