Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommere
Foto: Jon Forberg

Dasic og Husomanovic Norges nye EHF-dommere

6. mai kom bekreftelsen på at Jovana Dasic og Charlotte Husomanovic er Norges neste EHF-dommere.

Husomanovic og Dasic, som begge har tilhørighet i Region Sør, har dømt sammen i fire år. I fjor kom beskjeden om at de var plassert på en liste over dommere som ville få sjansen til å komme inn i EHFs gjeve selskap. Mot slutten av april var de på kandidatkurs, og en drøy uke seinere kom bekreftelsen fra EHF.

- Vi begynte å dømme sammen i 2020, og har siden lagt ned ekstremt mange timer og vært dedikerte i prosessen mot dette målet. Det har vært en periode med mange gode opplevelser, utfordringer, ekstremt mye lærdom og krevende prioriteringer – derfor betyr dette veldig mye for oss personlig, sier dommerparet:

- Samtidig anerkjenner denne graden også kvaliteten på arbeidet vårt og viser at vi utvikler oss i riktig retning. Ikke minst gir det en enorm motivasjon til å jobbe videre og søke nye utfordringer.

Selve kandidatkurset var både krevende, lærerikt og inspirerende, forteller de.

- Vi hadde tett program fra torsdag til søndag, og gjennomgikk flere tester i regelkunnskap og engelskspråklige ferdigheter. I tillegg løp vi bip-test, dømte to kamper under observasjon fra EHF og hadde dyktige foredragsholdere som blant annet pratet om game management, kommunikasjon og samarbeid. Vi hadde et spennende innlegg fra Bent Dahl om lederskap, og ansvarlig for kurset, Jutta Ehrmann, snakket om hva en internasjonal karriere vil kreve av oss. Vi var også så heldige at både Øyvind Togstad og Per Morten Sødal var til stede og bidro med sin kompetanse. Ikke minst var det veldig givende å knytte nye kontakter og dele erfaringer med par fra Frankrike, Island, Romania, Sverige og Serbia.

- Hva var det viktigste dere lærte?

- Det viktigste vi har lært gjennom denne prosessen er å ha det gøy på veien og ta vare på gnisten som gjør de 60 minuttene på banen til vårt «fristed». Vi må være disiplinerte og motstandsdyktige, samtidig som vi må ha tålmodighet. Utvikling tar tid, og ofte er det først når vi ligger på en solseng i juli at vi faktisk klarer å se tilbake på sesongen og reflektere over alle opplevelser, svarer Husomanovic og Dasic.

- Selv om vi hele tiden jobber med våre personlige egenskaper og hvordan vi best kan utnytte disse i kampsettinger, vet vi at det er like viktig å trene på hvordan vi håndterer motgang og raskest mulig kommer oss tilbake til nivået spillerne fortjener. Vårt samarbeid med vår mentor Yngve, og feedback fra både dyktige observatører, spillere og trenere har lært oss å reflektere over vår tilnærming og stadig søke etter bedre strategier.

De legger ikke skjul på viktigheten av å fortsette å gjøre jobben i hverdagen hjemme i Norge.

- Selv med EHF-graden i hånd, er målet vårt å prestere på et jevnt og godt nivå i Norge, hvor vi fortsatt kommer til å dømme mest. Vi ønsker å levere gode kamper her, og på sikt etablere oss som toppdommere i Europa. Til å begynne med trenger vi å hente verdifulle erfaringer fra internasjonale kamper og juniormesterskap. På lengre sikt er målet å dømme Champions League og seniormesterskap, og selvfølgelig etter hvert dra på verdens vanskeligste kandidaturs for å bli IHF-dommere. Vi ser med spenning frem til neste sesong, men før det skal vi nyte en velfortjent sommerferie sammen med våre kjære, som har spilt en viktig rolle i denne prosessen, sier Norges ferske EHF-dommere.

Mer om dommere