Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trondheim 20230108. 
Erik Thorsteinsen Toft skyter over USAs Patrick Hüter og Ian Hüter under håndballandskampen mellom Norge og USA i Gjensidige Cup i Trondheim Spektrum søndag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lanserer «Skuddkraft» for å dyrke gode skyttere

Norges Håndballforbund og Olympiatoppen har utviklet et skuddprogram for fremtidens skyttere.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Skuddkraft» har som hensikt å heve nivået og kraften på skuddet til norske håndballspillere. Målet er at enda flere håndballspillere skal jobbe systematisk og målrettet med å utvikle skuddarmen sin.

- Mange er flinke til å trene fysisk, men glemmer å jobbe med skuddarmen. Vårt inntrykk er at det er et behov for kunnskap om hvordan man metodisk kan jobbe med utvikling av skuddkraft i håndball. Vi har derfor laget et program som går konkret på det som skjer fra skuldra og ut til fingertuppene. Programmet er unikt fordi det er utviklet av fagpersoner med spisskompetanse innen kast, fysioterapi og fysisk trening, sier landslagssjef Jonas Wille.

Programmet består av fem faser med progresjon i spesifisitet, intensitet og hastighet, og er utviklet av Paul Solberg, Jonas Wille, Eirik Haukali, Harald Markussen, Claud Lebreux og Benjamin Jensen.

- Skal man lykkes på internasjonalt toppnivå, bør man ha et hardt og farlig skudd som kan utfordre motstanderen fra ulike posisjoner og distanser. «Skuddkraft» består av spesifikke kast- og styrkeøvelser som bør gjennomføres av spillere på junior- og seniornivå gjennom hele året, sier fysisk trener for Håndballgutta, Eirik Haukali.

Programmet strekker seg fra forsesongen og inn i håndballsesongen, og er lagt opp slik at det er mulig å gjennomføre i en treningshverdag med flere kamper i uka.

- Nøkkelen for gjennomføring av programmet og for å få fremgang er det vi kaller «sekvensering». Det innebærer å fokusere på at timingen i kastet blir riktig med hensyn til hvilke ledd som slår inn til hvilken tid. Brystet kommer først, så skuldra, albuen, håndleddet og fingertuppene. Spillerne skal lære å kaste avslappet slik at armen får en god slyngebevegelse med stor kraft og hastighet, sier Wille, og legger til:

- Kastøvelsene skal ikke gjøres på maksimal intensitet, men heller på 80-90 prosent og med fokus på sekvensering. Til tross for lavere intensitet, ser vi at spillerne utvikler skuddkraft, og noen opplever å få en bedre skulder. Lavere intensitet og sekvensering er nøkkelen til at programmet kan gjennomføres i løpet av sesongen.

Programmet består av ulike kastøvelser med medisinball og vektkule, som er både generelle, isolerte og håndballspesifikke. I tillegg er det flere øvelser for økt bevegelighet, stabilitet og styrke.

- Øktene kan enten gjennomføres i sin helhet fra start til slutt 1-3 ganger i uka, eller så kan du velge ut og inkludere noen av øvelsene i en annen treningsøkt. Du kan for eksempel legge til noen eller flere av kastøvelsene i forkant eller etterkant av en styrkeøkt i sesongforberedelsene. Når sesongen er i gang, kan du avslutte håndballøkta med noen kastøvelser med medisinball og vektkule, sier Haukali.

  • Klikk her for å se en video med en detaljert beskrivelse av treningsprogrammet.
  • Klikk her for å komme til programmet.