Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20190510_Hedersprisvinnere_640x360web.png
HEDER: De seks prisvinnerne under Håndballens hederskveld. Fra venstre Gunnar Magne Knutsen, Kjetil Øygarden, Camilla Mattson, Odd Sigbjørn Tvestad, Hilde Daae Johannessen og Kåre Geir Lio. Foto: Svein Andre Svendsen
Foto: Svein André Svendsen/NHF

Prisdryss på Tinget

Fredag kveld ble Håndballens Hederskveld avholdt i Sandefjord. Seks priser ble utdelt til stående applaus.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyvinningen Håndballens Hederskveld ble bakt inn i den årlige festmiddagen, som denne gangen ble ledet av konferansier og komiker Nils Ingar Aadne, ispedd sangnumre fra artist Odd Nordstoga. Det hele ble avholdt på Scandic Park Hotel i Sandefjord fredag kveld.

På forhånd var det foreslått kandidater til priser i seks ulike kategorier:

Årets hallbygger, Årets mangfoldspris, Årets ungdomstrener, Årets klubb, Årets klubbutvikler og Årets begeistrer.

Juryen falt ned på følgende seks vinnere, som alle mottok sine priser til jubel og applaus fra de øvrige delegatene på Håndballtinget 2019:

Årets hallbygger
20190510_Årets-Hallbygger_640x360web.png

Foto: Svein André Svendsen/NHF
Gunnar Magne Knutsen, Ørsta IL

Knutsens kandidatur ble foreslått av Region nord. Prisen ble utdelt av håndballpresident Kåre Geir Lio, og her følger et utdrag fra nominasjonsteksten:

Allerede på 1990-tallet ble det laget skisser, men den gang førte ikke hallplanene med seg noe mer. Gunnar Knutsen sto i stormen i mange og lange år, og endelig ble planene hentet fram igjen i 2003. Likevel gikk det ytterligere fem år før hallentusiastene på ny så lys i tunnelen i 2008.

I dag står en ny og flott flerbrukshall med tre spilleflater ferdig i Ørsta. Hovedbanen kan legges med ett av gulvene fra OL i London. Det er plass til 1100 tilskuere og det dobbelte ved konsertarrangement. Gunnar Knutsen fikk æren tidligere denne sesongen med å blåse i gang den første håndballkampen i nyhallen. Gratulerer til Ørsta med ny hall, og ikke minst Gunnar Knutsen for hans utrettelige innsats som nå synes fullbyrdet.

I sin takketale roste Knutsen både juryen, kona og hjemkommunen.

– Jeg vil først og fremst takke juryen. Så er det noen som har framsnakket meg her, og det er okey. Det er ikke så ofte man opplever det. Jeg vil også takke Ørsta kommune, som bruker 200 millioner på en håndballhall. Det fortjener applaus, sa Knutsen i sin takketale.

Årets mangfoldspris:
20190510_Årets-mangfoldspris_640x360web.png

Foto: Svein André Svendsen/NHF

Camilla Mattson, Kattem IL

Mattson ble overrakt prisen av visepresident i Norges Håndballforbund, Bente Aksnes. Her fra forslagsteksten, som ble innsendt av Eva Skei:

Camilla har jobbet i fem år med «Fargerik håndball», som handler om å inkludere barn og unge med minoritetsbakgrunn i samspill mellom Kattem Håndball, Kattem barneskole og Trondheim asylmottak.

Gjennom hvert skoleår leder Camilla en gruppe jenter som er plukket ut av skolen til å delta i en times aktivitet hver mandag i SFO-tiden. Dette har fungert som en «håndballskole» for jentene.
I løpet av disse årene har flere av jentene som har deltatt i «Fargerik håndball» kommet med på ordinære lag i Kattem. Dette har skjedd ved at Camilla har hatt samtaler med aktuelle trenere, besøkt jentenes familie og snakket om hvor viktig det er å delta i idrett og fritidsaktiviteter, og overbevist de fleste om at dette er en god investering i barnas helse, trivsel og trygghet i nærmiljøet. Dette har medført at også jentenes foreldre har kommet inn i foreldregruppene i laget.

