Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4
Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

640x360_barneillustrasjon_5.jpg

Vinne for enhver pris?

Hva oppnår vi med å vinne med store siffer i barne- og tidlig i ungdomshåndballen?

Spilletid er et laglederansvar.
At noen lag vinner 17-3, 15-1, eller andre store resultater, innebærer ikke nødvendigvis god lagledelse og disponering av spillerne, snarere tvert imot, mener vi. Slike resultater skaper ingen glede og utvikling, hverken for de som vinner eller de som taper.

Bidrar store tap til frafall?

Det kan definitivt være fornuftig å stille seg dette spørsmålet; både som klubbleder, sportslig leder, forelder på tribunen og ikke minst trener/lagleder i kamp. Lag som vinner med totalt overlegne siffer blir ofte ikke utfordret med nye teknikker og nye momenter å utvikle seg på. Lagene som går gjennom flere årsklasser, med jevnlig store tap, vil ha stor risiko for å miste lysten og motivasjonen til å spille håndball. I begge tilfellene risikerer vi å miste bredden, og et stort antall spillere som vi svært gjerne skulle beholdt i den flotte idretten vår.

Det er et voksenansvar at alle får spilletid på laget sitt!
Vi ønsker å presisere at det er klubben og laget som må lage retningslinjer for hvordan spilletid skal fordeles internt i klubben/laget, men vi oppfordrer sterkt til at alle skal få muligheter på laget sitt, og få spilltid. Det er jo spilletid som skaper glede, samhold og mulighet for mestring. Det er en kjensgjerning at de som får spille lite, også slutter før eller siden. Det er ikke håndball-Norge tjent med – for vi regner med at du er enig i at det er fint å ha et motstanderlag å spille mot!

Barne- og ungdomsidrettsbestemmelser - hva mener NHF?

Norges Håndballforbund har utviklet retningslinjer for barnehåndballen og ungdomshåndballen. Disse er bygget på NIF sine barneidrettsbestemmelser

Vi syns det er flott at lag trener godt og blir gode, men hvis du står i en situasjon hvor sifrene er i ferd med å bli veldig store, er det på tide å ta noen grep - av respekt både for sine egne og motstandernes spillere:

  • Få spillerne til å ligge flatt i forsvar
  • Hvis man snapper ballen, blir man enig med sine spillere om at det stanses opp og spilles etablert angrep
  • Gjør smarte bytter og rokker på spilleplasser.
  • Gi laget ditt nye/andre oppgaver i kampen om de leder mye; det kan øves på finter, viderespill osv.
  • Gå i dialog med motstanders lagleder
  • Målvakt blir igjen i målet.

Dette er et voksenansvar som trenere og lagledere må bli flinkere til å ta!

Håndball for alle!