Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20221120-LKS-DAN-NOR-Nora-Mørk-scorer-Foto-Anze-Malovrh-Kolektiff.jpg
Nora Mørk scoret åtte mål og ble banens beste da Norge vant EM-gull
Foto: Anze Malovrh / kolektiff

Håndballjentene vant EM-gull!

De norske Håndballjentene ble europamestere for niende gang da de beseiret Danmark søndag kveld.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag jaktet Norge sitt niende EM-gull da Danmark stod på motsatt banehalvdel i årets finale. Håndballjentene var ubeseiret i mesterskapet før de tapte for nettopp Danmark i siste gruppespillkamp, men de norske jentenes lo tilbake da de tok en overlegen seier mot Frankrike i semifinalen og alt lå til rette for et nervepirrende oppgjør.

Det var Danmark som åpnet scoringskontoen i søndagens finale, og fulgte opp med kampens andre mål på straffekast minuttet senere. Vilde Ingstad var sikker da hun satte Norges første scoring, før Nora Mørk utlignet stillingen fra straffemerket. Fem minutter etter dommerne blåste i gang kampen, var lagene like langt, på stillingen 2-2.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20221120-LKS-DAN-NOR-EM-gull-Katrine-Lunde-Foto-Beate-Oma-DAhle--NTB.jpg
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

AVGJØRENDE: Katrine Lunde ble svært viktig i andre omgang. Foto: Beate Oma Dahle

De danske jentene var tøffe i forsvarsspillet sitt, og var effektive fremover i banen. Etter flere tekniske feil fra de norske jentene, hadde danskene opparbeidet seg en firemålsledelse. Stillingen var blitt 7-3 etter tolv minutter spilt.

Norge hevet forsvarsspillet de neste minuttene, men det ville seg ikke helt for de norske jentene i angrep. Danmark beholdt firemålsledelsen, og med ti minutter igjen av omgangen viste stillingstavla 9-5. Danskene satt inn en ekstra angrepspiller, og med målvakten på sidelinjen kunne Norge sette to baller i det åpne målet. På stillingen 10-7 valgte den danske treneren å legge ned time-outkortet.

Det var jevnt de siste minuttene av førsteomgangen. Silje Solberg Østhassel gjorde noen viktige redninger, men Norge maktet ikke å tette den danske ledelsen. På det nærmeste var de norske jentene to mål bak, men Danmark gikk stadig tre og fire mål foran. Med fem sekunder igjen satte Nora Mørk sin syvende scoring, og det skilte tre mål da fløyta gikk for siste gang i omgangen. Stillingen var 15-12 da lagene gikk i garderoben.

Malin Aune satte andreomgangens første mål mellom beina til Sandra Toft, og Norge var to mål bak danskene tre minutter ut i omgangen. Med Stine Skogrand i spissen, viste de norske jentene frem et tøft forsvarsspill, og danskene hadde større problemer med å komme til gode sjanser i angrepsspillet sitt. Etter ni minutter spilt, hadde danskene kun satt tre baller i det norske målet, og den danske treneren la time-outkortet på stillingen 18-16.

Danmark løste angrepsspillet bedre etter den korte hvilen, og scoret fire mål de neste fem minuttene. Like før omgangen var halvspilt var Danmark igjen oppe i en firemålsledelse, på stillingen 22-18. Minuttet senere var Norge kun to mål bak danskene, etter scoringer fra Ingstad og Mørk. Danmark ble stående lenge uten å gjøre mål, og med ti minutter igjen utlignet Maren Nyland Aardahl stillingen. Begge lag hadde satt 22 baller mellom stengene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20221120-LKS-DAN-NOR-EM-gull-Nora-Mørk-jubles-frem-Foto-Beate-Oma-DAhle--NTB.jpg
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

GIGANTISK: Nora Mørk spilte en enorm EM-finale. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Med en norsk spiller utvist viste Kristine Breistøl fram skuddarmen satte ballen forbi Sandra Toft i mål. Lunde gjorde en kjemperedning i det norske målet, før Breistøl satte sitt andre mål på kort tid og sendte Norge i ledelsen for første gang i kampen. Med under syv minutter igjen viste stillingstavla 23-24.

Danmark utlignet i sitt neste angrep, men Henny Reistad sørget for at Norge tok tilbake ledelsen. De norske jentene leverte i forsvar og presset danskene til pasningsfeil, før Reistad doblet den norske ledelsen med under tre minutter igjen av kampen. De danske jentene kom ikke til skuddmulighet i sitt neste angrep, og Norge hadde mulighet til å avgjøre.

Med norsk skuddbom fikk Danmark en siste sjanse til å sikre seg ekstraomganger med et drøyt minutt igjen av kampen. Norge stod imot i forsvaret sitt og Stine Bredal Oftedal kunne sette spikeren i kista da hun økte til tremålsledelse med få sekunder igjen av kampen. Danmark reduserte en gang, men kunne ikke gjøre noe med den norske seieren. Finalen endte 27-25 i favør de norske jentene, som kunne juble for nok et EM-gull.

Nora Mørk spilte en fantastisk finale og var strålende fornøyd da hun snakket med TV3 etter kampen.

- Det er helt surrealistisk. Kampen var en berg-og-dalbane og jeg hadde en indre kamp med meg selv. Vi var bak hele kampen, og jeg skjønner ikke helt hvordan vi avgjorde det, men jeg er veldig stolt.

Mørk tok med seg sitt femte EM-gull etter kvelden seier, og det var niende gang gjennom historien at Norge stakk av med den gjeveste medaljen i EM. Henny Reistad kunne juble for sitt andre EM-gull. Reistad var avgjørende i de siste minuttene og hadde dette å si etter kampen:

- Det er takket være laget vi vinner, Nora sørget for at vi holdt oss inne i kampen. Jeg er heldig som får lov til å spille på et så godt lag.

PS! EM-gullet betyr også at Norge er sikret plass i sommer-OL i 2024.

KAMPFAKTA

EHF EURO 2022, finale
Danmark-Norge 25-27 (15-12)
Arena Stozice, Ljubljana, Slovenia

Toppscorer Danmark: Louise Katharina Vinter Burgaard – 6 mål
Toppscorer Norge: Nora Mørk – 8 mål
Utvisninger: Danmark 2 x 2 min, Norge 3 x 2min

Se fullstendig kamprapport her.

Les mer om EM 2022 her.

Les mer om Håndballjentene her.