Mattson var tydelig i sin tale da hun mottok glassballen:

– Jeg vil si tusen takk! Det sies her at dette er arbeid. Jeg vil bare si: Det er ikke arbeid. Dette er noe som er kjempehyggelig, og det er en del av hverdagen min. Jeg vil si tusen takk til Eva Skei i Norges Håndballforbund. Dette har beriket livet mitt, og jeg skulle ønske alle sammen kunne gi litt mer av seg selv og tenke på at vi gjør dette for barna.

Årets ungdomstrener:
20190510_Årets-ungdomstrener_640x360web.png

Foto: Svein André Svendsen/NHF
Kjetil Øygarden, Hisøy

Generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund utdelte hederen til Øygarden. Forslagstillere var Marianne Sandberget og Anita Thorvildsen, blant annet med dette som begrunnelser:

Kjetil har trent G15 (2003-kullet) på Hisøy i alle år. Han er også sonetrener og trener på bylag. Han er virkelig dedikert til oppgaven og brenner for det han gjør. Han har gjort at alle spillerne har en veldig positiv utvikling, fordi han har høy kompetanse og ser hver enkelt.

Kjetil var ildsjelen som satte seg mål om å få ØIF opp i toppen av norsk håndball. Han har fått tilnavnet «Mr. Øyestad» for sin dedikasjon. Han har også vært med på «jenteløftet» hos Grane. Målsetningen var å få Grane-damene opp i toppen, de er på god vei selv om målet ikke er nådd enda. I tillegg har han i mange år trent lag fra 2.-10. trinn på Hisøy skole. Han har klart å få frem et G15-lag som hevder seg høyt oppe i sin aldersgruppe, og dette med få unntak kun av spillere fra Hisøy.

– Dette her var meget hyggelig, og veldig overraskende. Jeg ble tatt på senga, sa Øygarden da han sto på scenen med prisen i hendene.

– Jeg er veldig opptatt av at alle skal med, og at alle skal bidra. Og ett av tiltakene jeg har, som vi har i ungdomslag både på gutte- og jentesida, er at det alltid er noen som er gode akkurat nå. De sover alltid på rom med de som sitter mer på benken. Og vi kjører alltid stoppeklokke på spilletid blant 15-åringene. Det er viktig, sa Øygarden videre.

Årets håndballklubb:
20190510_Årets-klubb_640x360web.png
Foto: Svein André Svendsen/NHF
Averøy Håndballklubb

Håndballpresident Kåre Geir Lio delte ut prisen. Region nord brukte blant annet følgende argumentasjon da de foreslo Averøy:

Averøy HK er en relativt ung klubb som i løpet av sin seksårige historie har blitt et kjærkomment tilbud til barn og unge i kommunen. Aktiviteten teller for tiden seks lag i seriespill i ulike klasser og har om lag 140 aktive medlemmer i alderen 5-16 år.

Klubben har innbytterbenk, ikke reservebenk. Trenerne er bevisste på at alle skal ha tilnærmet lik spilletid – topping av laget er langt unna denne klubbens strategi for å ivareta og beholde klubbens unge utøvere. «Alle er så snille med hverandre», var det en gutt som sa da han kom hjem etter sin første trening.

Bowling, badeland, klatring, kveldsmat etter trening, julegrøt har bidratt til å bygge det sosiale i hvert lag. Integrering av barn og foresatte er også blitt sett på som en viktig oppgave i klubben, og klubben har flere spillere med innvandrerbakgrunn.

Odd Sigbjørn Tvestad mottok utmerkelsen på vegne av Averøy.

– Tusen takk! Jeg kjenner jeg er utrolig stolt. Utrolig stolt av klubben min. Og så er jeg evig takknemlig over at min eldste datter så på landskamp, og ville spille håndball. To måneder senere var jeg i styret, og der har jeg vært siden. Og jeg er utrolig stolt over ungene og ungdommen som bruker så mye av tiden sin på håndballen i hallen, og ikke minst over alle de foresatte som tar på seg jobb som trenere, oppmenn, og som stiller opp for klubben.

