Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20220507 prisvinnere.jpg
Åtte priser ble delt ut under Håndballens Hederskveld lørdag.
Foto: Svein André Svendsen

Åtte hederspriser på Håndballtinget

Åtte priser ble delt ut under Håndballens Hederskveld i Sandefjord lørdag kveld.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne helgen arrangeres Håndballtinget på Scandic Park Hotel i Sandefjord. Lørdag kveld var det klart for Håndballens Hederskveld og den årlige festmiddagen for deltakerne. Konferansier og komiker Nils Ingar Aadne ledet deltakerne gjennom hederskvelden med stødig hånd, mens Lars Lillo-Stenberg stod for underholdningen.

Hovedleder for Beachjentene, Siv Øye Carlsen, og Håndballpresident Kåre Geir Lio benyttet anledningen til å hedre Beachjentene for deres innsats i bikinidebatten. 

– Beachjentene har gjort det de har gjort på en måte som norsk håndball kan være ekstremt stolt av. Det fortjener de applaus for. Årets forbilder i norsk idrett, sa presidenten. 

Katinka Haltvik og Julie Aspelund Berg var til stede på vegne av laget.

– Vi vil bare takke Kåre Geir og Siv som var med og støttet oss hele veien, og vil på vegne av hele laget takke Norges Håndballforbund, sa Berg etter å ha mottatt både hyllest og blomster. 

Så til selve prisutdelingen. På forhånd var det foreslått kandidater til priser i syv ulike kategorier:

Årets hallbygger, Årets mangfoldspris, Årets ungdomstrener, Årets klubb, Årets klubbutvikler, Årets nyskapning og Årets begeistrer.

Juryen falt ned på følgende åtte vinnere, som alle mottok sine priser til stående applaus og stor jubel fra salen:

Årets hallbygger:

Trondheim Kommune for Trondheim Spektrum

Prisen ble utdelt av håndballpresident Kåre Geir Lio og styremedlem i Norges Håndballforbund, Siv Øye Carlsen. Her følger et utdrag fra nominasjonsteksten:

Prisen for Årets hallbygger går til en aktør som har lagt ned spesielt stor innsats for at det er bygget nye anlegg som gir økt tilgang til aktivitet for barn og unge. Samarbeid mellom frivillige, kommune og næringsliv teller positivt i denne priskategorien.

Med sine 15 baner og en rekke tilhørende fasiliteter har det blitt reist en ny storstue. Vinneren har vist at anlegget kan huse de største begivenhetene håndballen kan by på. Det ble uforglemmelige dager i Trondheim i januar 2020.

Det gode samarbeidet mellom Norges Håndballforbund og vinneren strekker seg over mange år. Allerede i 2013/14 ble regionene våre utfordret til å skaffe en hjemmearena for EM 2020. Region Nord lyktes godt med å involvere vinneren tidlig. Anlegget hadde ikke vært mulig å realisere uten Ordfører Rita Ottervik og Kommunedirektør Morten Wolden. Deres innsats og langsiktige jobbing har vært uvurderlig. 

Kommunedirektør Morten Wolden og ordfører Rita Ottervik mottok prisen på vegne av Trondheim kommune.

– Tusen hjertelig takk! Vi hadde noen fantastiske dager i Trondheim da hallen ble innviet under mesterskapet. Jeg vil takke for et godt samarbeid med både Region Nord og med NHF sentralt, og så gleder vi oss til å ønske dere hjertelig velkommen tilbake til Trondheim Spektrum, sa ordføreren. 

– Det var uforglemmelig det som skjedde i den store arenaen, men jeg tenker at de små arenaene er like viktige. Uten anlegg blir det ikke aktivitet, og her tror jeg NHF har gjort en god jobb de siste årene, la Wolden til.  

Årets mangfoldspris:

Klepp IL

Nåværende trener for HU-laget, Marianne Rangen, ble tildelt prisen av visepresident i Norges Håndballforbund, Ingrid Blindheim. Her følger et utdrag fra forslagsteksten:

Vinneren startet i 2008 sitt eget HU-lag, og laget har fra dag én hatt en sentral posisjon i klubben. De deltar alltid på landsturneringen og der stiller de alltid med nok ledsagere slik at selv de med størst hjelpebehov kan delta.

Hver fredag ettermiddag er det treninger og dette er ukens høydepunkt for spillerne. Laget har egen Facebook-side – noe som gjør det ekstra stas å være med. På 17. mai går laget med egen fane i 17. maitoget.

