Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2024 Workshop for kvinnelige trenere.jpg
Før sommeren ble det avholdt en workshop for kvinnelige trenere i NHFs lokaler. Her er noen av deltakerne.

Ønsker flere kvinnelige topptrenere

To av 28 trenere i REMA 1000-ligaen er kvinner. Den andelen vil Norges Håndballforbund øke.

I strategiplanen til Norges Håndballforbund (NHF) står det at forbundet skal arbeide for likestilling, og styrke kvinners stilling i håndballen og idretten både nasjonalt og internasjonalt.

– Derfor har vi blant annet gjennomført flere tiltak med mål om å få flere kvinner i lederroller. Her har andelen økt på mange områder, men vi ser dessverre at det fremdeles er få kvinner som trener norske topplag, sier leder for Spill og trening, Jeanette Nilsen.

Tall fra 2022* viser at 70 prosent av alle trenere i barnehåndballen er kvinner, mens i ungdoms- og seniorhåndballen er tallene helt motsatt. Jo eldre utøverne blir, desto færre kvinner er det blant trenerne.

Norges Håndballforbund ønsker et høyere antall kvinnelige trenere i norsk topphåndball. Derfor har NHF satt i gang flere tiltak, både for å kartlegge nå-situasjonen og for å starte arbeidet med å få flere kvinner til trenerbenkene:

  • NHF har engasjert Åse Røthing ved OsloMet, som våren 2023 leverte forskningsrapporten «Kvinner som trenere i norsk håndball» og en kronikk med tittel «Kvinners erfaringer som trenere i norsk håndball».
  • Høsten 2023 ble det gjennomført en kartleggingsundersøkelse blant nåværende og tidligere kandidater på Trener 3- og 4-utdanningen, både menn og kvinner, for å blant annet få en forståelse av deres ambisjonsnivå og tanker rundt sammensatte trenerteam.
  • Videre inviterte NHF kvinnelige trenere til en workshop før sommeren. Målet var å få innspill på hva de tenker at NHF og Norsk Topphåndball kan bidra med, og samtidig høre hva de selv kan gjøre for å bli topptrenere.

– På workshopen fikk deltakerne et innblikk i forskningsrapportene til Åse Røthing, og en gjennomgang av funnene i kartleggingsundersøkelsen, sier Nilsen og legger til:

– I tillegg var vi så heldige å få høre om Bente Lunke Norum sin vei inn i trenerrollen. Hun er en av få kvinner som har vært hovedtrener for et herrelag i norsk topphåndball. Det var svært interessant å høre om hvordan hun valgte gå inn i oppgaven, hennes første møte med spillerne, samt hvilke opplevelser og erfaringer hun sitter igjen med etter fire år som hovedtrener. Deltakerne kom med veldig mange gode ideer og tanker som vi tar med oss videre i arbeidet. I fremtiden håper vi å se enda flere kvinnelige topptrenere, for både kvinne- og herrelag.

* Kilde: TurneringsAdmin (Idrettens turneringsadministrasjon) og dataanalyseverktøyet PowerBI