Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Skjermbilde 2016-04-25 kl. 09.51.40.png

Håndball for barn og unge med funksjonsnedsettelse

Region Vest har fokus på inkludering av barn og unge med funksjonsnedsettelse. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håndball og fotball for barn og unge med funksjonsnedsettelse

Artikkel i SOR Rapport.pdf

Håndball og fotball er lagidretter som de alle fleste har et forhold til, og som omtales hyppig i norske medier. Det å være medlem i en lokal håndball- eller fotballklubb, er å være del av en idrettsfamilie. Idrettsmiljøet er en enestående arena for inkludering. Det gir tilhørighet til en gruppe og en inkludering i samfunnet,  som er identitetsskapende og helsefremmende. Barn og unge med funksjonsnedsettelse er av ulike grunner ofte utestengt fra disse arenaen, enten som følge av sin funksjonsnedsettelse eller grunnet manglende tilpasset idrettstilbud.

Norges Fotballforbund Hordaland (NFF H)Norges Håndballforbund Region Vest (NHF RV) arbeider aktivt, sammen med klubbene, for å opprette flere tilrettelagte idrettstilbud. Målet er å inkludere flere barn og unge med funksjonsnedsettelse i organisert håndball- og fotballaktivitet.

Lek og aktiv fritid er sentralt for barns sosialisering, livskvalitet og trivsel. Helsedirektoratet påpeker at barn med nedsatt funksjonsevne kan ha problemer med å delta i uorganisert lek og er derfor mer avhengig av organiserte aktiviteter enn andre for å unngå sosial isolasjon. Likevel er tilbudene til denne gruppen adskillig færre enn for andre barn, og det er ikke gitt at alle utviklingshemmede har et tilbud der de bor (NFF Rapport, 2012).

Tilrettelagte lagstilbud for barn har en ung historie i Hordaland. Nest-Sotra Fotball og Nordhordland Ballklubb startet i 2012, som de første klubbene i fylket, opp fotballtilbud for barn. Siden den gang har flere klubber opprettet lagstilbud. I dag gir 6 fotballklubber tilbud til barn i alderen 6-15 år, og i 2013 ble det etablert en egen serie for barn. Hordaland er det eneste fylket med en egen fotballserie for barn. Det finnes flere enkeltstående lagstilbud for barn i landet og det er  gledelig å se at flere og flere klubber rundt omkring i landet ser viktigheten av å gi tilrettelagte lagstilbud til barn.

Nordnes IL og Vadmyra IL er to klubber som nå er i gang med å etablere tilrettelagt håndballtilbud til barn.

 

Det å skulle nå ut med informasjon til foreldre som ofte ikke vet at idrettstilbudet finnes, har vist seg utfordrende. En viktig samarbeidspartner i rekrutteringsarbeidet har derfor vert kommunene og interesseorganisasjoner.  Håndballregion og fotballkretsen har utviklet en modell for etablering av nye lag hvor klubbene får veiledning og støtte i oppstartsfasen, og hvor kommunen er en sentral samarbeidspartner. 

 Ukentlig trener nå 35 barn på tilrettelagte fotballag i fylket, men potensialet er langt større. Målsetningen er å opprette tilrettelagte lagstilbud for barn, unge og voksne med funksjonsnedsettelse i minimum 11 geografiske soner i fylket.

 Betydningen av tilbudet har vist seg å være langt mer enn den opplagte positive effekten fysisk aktivitet gir eller den viktige sosialiseringsarena laget er. Når vi spør foreldrene hva de mener er det beste med idrettstilbudet går et svar igjen ”Det er en plass han/hun får være seg selv”. Barn og unge med funksjonsnedsettelse har nok av arenaer der de føler seg annerledes. Et tilrettelagt fotball- eller håndballag er ikke en av de.

Kjenner du noen som vil spille håndball eller fotball og som er mellom 6-15 år, ta kontakt med;


Klubbutvikler Inkludering Funksjonshemmede
Tove Iren Vindenes
tove.iren.vindenes@handball.no

 

Referanser:
NFF Rapport (2012) En øy av mestring i et hav av motgang. Fotball for alle som vil, En rapport fra Norges Fotballforbund.

 

Om Norges Fotballforbund Hordaland og Norges Håndballforbund Region Vest:
Norges Fotballforbund Hordaland (NFF H) og Norges Håndballforbund Region Vest har  ansvaret for å tilrettelegge for håndball- og fotballaktivitet for spillere med funksjonsnedsettelse i Hordaland. Dette arbeidet er forankret i de respektive administrasjonene. Begge administrasjonene har opprettet Inkluderingsutvalg (NFF H i 2007 og NHF RV i 2011) som drives av frivillige. Videre ble det høsten 2015 opprettet en fagstilling; klubbutvikler inkludering funksjonshemmede. Denne stillingen er en 3-årig prosjektstilling, i midlertidig med en klar målsetning om videreføring etter endt prosjektperiode.  Det er i dag Inkluderingsutvalgene sammen med klubbutvikler som gjennomfører tiltak, og som skaper fremdrift og utvikling på området. Viktige samarbeidspartner i inkluderingsarbeidet er fagkonsulent – idrett for funksjonshemmede i Hordaland idrettskretsen og Idrettsservice i Bergen Kommune.

Fotballtilbud for barn:
Nest-Sotra Fotball, Nordhordland Ballklubb, AIL Arna Bjørnar, Nymark IL, Søreide IL og Vestsiden-Askøy IL har alle lagstilbud for barn.

Håndballtilbud for barn:
Nordnes IL og Vadmyra IL er i oppstartfasen med lagstilbud for barn.

Om Gull- og Stjerneserien:
Gull- og Stjerneserien er henholdsvis håndballregionen og fotballkretsen sine kamp- og serietilbud for spillere med funksjonsnedsettelse. Barn, unge og voksne som ikke finner seg til rette på ordinære lag eller som har behov for et tilrettelagt idrettstilbud deltar i serien. Serien spilles over 6-7 turneringsdager i sesongen, og avsluttes som seg hør og bør med en festfylt sesongavslutning for barn og bankett for ungdom/voksne.