Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trenere Ravens og Byåsen
Nye trenere: Bente Lunke Norum i Ravens (t.v) og Ane Mällberg i Byåsen.
Foto: Svein André Svendsen

- Mange kvinner trenger en dytt for å komme i gang

For første gang har REMA 1000-ligaen to kvinnelige trenere. Men det er ønskelig med flere.

Ane Mällberg trente Romerike Ravens i flere år før hun denne sesongen satte kursen til Trondheim for å overta den tradisjonsrike klubben i Byåsen. Samtidig er hun trener for jentelandslaget med spillere født i 2006/07 som fra denne sesongen er det norske juniorlandslaget.

Hvordan har det vært å bytte klubb?

- Det har vært veldig, veldig bra. I Byåsen er det bra engasjement og en fin gruppe. Jeg har blitt veldig godt mottatt, så det gir motivasjon for videre arbeid, sier treneren. Hun forteller at det er stor forskjell på de to klubbene.

- Jeg merker at Byåsen er en helt annen klubb. De har sterke tradisjoner og stort engasjement, og det er tydelig at vi betyr mye i Trondheim og Trøndelag.

I en årrekke har alle trenerne i toppdivisjonen vært menn. Så kom Ane, og i år er det for første gang to kvinner som som leder lagene på øverste nivå i norsk håndball. Det synes Ane er flott.

- Jeg synes det er fint, det er godt å ha flere med på laget. Man merker jo ikke så mye til det i hverdagen, mer i forbindelse med kampene. Det er fint å ha noen å dele ulike typer erfaringer med i et trenernettverk, utdyper hun.

Hvordan skal vi få flere jenter til å velge å bli trenere?

- Jente eller ikke, det handler om å tørre å satse og å gi muligheter. Kvinner må gjerne spørres flere ganger, og de trenger tydelige rammer og oversikt over detaljer. Så må vi heie på hverandre for å få flere opp på høyt nivå. Jeg håper vi får opp flere kvinner som trenere etter hvert og får flere engasjert i treneryrket. Det vil være fint om de som gir seg med aktiv håndball, kan ta trenerroller og skape gode nettverk og flere miljøer, oppfordrer hun.

I Romerike Ravens fulgte nok en kvinne etter Ane Mällberg. Bente Lunke Norum gikk fra å trene herrelaget til Lillestrøm til damene i Ravens denne sesongen. Hun er også landslagstrener med ansvar for U-jentene der spillerne er født i 2008/09.

Hvordan har det vært å komme til ny klubb?

Etter en lang periode i gutte- og herrehåndballen, har det vært fint å komme over på jentesiden på klubbnivå. Oppstarten med Ravens har vært bra, det er en fin gjeng. Dessuten har jeg jo vært med i trenerteam på yngre landslag i en periode, så det er ikke helt uvant for meg å trene jenter.

Hva vil du si er forskjellen på å trene kvinner og menn?

- Det er samme sport og mennesker er mennesker, så jeg synes det er veldig mye likt. Jeg tror folk vil ofte ha det til at det er større forskjell enn det faktisk er. Gutta har litt høyere tenningsnivå, og det er litt mer trøkk og smell på trening. Så er kanskje jentene flinkere til å lytte og samhandle, mener Bente som forteller at hun er blitt veldig godt imot i sin nye klubb og har et godt inntrykk av Ravens.

- Jeg har jo vært spiller i Rælingen selv for mange år siden, så på en måte har jeg jo kommet hjem, sier hun.

Hvorfor er det viktig å få flere kvinnelige trenere i Norge?

- For det første tror jeg at det er mange flinke kvinnelige trenere der ute som kanskje trenger en ekstra dytt for å komme i gang. Og se på hvor mange flinke kvinnelige utøvere vi har. Selvfølgelig er noen av de gode trenere også. Dessuten tror jeg veldig på å bruke ferdighetene både hos kvinner og menn sammensatt i gode team. Vi trenger å spille på flere kvaliteter hos trenere også, avslutter hun.

Les også om NHFs arbeid med å få flere kvinnelige trenere