Årets klubbutvikler: 
20190510_Årets-klubbutvikler_640x360web.png
Foto: Svein André Svendsen/NHF

Hilde Daae Johannessen, Askøy

Hele 17 personer foreslo Johannessen til denne prisen, som fredag kveld ble delt ut av visepresident Ole Jørstad. Her er noen av begrunnelsene for hennes kandidatur:

En fantastisk engasjert klubbutvikler som står på for mange klubber i Hordaland. Hun sier aldri nei til noen.

Hilde er en inspirasjon for alle ledd i AHK. Hun er unik når det kommer til å se spillere på alle nivåer og støtter trenere og lagledere i klubben slik at de på best mulig måte kan skape håndballglede! Hilde er strukturert og har klare mål og visjoner for klubben. Dette smitter og gjør at flere ønsker å bidra til å gjøre håndball tilgjengelig for alle. Hilde kan formidle god trenerkunnskap, og hun har lagt ned uendelig mye tid og energi på å gjøre AHK til det den er i dag. Hilde er sprudlende og levende glad i håndballsporten.

Hun har bidratt til å gjøre Askøy håndballklubb til en foregangsklubb med tanke på sportslig ledelse. Har på bakgrunn av den modellen hun har utviklet, kurset og undervist klubber rundt om i landet.

Med glimt i øyet takket Johannessen etterpå alle de som hadde nominert henne – samt juryen, som "har fattet et utrolig godt valg"...

– Jeg er ufattelig stolt over Askøy Håndballklubb. Fra en bitteliten øy utenfor Bergen, ved å ha fokus på klubbutvikling, så har vi gått fra å ha 50 ungdomsspillere, til å ha 192. Og vi har gått fra 340 medlemmer til 750-800 medlemmer. Det har vært en enorm utvikling, men vi er ikke best. Vi er ikke i Bring, vi er ikke i LERØY, men vi har store kull som kommer opp. Det handler om å ta vare på de som kanskje ikke er best, men som trenger det mest, sier hun.

Årets begeistrer:
20190510_Årets-begeistrer_640x360web.png

Foto: Svein André Svendsen/NHF
Kåre Geir Lio, IK Junkeren 

Juryleder Heidi Tjugum delte ut prisen. Det var Region Øst som foreslo håndballpresident Lio, med følgende begrunnelse:

Alle ansatte i Region øst var samstemte om at kriteriene til prisen som årets begeistrer - det var jo vår egen president! 

Han begeistrer kort og godt alle han møter i sitt arbeid for norsk håndball. Vi får stadig tilbakemeldinger fra deltakere hvor han har hatt innlegg at han har gitt positive inntrykk og river folk med til innsats. Innad i vår egen organisasjon oppleves han som en inspirator og motivator og i tillegg er denne fine fyren VÅR president! Vi er stolte av ham.

Kåre Geir Lio var tydelig rørt og forbløffet da han ble ropt opp:

– Nå er jeg helt ute av det! Noen tror kanskje jeg ikke er forberedt når jeg er forberedt. Men jeg er forberedt når jeg er forberedt. Nå er jeg ikke det. Men gud hjelpe meg så takknemlig jeg er, og jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg tror nesten det er det største jeg har opplevd, sa håndballpresidenten, før han takket alle andre i organisasjonen for samspillet – og sin egen kone Berit for støtten og tålmodigheten.

– Nå er jeg så stolt at jeg kan gå herifra til månen!

Flere kandidater
For å illustrere bredden innenfor kategorien «årets begeistrer», nevner vi her alle kandidater som ble foreslått for prisen:

Hilde Daae Johannessen, Torbjørn Hinna, Kåre Geir Lio, Jan Sigurd Sønnvinsen, Ola Norstrøm og Håndballgutta.

Juryen for hedersprisene har bestått av Heidi Tjugum (leder) fra forbundsstyret, samt Tonje S. Jelstad, forbundsstyret, Gro Gulliksen, Region sør, Per Otto Furuseth, NHF Ullevaal og Paal T. E. Lilletvedt, Region vest.