Det store høydepunktet kom i 2019 da det ble arrangert landskamp mellom HU-laget og håndballjentene. Dette var idrettsglede på sitt beste!

– Tusen takk til deg som har nominert meg og til komiteen. Vi er enormt takknemlige for at dere ser den jobben vi gjør. Det er i Klepp som i håndballen ellers: Vi er et team, og både trenere, spillere og klubben står bak dette eventyret. Tusen takk på vegne av Klepp Håndball og meg selv, sa Rangen fra scenen.

Årets ungdomstrener:

Gjøril Anett Johnsson Solberg, Kråkerøy IL og Fredrikstad BK

Generalsekretær Erik Langerud utdelte hederen til Johnsson Solberg. Forslagstillere skrev blant annet dette i begrunnelsen:

Vinneren er trener for er J16 lag som hun har fulgt siden de var 6 år. Hun har hatt fokus på å rullere jentene mellom nivå 1 og 2, samt hospitere i høyere årsklasser ved behov. Det er viktig for vinneren å se og lytte til hver enkelt spiller og gi utfordringer som matcher den enkeltes spiller sitt sportslige nivå.

Vinneren har hatt fokus på det sosiale fellesskapet og involvering av foreldregruppen. Dette har vært en viktig årsak til å beholde flere spillere i laget/klubben over lengre tid. Det har vært lite turnover i gruppen og laget utgjør i dag 24 spillere.

Hennes utrolige engasjement og hjerte for håndballen smitter over på både spillere og foreldre. Hun er et godt forbilde i klubben!

Treneren åpnet med å takke klubbene hun er en del av, og jentene hun har trent i en årrekke.

– For å skape et godt miljø er det viktig å ha med foreldregruppa og hele tiden se hver enkelt spiller. Det å ivareta alle selv om noen er mer ivrig enn andre, er også ekstremt viktig. Så takk, dette var overraskende! 

Årets håndballklubb:

Oppsal IF

Visepresident Bente Aksnes delte ut prisen for Årets håndballklubb. Forslagsstiller brukte blant annet følgende argumentasjon da de foreslo Oppsal:

Årets håndballklubb er en klubb som er veldrevet gjennom flere år, med stort fokus på utvikling av klubben og menneskene i den, herunder trenere, dommere, ledere og aktive. Årets håndballklubb tar en aktiv rolle i sitt lokalmiljø, og er et godt sted å være.

Vinneren viser at det er mulig å drive med både topp- og breddehåndball uten at det går på bekostning av bredden. Klubben har fokus på utvikling av barnekampledere, dommere og trenere. Klubben ønsker å vise de unge at det er mange måter man kan bidra til en klubb på selv om man ikke blir elitespiller.

De siste to årene har klubben arrangert både sommerskoler og håndballskoler for å gi barn og unge i nærmiljøet et godt tilbud på sommeren.

Styreleder Annica Andersson mottok utmerkelsen på vegne av klubben.

– Det er fantastisk! Spillere, foresatte, frivillige, trenerne våre og de ansatte - prisen går til dere. Vi skal gjøre alt vi kan for å fortsette å være et inkluderende, godt sted, og ta vare på hverandre. Tusen takk! 

Årets klubbutvikler:

Vedrana Terzic, Hødd Håndball

Prisen for Årets klubbutvikler ble delt ut av styremedlem i NHF, Mads Stian Hansen. Her er et utdrag av begrunnelsen for Vedranas kandidatur:

Vinneren kjennetegnes ved hennes hovedfokus: forbedring i alle ledd. Lokalt i egen klubb og nærmiljø er hun primus motor for å finne og gjennomføre ulike prosjekt og aktiviteter med mål om en mer inkluderende idrett. Flest mulig, lengst mulig sitter i ryggmargen på denne dama.

Klubben hun representerer er landsledende på inkludering av ungdom i klubbdrift, og har etablert et felles ungdomsråd i idrettslaget på tvers av idrettsgrener som jobber aktivt med MOT.

Vinneren er i tillegg målvaktstrener for u-jentene og styremedlem i Region Nord.

– Det er mange, ikke bare meg, som står på for klubben min. Derfor ønsker jeg å takke på vegne av alle ungdommene i klubben, sa Terzic i sin takketale.

