Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20210722-LMS-Bjarte-Myrhol-OL-Tokyo-foto-stian-lysberg-solum-ntb.jpg
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Når OL-flammen slukkes, er karrieren over

Natt til lørdag spiller Bjarte Myrhol sin første OL-kamp. Drøyt to uker senere er karrieren over.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et langt liv på håndballbanen er snart over for Oslo-gutten Bjarte Myrhol (39). Det er 49 år siden sist Norge deltok med herrene i OL-håndballen. 

Nå skjer det igjen. Håndballguttas første kamp har avkast kl. 02.00 natt til lørdag 24. juli, norsk tid. På motsatt halvdel står Brasil.

- Bare det å ha på seg OL-klær for meg er stort. Så dette gleder jeg meg til, sier Myrhol.

Et første OL, samtidig skal du legge opp rett etterpå. Hvordan føles det?

- Egentlig legger jeg ikke så mye vekt på det for å være ærlig. Jeg synes jeg selv er god til å forholde meg til det som betyr noe – og det er å levere på banen. Men jeg tror det kommer et antiklimaks etterpå, men akkurat nå er jeg håndballspiller fortsatt, sier Vestli-gutten Myrhol.

Debuterte i 2002
Myrhol har siden debuten for Norges herrelandslag i 2002 spilt rundt 250 kamper og skåret i underkant av 800 mål. Myrhol ble tatt ut på «all star»-teamet under VM 2017 der Norge tok sølv etter Frankrike.

Nesten 20 år på banen har bidratt til noen kroppslige skavanker.

- Jeg har fått noen skavanker uten tvil, men når jeg snakker med samme aldersgruppe som meg selv så har de litt skavanker de også. Så jeg tror ikke det er så mye verre enn andre. Heldigvis finnes det mange flinke leger som kan fikse litt på meg.

- Hvordan er kroppen nå rett før OL?

- Jeg synes det fungerer brukbart. Jeg har vært bedre, men det er ikke noe som kommer til å påvirke meg på noen måte.

- Klarer du å oppsummere alle skadene du har hatt?

- Jeg kan jo starte fra bånn. Jeg har hatt en beinhinneoperasjon, to meniskskader, jeg har operert begge albuene og skulder og hatt prolaps. Også er det noe sykdomsgreier med testikkelkreft og en tarm som måtte opereres. Da tror jeg vi er der, smiler Myrhol, og legger til:

- Jeg er redd det blir en ny operasjon på ryggen etter at jeg har lagt opp. Også er jo ikke skulderen helt i vater den heller.

- Og likevel spiller du håndball fortsatt. Det er imponerende!

- Jeg ser ikke på det sånn. Jeg synes jeg faktisk har vært heldig som har unngått de verste skadene. Jeg er ikke alltid like fornøyd med den kroppen jeg har, men jeg er fornøyd med den jobben jeg har gjort for å få spilt så mange kamper.

Skrev dagbok
Grunnen til at Håndballguttas landslagskaptein legger opp er nettopp alle skadene.

- Det har vært en veldig lang og grundig prosess. Jeg har vurdert alle scenarioer – både for og imot. I en lengre periode skrev jeg dagbok. Den var dessverre ikke god lesning med hensyn til smerter, søvn og medisin. Håndballen har betydd alt for meg, men jeg er nødt til å ta bedre vare på min kropp enn det jeg gjør akkurat nå. Dagboka ble tungen på vektskålen, sa Myrhol da Norges Håndballforbund gjorde det kjent at Myrhol legger opp etter OL. 

Håndballguttas OL-kamper (norsk tid):
Lørdag 24. juli: Norge-Brasil kl. 02.00
Mandag 26. juli: Spania-Norge kl. 09.15
Onsdag 28. juli: Norge-Argentina kl. 09.15
Fredag 30. juli: Tyskland-Norge kl. 14.30
Søndag 1. august: Norge-Frankrike kl. 09.15   

Norges kamper blir sendt på TVNorge og Discovery+.

Les mer om Håndballgutta og om OL i Tokyo.