Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

HJEMMECAMP: I etterkant av sesongavslutningen samler Sander Sagosen (23) barn til Camp Sagosen i Trondheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HJEMMECAMP: I etterkant av sesongavslutningen samler Sander Sagosen (23) barn til Camp Sagosen i Trondheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

– Campen gir meg mye

Sander Sagosen gleder seg til nok en gang å trene håndballungdommer hjemme i Trondheim i juni.

For andre år på rad arrangeres Camp Sagosen i 23-åringens hjemby. Håndballskolen, som er et samarbeid mellom Sander Sagosen selv, Norges Håndballforbund og REMA 1000, vil bli avholdt i CSK Varmbo Arena i Trondheim 21.-23. juni 2019.

Hovedpersonen selv ble kåret til verdens beste håndballspiller i desember, han ble sølvvinner i VM i januar, han skrev under en fremtidig treårsavtale med Kiel i mars, og han skal spille flere kamper i uka hele veien til sankthans.

Hardkjøret til tross: Deltakerne, som vil være født mellom 2003 og 2007, kan være sikre på at de får en topp motivert lærer når de kommer til Trondheim.

– Dette blir veldig artig, sier Sander Sagosen.

– Campen gir meg mye også. Gjennom karrieren min lever jeg nå den drømmen som alle deltakerne i campen har lyst til å leve. Det motiverer meg til å yte ekstra i min egen karriere. Du får en «reality check» sånn sett, og det er en glede å kunne gi tilbake til de som nå er der jeg selv var for 8-10 år siden, sier Sagosen.

Berge blir instruktør

Han beskriver Camp Sagosen som en «kvalitetshåndballskole fra A til Å».

– Det vi gjør skal være gjennomført bra, og du skal sitte på masse kunnskap etterpå. Samtidig som du skal ha lært mye, har vi også fokus på det sosiale, og på å skape nye venner i håndballen. Forhåpentlig får du bekjentskaper du tar med deg livet ut, sier han.

Sagosen har sammen med sin far Erlend sett tilbake på hvilken treningshverdag han selv sto i da han var ungdom. Flere av øvelsene som bidro til at den nåværende PSG-stjernen utviklet seg i tenårene, vil bli benyttet under Camp Sagosen, og for å lære bort prinsippene best mulig får Sander med seg flere tungvektere i instruktørkorpset:

Magnus Abelvik Rød, Simen Schønningsen, Moa Högdahl og Hanna Bredal Oftedal blir med som trenere, i tillegg til at landslagssjef Christian Berge skal dele av sine kunnskaper alle tre dager.

– Jeg var med på håndballskoler som ung jeg også, men da var det kanskje mer fokus på mengde enn kvalitet. Det jeg husker er at jeg ble godt kjent med andre ungdommer. Camp Sagosen skal i tillegg være for de som er mest interessert – de vil få igjen mye faglig av å delta. De får tross alt noen av de beste instruktørene i landet, inkludert Christian Berge, sier Sander Sagosen.

Kosthold på timeplanen

I tillegg til å trekke frem kvaliteten i selve treningene, er Sagosen opptatt av det sosiale og lagbyggende:

– Vi skal skape en ramme rundt hele campen som sikrer at barn får bli kjent med barn. Fellesnevneren er håndball. De som deltar synes håndball er gøy, og så blir de kjent ut fra det, gjennom treningene og gjennom aktivitetene. For vi skal også finne på noe utenom banen. Lørdag skal vi for eksempel koble av med grilling og hygge, og da blir vi kjent på en annen måte, forteller han.

Apropos mat: Med REMA 1000 som samarbeidspartner er kosthold en naturlig del av timeplanen i Camp Sagosen. 

– Jo sunnere du spiser, jo sunnere grunnlag får du for å tåle mer trening, og da blir du enda bedre rustet fysisk. Vi ønsker å påvirke deltakerne til å spise riktig, sunt – og nok. Du må ikke sluntre unna, for som aktiv skal du spise masse sunn mat. REMA 1000 tilbyr den beste maten sånn sett, og derfor er det veldig godt å ha dem med på laget. Og vi kommer til å ha kostholdsforedrag i løpet av campen.

Kårer beste lagspiller

Håndballskolen avsluttes sankthansaften. Foruten et timeslangt foredrag fra Sander om hans vei fra talent til verdens beste-kåring, vil campens lagspiller bli kåret.

– Hva ser dere etter der?

– Den som alltid er positiv, læringsvillig og ydmyk, og som tar vare på de andre rundt seg. Det hjelper stort med en high five, og vise at man ønsker å bli kjent med alle, også de som kanskje går litt alene. Det med å se menneskene rundt seg er verdikilden til alt vi driver med i håndballen. Du skal ha det morsomt, lære masse og kose deg, sier Sagosen.

– Kan du være streng som trener, da?

– Ja, det kan jeg absolutt. Når du først trener, så trener du. Da er du der for å bli bedre og utvikle deg selv. Men var ikke noe problem i fjor, altså. Vi hadde lærevillige, ydmyke og fine ungdommer, forteller PSG-spilleren.