Årets nyskapning:

Lars Christian Skrede

Styremedlem i NHF, Øyvind Indrebø, delte ut prisen. Her følger et utdrag fra nominasjonsteksten:

Vinneren har en enorm gjennomføringsevne. Da Covid-19 slo ned over samfunnet skulle han selvfølgelig være «kjerringa mot strømmen». Tuftepark, en utendørs treningsarena med apparater, ble bygget, sponsoravtaler ble fornyet og mange nye sponsorer kom til. Når andre organisasjoner permitterte ansatte, ansatte håndballen en fulltidsansatt.

Et gutteprosjekt, som ble startet for 5 år siden, ga umiddelbar uttelling. Et sårbart årskull gikk fra få til mange og har gitt mye av grunnlaget til at klubben har klart å opprettholde et herrelag i alle disse årene.

Vinneren har et enormt engasjement for håndballen i distriktet og den lokale klubben – han er det man kaller «hel ved».

Lars Christian Skrede måtte dessverre melde forfall til Tinget, så hans kollega Einar Nordhus mottok prisen på hans vegne:

– Jeg vil bare si takk på vegne av Lars og Langevåg IL, sa han.


Årets begeistrer:

I år ønsket juryen å dele ut to begeistringspriser.

Den første gikk til Bjarte Myrhol.

Det var mangeårig medlem av forbundsstyret, Tonje Jelstad, som delte ut prisene. Begrunnelsen for første kandidatur låt som følger:

Årets første begeistringspris går til en person som har et sterkt ønske om at alle som har lyst til å til å være en del av håndballfamilien skal få være med. Vinneren er ambassadør for tilrettelagt håndball og er et meget godt eksempel på hvordan NHFs verdier kan utføres i praksis.

Vinneren har med sine 263 landskamper begeistret det norske folk i en årrekke. Ikke bare for sine prestasjoner på banen, men vel som mye for personen han er utenfor banen. Han har aldri vært redd for å stå opp for den han mener.

Som kaptein har han vært en viktig bidragsyter for å løfte Håndballgutta inn i verdenstoppen. Han har vist og utrykt stor respekt for å bære det norske flagget på brystet.

Myrhol var ute på et oppdrag i klubb-håndballen, og hadde ikke anledning til å stille på Tinget. Han takket for prisen i et videoklipp.

– En begeistringspris – det er stort. Det setter jeg veldig stor pris på. Jeg må takke juryen for at dere i det hele tatt tenkte på meg. Jeg klarer ikke helt å sette meg inn i hvordan jeg klarer å begeistre, men jeg håper at det har noe med hvordan fyr jeg er, rett og slett. Jeg håper at det kan smitte over på andre. Tusen hjertelig takk!

Den andre begeistringsprisen gikk til Håndballjentene.

Hele juryen ble kalt opp på scenen for å dele ut begeistringsprisen til Håndballjentene. Jelstad leste opp et utdrag fra begrunnelsen:

Årets andre pris går til et lag som har vært et symbol på normalen og et viktig lyspunkt for mange i en tung tid. De er gledesspredere både på og utenfor banen og skaper engasjement og begeistring hva enn de gjør.

Med to gull og en bronse på et drøyt år har laget skapt engasjement i de 1 000 hjem, som så mange ganger før.

Stabilitet over tid er ingen selvfølge. For å prestere over tid er man både avhengige av gode spillere, et godt lederteam og et godt støtteapparat. Når totalen leverer, får man resultater og begeistring deretter.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson og Camilla Herrem var til stede for å motta prisen på vegne av laget. De entret scenen til allsang av den velkjente gullsangen «Tore Tang» fra salen.

– Tusen, tusen, tusen takk på vegne av hele laget. Det er veldig kjekt å få denne prisen og vise at vi begeistrer. Det er lett å bli begeistret når man spiller på dette landslaget og har så mange gode folk rundt seg, sa Herrem.

Også landslagssjefen takket for hederen.

– Vi setter utrolig stor pris på denne prisen. Vi prøver så godt vi kan å være en god ambassadør for norsk håndballs grunnverdier, der begeistring er en vesentlig verdi. Det er ikke alltid like lett i toppidretten. Når forventningene, ambisjonene og kravet er å vinne, kan det være ganske krevende å la seg begeistre. Denne prisen motiverer til å fortsette å være en god ambassadør for verdiene våre, sa han.

Juryen

Juryen for hedersprisene har bestått av Tonje Jelstad (leder) fra forbundsstyret, samt Per Otto Furuset, NHF Ullevaal, Siv Øye Carlsen, Region Vest, Ivar Karlstad, Region Innlandet og Marianne Rasch Johnsen, Region Øst.

Håndballtinget 2022 fortsetter på Scandic Park Sandefjord søndag. Les mer om Håndballtinget her