Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Foto Petr David Josek/AP/ NTB

Bjarte Myrhol legger opp etter OL

Håndballguttas landslagskaptein Bjarte Myrhol har bestemt seg for å sette sluttstrek for karrieren.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

38-åringen har i en årrekke vært blant verdens beste linjespillere, og han har vært ubestridt kaptein og samlingspunkt for både klubb og landslag – sesong etter sesong. Med Håndballgutta har han hittil fått med seg to VM-sølv, mens han måtte stå over med skade da det ble EM-bronse i 2020.

Skader er nettopp hovedgrunnen til at inneværende sesong blir Bjarte Myrhols siste på håndballbanen, selv om han opprinnelig har kontrakt med Skjern Håndbold fram til sommeren 2022.

- Det har vært en veldig lang og grundig prosess. Jeg har vurdert alle scenarioer – både for og imot. I en lengre periode skrev jeg dagbok. Den var dessverre ikke god lesning med hensyn til smerter, søvn og medisin. Håndballen har betydd alt for meg, men jeg er nødt til å ta bedre vare på min kropp enn det jeg gjør akkurat nå. Dagboka ble tungen på vektskålen, sier Myrhol.

- Det går dessverre ikke en dag uten smerter, og jeg har i en lengre periode sovet dårlig. Å spille håndball på topplan med smerter går greit i en kort periode, men når det strekker seg over så lang tid blir det både demotiverende og vanskelig – fysisk så vel som mentalt. I den forbindelse vil jeg gjerne rette en kjempestor takk til det medisinske støtteapparatet som har hjulpet meg. De har jobbet utrolig profesjonelt og gjort alt for å få meg tilbake, sier Myrhol.

Avgjørelsen om å legge opp etter OL, ble tatt i starten av mars.

- De første tankene om karrierestopp kom da jeg i fjor høst ble skadet i skulderen, og i etterkant måtte gjennom operasjon og tøff gjenopptrening. Jeg hadde trent enormt godt fram mot denne sesongen, så det føltes urettferdig å bli satt ut av spill på den måten. Etter mange overveielser og samtaler med min kone, tok vi i starten av mars avgjørelsen om karrierestopp, sier kapteinen.

- Mitt drømmescenario er å avslutte med pokaler med Skjern og OL-gull med Norge – forhåpentlig med masse tilskuere på tribunen. Men uansett hvordan det går, vil jeg tenke tilbake på årene i Skjern Håndbold som noen av de mest fantastiske i mitt lange håndballiv, sier Myrhol, og legger til:

- Jeg kan også se tilbake på det som nesten blir 20 eventyrlige år i landslagstrøya. Det blir så klart vemodig å avslutte karrieren, men jeg velger å fokusere på alle de flotte øyeblikkene jeg har fått være med på. Jeg er mer glad for det jeg har opplevd, enn jeg er redd for det jeg kommer til å miste.

- Det har vært en veldig glede å ha med Bjarte i landslaget. Han er bunnsolid både som spiller, menneske og kaptein, og har gjennom det styrt skuta vår, år etter år. Han har vært en av verdens beste linjespillere i en årrekke, og selv om han har vært litt skadeutsatt og gjennom det fått noen kjepper i hjulene i det siste, så håper vi at han kommer seg over kneika til OL. Uansett har jeg selvsagt full respekt for avgjørelsen han har tatt, sier Håndballguttas landslagssjef Christian Berge.

Født 29. mai 1982

Gift, tre barn

Landslag Menn Senior

 

Klikk på laget for å vise spillerens kamper for laget

Lag

Kamper

Mål

GK

2min

RK

Landslag menn junior

31

89

11

23

0

Landslag menn senior

254

789

120

113

1

Landslag menn ungdom

13

47

0

11

0

 • Debut: 16. August 2002 mot Egypt
 • 254 kamper
 • 789 mål
 • 120 gule kort
 • 113 2-minutters utvisninger
 • 1 rødt kort (24.1.2009 mot Makedonia)
 • Alle landskampene


Deltakelse i mesterskap for LMS (plassering)

 • 2006 EM Sveits (nr. 11)
 • 2007 VM Tyskland (nr. 13)
 • 2008 EM i Norge (nr. 6)
 • 2009 VM i Kroatia (nr. 9)
 • 2010 EM i Østerrike (nr. 7)
 • 2011 VM i Sverige (nr. 9)
 • 2012 EM i Serbia (nr. 13)
 • 2014 EM i Danmark (nr. 14)
 • 2016 EM i Polen (nr. 4)
 • 2017 VM i Frankrike, sølv. På All Star Team.
  • (Norges første medalje på herresiden i mesterskap for seniorer)
 • 2018 EM i Kroatia (nr. 7)
 • 2019 VM i Danmark, VM sølv. På All Star Team.
 • 2021 VM i Egypt (nr. 6)

Landslagskaptein siden 2011/12

Årets forbilde på Idrettsgallaen i 2018


Klubber:

 • Vestli ( – 2002)
 • Sandefjord (2002 – 2005)
 • Veszprem, HUN (2005 – 2006)
 • Nordhorn, GER (2006 – 2009)
 • Rhein-Neckar Löwen, GER (2009 – 2015)
 • Skjern, DEN (2015 - )


Meritter i klubb:

 • Tre ganger seriemester og to ganger Norgesmester med Sandefjord
 • Seriemester med Veszprém
 • 2008 Vant EHF-cupen med Nordhorn
 • 2013 Vant EHF-cupen med Rhein-Neckar Löwen
 • 2018 Serie-og cupmester med Skjern


Prosjekter

 • Learn Handball
 • Comeback
 • SommerCamp 2020