Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Katowice, Polen 20230123. 
Norges Sander Sagosen under VM-kampen i håndball for herrer mellom Tyskland og Norge i Spodek Arena i Katowice, Polen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skuddkraft

«Skuddkraft» er et prosjekt som har til hensikt å heve nivået og kraften på skuddet til norske håndballspillere. Målet er at enda flere håndballspillere skal jobbe systematisk og målrettet med å utvikle skuddarmen sin.

I samarbeid med Olympiatoppen har Norges Håndballforbund utviklet et periodisert treningsprogram bestående av fem faser med spesifikke kast- og styrkeøvelser. Øvelsene bør gjennomføres jevnlig av håndballspillere på junior- og seniornivå gjennom hele året (både før og underveis i sesongen).

Programmet er utviklet av Paul Solberg, Jonas Wille, Eirik Haukali, Harald Markussen, Claud Lebreux og Benjamin Jensen.

- Nøkkelen for gjennomføring av programmet og for å få fremgang er det vi kaller «sekvensering». Det innebærer å fokusere på at timingen i kastet blir riktig med hensyn til hvilke ledd som slår inn til hvilken tid. Brystet kommer først, så skuldra, albuen, håndleddet og fingertuppene. Spillerne skal lære å kaste avslappet slik at armen får en god slyngebevegelse med stor kraft og hastighet, forklarer landslagssjef Jonas Wille.

- Kastøvelsene skal ikke gjøres på maksimal intensitet, men heller på 80-90 prosent og med fokus på sekvensering. Til tross for lavere intensitet, ser vi at spillerne utvikler skuddkraft, og noen opplever å få en bedre skulder. Lavere intensitet og sekvensering er nøkkelen til at programmet kan gjennomføres i løpet av sesongen.

Les mer om prosjektet her!

Du trenger følgende utstyr:

  • Medisinball (evt. wall ball) 2-4 kg
  • Vektkule/spydkule 0.6-1 kg
  • Strikk til oppvarming og styrkeøvelser

Klikk her for å se en video med en detaljert beskrivelse av treningsprogrammet.

Klikk her for å se et utdrag fra Paul Solberg sin praktiske økt på Topphåndballseminaret 2023.

Lykke til med gjennomføringen!

NB! Skuddkraftprosjektet er fortsatt under utvikling, og både teori, illustrasjoner og øvelsesvideoer vil videreutvikles gjennom høsten 2023.