Malin Holta var viktig for Sola i semifinalen.

Siste NM-finalist for kvinner klar

Rett ut fra karantene, og med tre uker siden forrige kamp, tok Fredrikstad imot Sola i semifinalen i NM.

Etter 10 dagers utsettelse, ble omsider kvinnenes andre semifinale i NM spilt i Kongstenhallen lørdag kveld. Det ble adskillig tøffere for hjemmelaget enn forrige gang lagene møttes.

Fredrikstad Ballklubb ble, som så mange andre, rammet av Covid-19, og har hatt 16 dager ute av hallen og med egentrening i karantene.
Ingen optimal oppladning, og kanskje var det det som kom til syne de første minuttene av kampen.

Fredrikstad startet med en feilpasning i første angrep, og Sola forsøkte å straffe dem med et raskt angrep imot, men lyktes ikke.
Første scoring kom først etter snaut tre minutter spilt, men så fulgte Sola opp med tre raske scoringer til, før Fredrikstad fikk satt sine første to.

Etter snaut 12 minutter, på stillingen 2-6 i Solas favør tok Fredrikstad time-out. Dette hjalp ikke stort, for de neste fire minuttene økte Sola sin ledelse til 9-3.
Fredrikstad fikk en bedre avslutning på første omgang, og fikk blant annet stoppet flere kontringer fra Camilla Herrem med solide returløp.
Til pause viste tavla 8-15 til bortelaget.

FBKs trener Eirik Haugdal sa følgende til TV2 i pausen:
- Dette var brutalt. Vi fikk ingenting bakover fra målvaktene, samtidig som forsvarsspillet hadde altfor lav intensitet. Vi var for langt unna og gikk ikke på mål framover. Det kan virke som at alvorets time har slått oss, så jeg får prøve å rase fra meg på vei inn i garderoben, og være positiv der inne så vi får snudd dette!

Det klarte de imidlertid ikke. FBK kom aldri nærmere enn fire mål bak, selv om mye satt og det helhetlig så ut som bedre håndball og mer samspill enn i førsteomgang.

Med ni minutter igjen ljomet det forferdelige smerteskrik gjennom Kongstenhallen, da FBKs Thale Rushfeldt Deila forsøkte å ta igjen Solas Martine Wolff i en kontring, og de begge falt over ende. Wolff tok seg til venstre kne, og det var liten tvil om at dette ble en alvorlig skade.

De siste minuttene ble nok preget av dette for begge lag, begge lag mistet en av sine viktigste spillere - Wolff med skade og Deila med rødt kort.

Sola holdt avstanden til Fredrikstad, og vant til slutt 29-22. De jublet for NM-finale, men med en bismak etter Wolffs alvorlige kneskade.

Solaprofil Camilla Herrem var ambivalent i intervjuet med TV2 etter kampslutt:
- Vi hørte jo på hylene med en gang. De hylene har man hørt før. Og Martine sa det selv, hun følte at hele kneet røk. Vi må bare krysse fingrene, men det er bittersøtt å være glad for å ha kommet til cupfinalen nå.

Også Solatrener Steffen Stegavik var preget i intervju med TV2 etter kampslutt:
- Dette er stort, men det er vanskelig å glede seg over det nå.

Fredrikstads beste spiller Ida Syversen uttalte følgende til handball.no:
- Vi gikk inn i kampen som underdogs, hvor vi i hovedsak egentlig ikke hadde mye å tape. Sola har vært gode i år, og spilt på lik linje med flere av de beste lagene i serien. Vi var godt forberedt på hva Sola er gode på, men i dag underpresterte vi. Vi gjorde den samme feilen som forrige gang vi møtte Sola, med tekniske feil i angrep som resulterte i kontra imot. Det eneste vi kan gjøre nå er å glemme kampen og fokusere på onsdagens bortekamp mot Fana.

I den andre semifinalen vant Vipers 33-24 over Fana.
Dermed blir det en historisk finalist i Sola, og en "gammel traver" i Vipers som møtes til NM-finale i romjula.

Kampfakta - semifinale NM kvinner senior
Fredrikstad Ballklubb - Sola 22-29 (8-15)
Kongstenhallen, Fredrikstad

Fredrikstad Ballklubb: Thale Rushfeldt Deila 7, Benedicte Frøland Nesdal 2, Andrea Johansson 1, Ida Marie Syversen Kallhovd 5 (banens beste), Frida Kjuus Christiansen 1, Hanna Blystad, Hanne Ramsøskar Sagvold, Karoline Syversen 2, Jenny Sandgren, Julie Hulleberg 1, Sandra Skauen, Selma Helén Henriksen 1, Frida Brandbu Andersen 2, Maja Brandbu Andersen.
Sola: Esmeralda Fetahovic, Guro Husebø, Malin Holta 5, Martine Wolff 2, Frøydis Seierstad Wiik, Johanna Fossum, Maja Magnussen 9 (banens beste), Amalie Frøland, Kristiane Knutsen 4, Karoline Jensen 1, Kristina Sirum Novak 3, Martha Barka, Emilie Andreassen Hamre, Hege Holgersen Danielsen 1, Camilla Herrem 4.
Utvisninger: FBK 5x2 minutter og ett rødt kort, 4x2 minutter.