Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jovana Dasic og Charlotte Husomanovic
Jovana Dasic og Charlotte Husomanovic
Foto: Svein André Svendsen

Dommerpar oppnevnt som EHF-kandidater

Jovana Dasic og Charlotte Husomanovic jobber mot en internasjonal dommerkarriere.

Kandidaturet innebærer at dommerparet står på en liste over dommere som skal få muligheten til å delta på dommerkurs i regi av Det europeiske håndballforbundet (EHF).

- Det betyr at Norges Håndballforbund har oppnevnt oss til EHF fordi de har troen på at vi kan bli EHF-dommere. Vi vet ikke når og hvor kandidatkursene vil finne sted, så for oss handler denne oppnevnelsen om å jobbe målrettet slik at vi stiller mest mulig forberedt. På kurset vil vi bli bedømt på prestasjoner på banen, men også på regelkunnskap, fysisk form og kommunikasjonsevne, forteller Dasic og Husomanovic.

De rutinerte dommerne har jobbet målbevisst for å bli internasjonale dommere og er glade for at innsatsen nå gir resultater.

- Det er på en måte litt utrolig, fordi det ikke er mange år siden en internasjonal karriere opplevdes som en litt fjern drøm for oss. Samtidig vet vi at vi har lagt ned utrolig mange timer og mye innsats for å utvikle oss som kampledere, og dette er en bekreftelse på at vi er på riktig vei. For oss er dette et resultat av gode prioriteringer og prestasjoner over tid, og det betyr mye og gir oss en enorm motivasjon å bli oppnevnt som kandidater. 

Dommerparet forteller at de har jobbet mye med grunnleggende elementer som arbeidsfordeling og felles spilleforståelse. I tillegg har de tatt et dypdykk i sine personlige egenskaper og hvordan de kan utnytte disse best mulig på banen.

- Både vi og aktørene vi møter er forskjellige, så vi jobber mye med å finne ut av hva som er en hensiktsmessig tilnærming i ulike situasjoner, og hvordan vi kan ta i bruk våre styrker best mulig. I tillegg er vi opptatt av å ta til oss tilbakemeldinger vi får fra observatørene og har brukt tid på å prøve ut nye strategier, for så å finne hva som passer oss. Aller mest har vi jobbet med vår mentor Yngve, som ofte utfordrer oss og på den måten tvinger oss til å reflektere og finne gode løsninger på egenhånd. Vi har lært utrolig mye av samarbeidet med han, forteller jentene.

I tiden fremover skal dommerparet bruke energi på å forberede seg best mulig til kurset – og til å samle verdifull erfaring i eliteserien for menn.

- Det er viktig for oss å ha mål som vi selv kan gjøre noe med, og vi har derfor unngått å sette oss mål som omhandler en finalekamp eller andre ting utenfor vår kontroll. Ofte har denne strategien ført til at vi har fått kamper som er spesielle og betyr mye for alle aktører. Så selv om drømmen er å bestå EHF-kurset, betyr det egentlig at vi skal legge en god plan med mål om å stille best mulig forberedt. I tillegg er målet akkurat nå å ha jevnt over gode prestasjoner og etablere oss i eliteserien for menn, hvor vi fortsatt har ganske tynt erfaringsgrunnlag. Hvis du spør om noen år, håper vi at målet er å stille best mulig forberedt til et stort mesterskap!

Les mer om dommer